Cloud Computing

Microsoft Bulut Hizmetleri Platformu Windows Azure

AZURE Microsoft’un bulut hizmetleri için geliştirdiği platformun adıdır. Müşterilerin uygulamalarını ve verilerini bulut içerisinde sunmak için hazırlanmış bulut servis platformudur.

 

 

   

Azure Platform Microsoft’un bulut hizmetleri stratejisinde Servis-Olarak-Platform (Platform as a Service – PaaS)  sınıfını oluşturmanın yanında Microsoft Online Hizmetler paketi içerisinde Yazılım-Olarak-Service (Software as a Service – SaaS) sınıfının da parçasını oluşturmaktadır. Platform Microsoft’un kendi veri merkezlerinde ve Microsoft İş Ortağı veri merkezlerinde barındırılmakta ve çok çeşitli taleplere farklı hizmetleri içermektedir. Azure Platform altyapıda üç farklı ürün markası ile hizmet sunmaktadır : Windows Azure, SQL Azure ve Windows Azure AppFabric.

 

 

 

 

Windows Azure Microsoft’un bulut hizmetleri işletim sistemidir. SQL Azure Microsoft’un İlişkisel Bulut Veritabanı Hizmetleri ürünüdür. Windows Azure AppFabric ise bulut içerisindeki uygulamalara destek amaçlı servisler koleksiyonudur.

 

Microsoft, Windows Azure Platformunu hem yazılım hem de donanımsal-cihaz (appliance) olarak pazara sunmaktadır. Donanımsal-cihaz olarak üretilen Windows Azure cihazını Microsoft’un dışındaki veri merkezlerine de konumlandırarak Azure Bulut Platformunu kurup, kullanabileceksiniz. Böylece dünya genelinde HP, Dell, Fujitsu, eBay gibi küresel satıcılar üzerinden Microsoft Azure Platform olarak bulut hizmetleri sunan bir ürün olarak pazara sunulacaktır.

 

Windows Azure buluttaki uygulama platformudur ve Microsoft veri merkezlerinde üzerinde bütün Azure uygulamalarının geliştirildiği, yönetildiği, barındırıldığı ve çalıştırıldığı bulut işletim sistemi platformudur.  Bütün Azure hizmetleri ve uygulamaları yerleşik olarak Windows Azure üzerinde çalışmaktadır.

 

Windows Azure içerisinde üç temel bileşen içerir: Compute, Storage ve Fabric. Compute,  Web ve Worker rolleri ile işleme ortamı sağlarken, Storage yüksek ölçekli ihtiyaçları da göz önüne alacak şekilde genişletilebilir depolama (blob veri, tablolar, kuyruk (queue), sürücüler) amaçlı geliştirilmiştir.

 

Fabric (Windows Azure AppFabric), Windows Azure Platformunun fiziksel unsurları olan sunucu, yüksek hızlı bağlantılar ve anahtar gibi birbirine bağlı bileşenlerden oluşmaktadır. Compute ve Storage bileşenleri Fabric’in parçalarıdır.

 

Fabric kaynakları ve uygulamalar ve bu uygulamalar üzerinde çalışan hizmetler, Windows Azure Fabric Controller servisi tarafından yönetilmektedir. Windows Azure Fabric Controller servisi, Windows Azure dağıtık bulut işletim sisteminin çekirdeği (kernel) olarak davranmaktadır. Windows Azure Fabric Controller; fabric içerisindeki düğümler için zamanlama, kaynakların tahsis edilmesi, aygıt yönetimi ve hata toleransı görevlerini sağlamaktadır. Ayrıca konuşlanma, sağlık durumunu izleme, yükseltme ve etkinsizleştirme gibi tüm uygulama yaşam döngülerinin akıllı yönetimi için yüksek-seviyede uygulama modelini sağlar.  Windows Azure Platform, geliştiricilerin Windows Azure tarafından sağlanan servislerle etkileşim içerisinde olmasına izin veren REST, HTTP ve XML üzerine inşa edilmiş bir API sağlar. Microsoft servislerle etkileşim için istemci-tarafında da yönetilen sınıf kütüphanesi sağlamaktadır. Microsoft Visual Studio entegrasyonu sayesinde Azure uygulamalarının geliştirilmesi ve yayınlanması için bir IDE (Integrated Development Environment) ortamı da sağlanmıştır.

 

Windows Azure ticari olarak 1 Şubat 2010 itibariyle duyurulmuştur. Bu tarih itibariyle kullanıcılar www.microsoft.com/azure web adresinden Windows Azure hizmeti satın almaya başlamışlardır. 

 

Windows Azure aynı zamanda içerik dağıtım hizmetlerini de bir servis olarak sunmaktadır.

 

Windows Azure Windows Server sistemi üstüne bir bulut katmanının yerleştirilmesiyle Windows Server 2008 üzerinde Windows Azure Hypervisor isimli özelleştirilmiş bir Hyper-V versiyonu ile servislerin sanallaştırmasını gerçekleştirecek şekilde  tasarlanmıştır.

 

 

 

 

Azure Platformu;  Live Hizmetleri, SQL Azure (resmi adıyla SQL Hizmetleri), AppFabric(resmi adıyla .NET Hizmetleri), SharePoint Hizmetleri ve Dynamics CRM Hizmetlerinden oluşmaktadır ve geliştiricilerin bulut içerisinde çalışacak uygulamaları inşa etmelerini sağlar.Visual Studio içerisinde yönetilen kod içerisinde istemci kütüphanesi ve ilişkili araçları da bulut uygulamaları geliştirmek için sağlanmıştır. Genişleme ve sağlamlık Windows Azure Fabric Controller tarafından kontrol edilerek Microsoft veri merkezindeki sunuculardan biri çökerse ya da hizmet vermezse hizmetlerin ve uygulamaların da göçmemesi, kullanıcıların web uygulamalarının hafıza kaynakları ve yük dengelemesi sağlanmıştır.

 

Azure Hizmet Platformu CLR için derlenmiş .NET Framework uygulamalarını da çalıştırmasının yanında ASP.NET web uygulamaları geliştirme framework’ü ve ilişkili dağıtım araçlarına da desteğiyle uygulamaların bulut platformu üzerinde dağıtımını sağlamaktadır. Aynı zamanda PHP web sitelerini de desteklemektedir. Azure Service Platformu ile entegrasyon için yazılım geliştirme paketleri (SDK) sağlanmıştır. Bunlar AppFabric SDK for Java ve AppFabric SDK for Ruby kitleridir.Bu SDK paketleri ile Java ve Ruby geliştiricilerinin AppFabric internet hizmetleri ile entegre olması sağlanmıştır.

 

Azure Gelişim Süreci :

 

Ekim 2008 : Windows Azure Platform Anons edildi ve ilk Windows Azure CTP paketi yayınlandı.

 

Mart 2009 : SQL Azure ilişkisel veritabanı anons edildi.

 

Kasım 2009 : Windows Azure CTP güncellendi. PHP, Java, CDN CTP desteği geliştirildi.

 

Şubat 2010 : Windows Azure ticari paketi yayınlandı.

 

Haziran 2010 : Windows Azure Update yayınlandı. (.NET Framework 4.0, İşletim Sistemi  Versiyonlaması, CDN). SQL Azure Update yayınlandı. (50 GB veritabanı, spatial data desteği, DAC desteği.)

 

Ekim 2010 : Platform Geliştirmeleri yayınlandı. (Windows Azure VM rolü, rol geliştirmeleri, Admin mod ve başlangıç görevleri, Tam IIS desteği, Uzak Masaüstü, Yeni Windows Azure Platform Yönetim Portalı,

Çok kullanıcı ve rol yönetim, Geliştirme araçlarında yenilikler, PHP Geliştirme vb.)

 
 

Azure Servislerinin Barındırıldığı Microsoft Veri Merkezleri Hakkında

       

 

 

 
Microsoft farklı konumlarda coğrafi olarak da senkronize (geo-replicated) müşteri verilerini destekleyecek şekilde bulut altyapıları için 2.3 milyar dolar yatırım yapmıştır.
 
 
Dünya genelinde 6 farklı veri merkezi ile 24 noktadan içerik dağıtımı ile bulut hizmetleri vermektedir. Bazı veri merkezlerinde 300 bin ile 400 bin arası sunucu barındırılmaktadır.
 
 
Bazı veri merkezlerinde 2500’e yakın sunucu konteynerler içerisinden hizmet vermektedir. Bir konteyner içerisindeki sunucuların yaklaşık %30’u fonksiyonel olarak ömrünü doldurursa konteyner yenisi ile değiştirilmektedir.
 
Konteyner üretim ortamında devreye  alındıktan sonra kapıları hiçbir zaman açılmaz.

Microsoft Veri Merkezi Konumları:
 
 
Kuzey Amerika (Chicago, IL ve  San Antonio, TX)
 
Asya (Hong Kong ve Singapur)
 
Avrupa (Amsterdam, Hollanda ve Dublin, İrlanda)
 

Bu makalemizde Microsoft Azure platformunu tanıdık. İlerleyen makalelerimizde Windows Azure Mimarisi ve Visual Studio ortamından Azure Uygulamaları geliştirmek ve yayınlamak konularını ele alacağız. Windows Azure Mimarisini ele alacağımız bir sonraki makalemizde görüşmek temennisiyle sağlıcakla kalın.

Mesut ALADAĞ.

Microsoft MVP, MCT

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu