Blog

LVM Yönetimi ve Yapılandırması – Bölüm 2

Bir önceki bölümde LVM yönetimi ve yapılandırması üzerinde durarak iki diskten oluşan bir LVM grup oluşturmuştuk. Bu bölümde Volume özelliklerini inceleyip, oluşturduğumuz Volume Group’a (VG) bir Physical Volume (PV) daha ekleyip genişleteceğiz ve VG içindeki önceden oluşturduğumuz Logical Volume’un (LV) alanını artıracağız. Ardından LV’ye eklediğimiz alanı küçültüp, VG’ye eklediğimiz diski gruptan dışarı çıkaracağız.

Çalışmamıza başlamadan önce pvs, vgs ve lvs komut çıktılarındaki Attr sütunun ne anlama geldiğini açıklayalım. Bu alan Volume ‘lerin durumları ve çeşitleri hakkında bilgi veriyor.

pvs komutundaki a harfi PV’nin allocatable olduğunu yani atanabilir bir kaynak olduğunu bildiriyor. sdb1, bir VG içinde olmadığı için Attr’de bir harf yok. Ayrıca bir PV’i yanlışlıkla uygun olmayan şekilde silinirse m harfi yani missing olarak işaretlenir.

vgs komutundaki w harfi writeable yani yazılabilir olduğunu gösteriyor. Eğer r harfi varsa read-only yani sadece okunabilir durumdadır. z harfi resizable yani yeniden boyutlandırılabilir. n harfi ise normal anlamındadır ve alanın atanma politikasını belirtir.

lvs komutundaki ilk baştaki işareti Volume tipini belirtiyor. Biz Linear bir Volume oluşturduğumuz için – işareti var. İkinci sıradaki harfler izinleri göstermekle birlikte w harfi writeable yani yazılabilir olduğunu gösteriyor. Üçüncü sıradaki harfler atanma politikalarını gösteriyor. i harfi inherited yani VG’den politikayı miras aldığını bildiriyor. Beşinci alan Volume’un aktif olduğunu a harfi ile bildirir. Altıncı alan Volume’un açık olduğunu o harfi ile gösterir. Volume’un bir dosya sistemine bağlanmaya hazır olduğu anlamındadır. işareti var ise Volume formatlanmamış demektir.

VG’ye Disk Eklemek

Ubuntu 20.04 yüklü sunucumuza sdb isimli 3 ncü bir sanal disk daha ekleyelim.

sudo pvs komutuyla Physical Volume’lere (PV) bakalım. Ubuntu-vg sunucunun ana dizinlerini barındıran LVM gruptur. Bu senaryoda onunla bir işimiz yok. Önceden oluşturduğumuz /dev/sdc1 ve /dev/sdd1 duruyor.

sudo vgs komutuyla lvmgrups isimli VG’de 2 adet PV olduğu görülüyor.

Hemen fdisk komutu ile sdb diskini LVM olarak formatlayalım. Önceki bölümde yaptığımız gibi primary bir partition oluşturup tüm alanı verdik ve partition tipini 8e olarak seçerek Linux LVM olduğunu belirttik.

sudo pvcreate /dev/sdb1 komutuyla bir PV oluşturuyoruz.

vgextend lvmgrups /dev/sdb1 komutuyla lvmgrups isimli VG’yi genişlettik.

sudo vgs komutuyla VG’lere baktığımızda lvmgrups’un 3 adet PV’ye sahip olduğunu görüyoruz. Boyutu da 4.99’dan 6.99’a çıkmış. Artık bu VG üzerinden LV’ler oluşturup dağıtabilirsiniz.

LV’e Genişletmek

sudo lvs komutuyla LV’leri görüntülüyoruz. dosyalarim isimli LV’nin boyutunu artıralım.

sudo lvextend -L +1G /dev/mapper/lvmgrups-dosyalarim komutuyla dosyalarim isimli LV’ye 1G alan eklemiş oluyoruz.

sudo lvs komutuyla kontrol ettiğimizde alanın 2 GB olduğu görülüyor.

LV’e Boyut Azaltımı

Şimdi genişlettiğimiz alanının boyutunu azaltalım. Ancak azaltma işleminin her zaman riski vardır. Eğer canlı veriler üzerinde çalışıyorsanız kesinlikle tavsiye etmem. Yok illa azaltacağım derseniz boyutunu azaltacağınız LV üzerindeki verileri mutlaka yedekleyin.

sudo lvreduce -L -1G /dev/mapper/lvmgrups-dosyalarim komutu ile alanı 1G azalttık. Sonrasında dosyalarim içindeki dosyaların kontrolünü yapıyoruz. Dosyalarımız duruyor 🙂

VG’den PV Çıkarmak

sudo vgreduce lvmgrups /dev/sdb1 komutuyla PV’yi VG’den çıkararak VG’nin boyutunu azaltıyoruz.

sudo vgs ile kontrol edelim. lvmgrups isimli VG’de 3 olan PV sayısı 2 olarak değişti. Çünkü PV’yi vgreduce komutuyla VG’den çıkarmış olduk.

PV’yi Kaldırmak

sudo pvremove /dev/sdb1 komutuyla ilk başta eklediğimiz PV’yi de tamamen kaldırıyoruz.

sudo pvs komutuyla kontrol edelim. Artık /dev/sdb1 isimli bir PV yok.

Makalemizin 2’nci bölümü burada sonlanıyor. En son bölümde Striped ve Mirrored Volume oluşturmak ve Recovery işlemini inceleceğiz.

Faydalı olması dileğiyle,

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba
    Linux acemisiyim. 🙂
    LVM yapmam gerekiyor. Elimde 1 TB lik 2 adet m2 nvme var. Bunları birleştirmem lazım.
    /var klasöründe min 1,5 TB alana ihtiyacım var.
    Birleştireceğim bu iki diskte veriler var. LVM yapılınca veriler kayboluyor mu?
    Benim ihtiyacıma göre LVM Çok pratik bir şekilde yapılabilir mi, çok fazla detaya girmeden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu