Cloud Computing

Office 365 Exchange Online PowerShell ile Bağlantı ve Temel Komutlar

Merhaba, bu yazımda sizler ile Office 365 üzerinde kullandığımız Exchange Online’ a Windows PowerShell ile nasıl erişebileceğimizi ve bağlantı kurduktan sonra Exchange Online üzerinde kullanabileceğimiz bazı temel PowerShell komutlarını paylaşacağım.  Microsoft’un bir çok ürününde  PowerShell ile ilgili sistemler %100 oranında yönetebiliyoruz. Gui yani görsel ortamda bu yüzde % 80 oranına kadar inmekte. Durum böyle olunca’ da Ofis 365 Exhange Online ile Gui üzerinden yapamadığımız işlemleri PowerShell üzerinden yapabilmekteyiz. Ofis 365 Exchange Online üzerindeki temel işlemlerin dışında gelişmiş işlemler yapabilmek için PowerShell’i hazır duruma getirmemiz her zaman işimizi kolaylaştıracaktır.

Office 365 üzerinde ki Exchange Online’ a PowerShell ile nasıl bağlanabilirim?

Bu bağlantı işlemini, Windows 7,8,8.1 veya Server 2008,2008r2,2012,2012r2 gibi işletim sistemleri üzerinde bulunan PowerSell ile yapabilirsiniz.

Windows PowerShell’ i Run As Administrator ile açıyoruz.

clip_image002

Açılan PowerShell üzerinde Office 365 Exchange Online ‘a bağlanmak için ilk komutumuz.

$Cred = Get-Credential

PowerShell’e bu komutu girdikten sonra, karışımıza bir Authentication ekranı gelmekte. Bu ekrana Office 365 Admin mail adresimizi ve şifremizi girip, OK butonuna basıyoruz.

clip_image004

Authentication Credential işlemi başarılı olunca aşağıda ki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz.

clip_image005

Yukarıda ki ekranı görünce aşağıda ki Office 365 bağlantısı için gerekli PS komutunu giriyoruz.

$s = New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://ps.outlook.com/powershell -Credential $cred -Authentication Basic –AllowRedirection

clip_image007

İşlem sonrası Import-PSSession $s komutunu girerek Office 365 Exchange Online Tenant Admin için PowerShell cmdlet’leri Available duruma getirmiş oluyoruz.

clip_image009

Ve PowerShell hazır duruma geliyor.

clip_image011

İşlemleri tamamladınız. Gerekli PowerShell komutları ile işlemleriniz bittikten sonra Remove-PSSession $s ile açmış olduğunuz session’ u sonlandırabilirsiniz. Yukarıda ki işlemler sonrası Office 365 Exchange Online’ a PowerShell ile bağlandık ve komutlar için hazır duruma getirdik. Şimdi birkaç komut çalıştırıp, test edelim.

En temel komutumuz ile başlayalım.

Get-Mailbox

Komut ile Office 365 Exchange Online üzerinde ki Userlarımızın Alias, ServerName ve ProhibitSendQuota bilgilerine erişebiliyoruz.

clip_image013

Bir kullanıcıya göz atmak istersek.

Get-Mailbox –identity “ufuk.tatlidil”

Burada ki 2 ufuk.tatlidil kullanıcısı sizi şaşırtabilir. Biri Office 365 Admin hesabım, diğeri On Prem Active Directory ve Exchange 2013 üzerinden Office 365 Exchange Online’ a move ettiğim standart user’ ım.

clip_image015

Biraz daha derine inip, Get-AuthServer | Format-List * komutu ile kullandığımız Office 365 Exchange Online’ nın hangi sunucularda ve daha bir çok bilgiye ulaşabiliriz.

clip_image017

Get-ManagementRole komutu ile Office 365 Exchange Online üzerinde hangi rollerin manage edilebildiğini ve role type’lerini görebiliyoruz.

clip_image019

Biraz temel, biraz gelişmiş komutlar ile Office 365 Exchange Online’ a Windows PowerShell ile bağlantı sağladık ve birkaç Cmdlets çalıştırdık. İlerleyen yazılarımda daha gelişmiş PowerShell komutları ile Office 365 Exchange Online üzerinde işlemler yapacağız.

Faydalı olması dileğiyle.

https://technet.microsoft.com/en-us/library/jj984289%28v=exchg.150%29.aspx

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu