Blog

Oracle Zero Data Loss Recovery Appliance – ZDLRA Storage Alanını Nasıl Yönetir ?

Bildiğiniz üzere herhangi bir kritik sistem için Backup ve Restore işlemleri ne kadar önemliyse, biz Oracle Database yöneticileri içinde bu işlemler bir o kadar kritik öneme sahiptir. Günümüz şartlarında hiç bir endüstriyel ürün veri tabanı yedekliliği için tasarlanmamıştır ve bu konuda performans göstermez. Her birimiz veri tabanı yedeği alırken yada bu yedeklere ulaşmak istediğimizde yazılımlar kullanırız.

Daha önce Oracle tarafından üretilen ” Zero Data Loss Recovery Appliance ” makinasının ne olduğuna dair bir takım bilgiler vermiştik. Bu yazımızda ise ZDLRA ‘nın kendi üzerindeki Storage alanını nasıl yönettiğini anlatacağız.

Her Backup & Recovery yöneticisinin önemli bir görevide yedeği alanınan veri tabanı için uygun disk alanı sağlamak ve buna bağlı kapasite planını yapmaktır. Koşullar değiştikçe bu planlama zorlaştığı gibi yanlış işlemler sonucunda durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Oracle ZDLRA ise , Enterprise Manager ile entegre olduğunda yukarıda bahsettiğimiz planlamayı yapmak ayrıca bir yedeğin nasıl ve ne kadar tutulacağını belirlemek için “RA_DATABASE ” görüntüsünü kullanır. ” RA_DATABASE ” görüntüsü Benzersiz veri tabanı ismi ve bu veri tabanının meta bilgilerini , koruma ilkelerini , saat dilimi ayrıca daha fazlasını barındırmaktadır. ZDLRA ayrıca aşağıdaki dört method ile yedeği barındırır ve yönetir.

Description of Figure 2-9 follows

Recovery Window Goal

DBMS_RA.CREATE_PROTECTION_POLICY politikaları içerisinde bulunan recovery_window_goal paremetresi şuanki zamandan geriye dönük olarak ne kadar yedek alınacağını belirler. Bu parametre genellikle gün cinsinden belirlenir. Farklı bir değişle politika geriye dönül 8 gün ayarlanırsa SYSDATE ile ” T ” zamanı aralığında istediğiniz bir dilime güvenli bir şekilde dönebilirsiniz.

Reserved Space

Reversed Space, DBMS_RA.ADD_VE ayrıca DBMS_RA.UPDATE_DB içinde bulunan , yedeği alınacak her veri tabanı için garanti edilen disk alanını belirler. 0 – 9 arasında bir rakam verilebilir ve Kilobytes – Yottabytes arasında bir değer alır. Eğer sadece rakam belirlenirse ZDLRA bunu byte olarak tanımlar.

ZDLRA depolama alanını işletme gereksinimlerini karşılamak üzere dinamik olarak ayırmak için Recovery Window Goal hedeflerini ve ayrılmış alan ayarlarını kullanır. ZDLRA, her veritabanı içinRecovery Window Goal hedefini karşılamaya devam ederken mümkün olduğunca fazla yedekleme verisi temizlediyse ve daha fazla alan gerekiyorsa, Kurtarma Uygulaması her veritabanının ayrılmış alan ayarını değerlendirir.Herhangi bir temizleme yapıldığında işlemi RA_INCIDENT_LOG tablosuna kaydeder. Temizleme kuyruğunda olan veri tabanları RA_PURGING_QUEUE görüntüsünden sorgulanabilir.

Guaranteed Copy

Backup & Restore işlemlerinde önemli sorulardan bir tanesi eski yedeklerin ne kadar kopya tutulacağıdır. ZDLRA üzerinde DBMS_RA.CREATE_PROTECTION_POLICY paremetresi ile kaç kopya garantisinin verilebileceği aşağıdaki değerler ile ayarlanabilir.

NO ;

Bu parametre default olarak gelmektedir. Kopya yedekler saklama ortamına ( örn : teyp ) alındığında alan ihtiyacı gerekirse temizlenebilir. Bu alan yedeği alınacak veri tabanı alanından fazla yada az olabilir.

YES ;

Bu parametre kullanıldığında ZDLRA , Kurtarma Uygulaması bir yedeklemeyi teyp alanına kopyalanmadan veya çoğaltılana kadar asla temizlemez.

Maximum Retention Window

DBMS_RA.CREATE_PROTECTION_POLICY politikasına bağlı olarak max_retention_window parametresi ile veri tabanlarının yedeklerini ne kadar süre saklayacağınızı belirleyebilirsiniz. NULL değer belirtilirse kullanıcı bir eylem gerçekleştirmediği sürece temizleme işlemi gerçekleşmez.

Kaynaklar;
https://docs.oracle.com/cd/E55822_01/AMAGD/amagd_concepts.htm#AMAGD235
https://docs.oracle.com/cd/E55822_01/AMAGD/amagd_packages.htm#AMAGD1324
https://docs.oracle.com/cd/E55822_01/AMAGD/amagd_views.htm#AMAGD1418

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu