Microsoft Azure, Azure Stack ve Azure Stack HCI Nedir?

Aslında hepsi için ayrı ayrı paylaşımlarım oldu, ancak hepsini bir yerde toparlamak istedim. Öncelikle en çok bilinen Azure ile başlayalım. Microsoft Azure Public bir Cloud hizmetidir. Nerede ise hepimiz biliyoruz sanki? Azure Stack ise basit anlamda Microsoft’ un kendi veri merkezlerinde sunduğu Azure servislerinin pek çoğunu kendi veri merkezimizde çalıştırmamızı sağlayan yani kendi donanımlarımızın üzerinde çalışan mini bir azure servisi gibi özetlenebilir. Sunucular bize ait, veri merkezi bize ait veya kiraladığımız bir lokasyon, sunucuların üzerindeki işlerim sistemi yani Azure alt yapısı ise Microsoft’ a ait. Microsoft’ un tabiri ile bulut hizmetlerini yerleşik sistemler üzerinde yönetmek diyebiliriz.

Azure Stack Nedir konulu yazımı inceleyebilirsiniz;

Azure Stack HCI ise aslında yeniden isimlendirme veya mevcut Microsoft teknolojilerinin birlikte kullanılması ile oluşturulan alt yapıya verilen isimdir.

Aslında yukarıdaki resim pek çok şeyi özetliyor.

Azure Stack alt yapısında olduğu gibi yine Microsoft tarafından onaylanmış donanımların üzerine Windows Server 2019 temelli yüksek erişilebilir ve en yeni nesil teknolojilerin (Storage Spaces Direct ve SDN gibi) kullanıldığı sistemlere Azure Stack HCI denmektedir.

Azure Stack HCI için kullanılan teknolojiler aşağıdaki gibidir;

Temel olarak satın alacağınız donanımlar, Server 2019 işletim sistemi ve Windows Admin Center’ dan oluşmaktadır. Azure kullanmanız şart olmayıp sistemi özellikle bulut temelli yedeklemek veya Azure Site Recovery (DRaaS) gibi felaket senaryoları için kullanabilirsiniz. Burada tabiki şirketlerin iş ihtiyaçlarına göre aslında Azure File Sync, Azure Monitor, Azure Update Manager, Cloud Witness gibi pek çok bulutun katma değerli hizmetlerini VPN ile mevcut HCI alt yapınıza kazandırabilirsiniz.

Güncelleme:

Malum bulut teknolojileri sürekli geliştiği için makalelerinde güncellenmesi gerekiyor. Benim yazdığım dönemde yukarıdaki gibi olan Azure Stack HCI 20H2 ile beraber artık ayrı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor.

Burada da görebileceğiniz gibi Microsoft bir karar veriyor ve artık iki ürün ki bundan önce tek üründü artık ayrı gelişim yollarına ayrılıyor. Server daha önceki gibi yerleşik iş yükleri için geliştirilmeye devam ederken Azure Stack HCI ayrı ve özelleştirilmiş bir işletim sistemi olarak geliştirilmeye devam ediyor. Hatta bu konudaki kurulum makalemi inceleyebilirsiniz.

Azure Stack HCI içinde aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz;

https://www.hakanuzuner.com/azure-stack-hci-nedir

Umarım faydalı bir yazı olmuştur, bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Exit mobile version