Cloud Computing

Office 365 Admin Rolleri

Organizasyon yapımız ve hizmet verdiğimiz kullanıcı sayımız büyüdükçe ihtiyaca göre belirli Admin yetkilerini birden fazla kişiye dağıtırız ya da bazı fonksiyonları sadece belli kullanıcıların kullanmasını sağlarız. Geleneksel On-prem yapıda durum böyle ve tabiki yeni Trend olan Bulut platformundaki SaaS hizmeti olan Office 365’ de de durum farklı değil. Şimdilik Office 365’ de Global admin, Billing admin, Password admin, Service admin ve User Management admin olmak üzere 5 Admin rolümüz bulunmaktadır.  Şimdilik diyorum çünkü yakın bir zamanda bu 5 rol, Billing, Company, Exchange, Helpdesk, Lync, Service Support ve User admin olarak değişecektir(Power Shell de şimdiden değişmiştir). 

Öncelikle bir hatırlatmada bulunmak istiyorum, Eğer Office 365 Smal Busines paketini kullanıyorsanız sadece Office 365 admin rolü bulunmaktadır, diğer roller bulunmamaktadır.

Bu makalede mevcut admin rollerin detaylarını ve birbirlerinden farklılıklarını inceleyip,  yeni admin rollerinin de temel olarak birbirlerinden farklı yönlerini ele alacağız.

Billing admin:  Lisans ya da paket satın alma, Subscription (abonelik) yönetimi, Microsoft’ a açılan biletlerin yönetimi ve Office 365 servislerin sağlık durumları takibi gibi görevlerden sorumludur.

 

Global admin: Bütün Office 365 yönetimsel işlemleri yapabilen tam yetkiye sahip roldür. Kullanıcılara admin rollerini atayabilen tek kullanıcı grubudur, Office 365 ortamında 1’ den fazla Global admin rolüne sahip kullanıcı olabilir ve diğer admin rolüne sahip kullanıcıların parolalarını resetleyebilen tek yetkili roldür.

 

Password admin:  Office 365 ortamında herhangi bir admin rolüne sahip olmayan kullanıcıların parolalarının resetlenmesi, Office 365 servislerinin yönetimi, Monitoring işlemleri gibi konularda yetki sahibidir ve ortamdaki herhangi bir admin rolüne sahip kullanıcın parolasını resetleyemez.

 

Service admin: Sadece Office 365 servislerinin yönetimi ve monitor işlemlerinden sorumlu roldür.

Bu rolü ilgili kullanıcıya atamadan önce, ilk olarak ilgili servisin (Exchange Online, Lync Online, Sharepoint Online) yönetimsel izinlerinin verilmesi gerekmektedir, sonrasında Service admin yetkisi atanabilir.

 

User management admin:  Kullanıcı parola resetleme, Office 365 servislerinin izlenmesi, kullanıcı ve grup açma-kapatma işlemlerinden sorumludur. Bu role sahip kullanıcılar Global admin rolüne sahip kullanıcı hesabını silememekte ve billing, global ve service adminlerinin parolalarını resetleyememektedirler.

 

Bu rollerin dışında Exchange Online’ ın RBAC (Role-based access control) yetkilendirmesi ve Sharepoint Online’ nında Site collection bazlı yetkilendirme özelliği bulunmaktadır.

Aşağıdaki tabloda karşılaştırmalı olarak rolleri görebilirsiniz;

Yetki

Billing Admin

Global Admin

Password Admin

Service Admin

User Management Admin

Organizasyon ve kullanıcı bilgilerinin görüntülenmesi

Evet

Evet

Evet

Evet

Evet

MS destek biletlerinin yönetimi

Evet

Evet

Evet

Evet

Evet

Kullanıcı parola resetleme

Hayır

Evet

Evet, ama sadece admin olmayan kullanıcılar için

Hayır

Evet, ama Billing, Global ve Service adminler hariç

Satın alma ve faturalama işlemleri

Evet

Evet

Hayır

Hayır

Hayır

Kullanıcı hesabı yönetimi

Hayır

Evet

Hayır

Hayır

Evet

Kullanıcı, grup ve lisans oluşturma, silme, değiştirme

Hayır

Evet

Hayır

Hayır

Evet, ama Global admin silemez ve admin rolü atayamaz

Domain yönetimi

Hayır

Evet

Hayır

Hayır

Hayır

Admin rollerinin delege edilmesi

Hayır

Evet

Hayır

Hayır

Hayır

Directory synchronization kullanımı

Hayır

Evet

Hayır

Hayır

Hayır

 

 

Yeni gelecek Admin Rol detaylarına da bakacak olursak;

Billing Administrator (Billing Admin):  Lisans ya da paket satın alma, Subscription (abonelik) yönetimi, Microsoft’ a açılan biletlerin yönetimi ve Office 365 servislerin sağlık durumları takibi gibi görevlerden sorumludur.

Company Administrator (Global admin):  Bütün yönetimsel işlemleri yapabilen tam yetkiye sahip roldür, Kullanıcılara admin rollerini atayabilen tek kullanıcı grubudur, Office 365 ortamında 1’ den fazla Global admin rolüne sahip kullanıcı olabilir ve diğer admin rolüne sahip kullanıcınların parolalarını resetleyebilen tek yetkili gruptur.

HelpDesk Administrator (Password admin):  Office 365 ortamındaki herhangi bir admin rolüne sahip olmayan kullanıcıların parolalarının resetlenmesi, Office 365 servislerinin yönetimi, Monitoring işlemleri gibi konularda yetki sahibidir, Ortamdaki herhangi bir admin rolüne sahip kullanıcın parolasını resetleyemez.

User Administrator (User management admin):  Kullanıcı parola resetleme, Office 365 servislerinin izlenmesi, kullanıcı ve grup açma-kapatma işlemlerinden sorumludur. Bu role sahip kullanıcılar Global admin rolüne sahip kullanıcı hesabını silememekte ve billing, global ve service adminlerinin parolalarını resetleyememektedirler.

Service support administrator (Service admin):  Sadece Office 365 servislerinin yönetimi ve monitor işlemlerinden sorumlu roldür.

Exchange administrator:  Bütün Exchange Online işlemlerinden ve yönetimden sorumludur.

Lync Administrator:  Bütün Lync Online işlemlerinden ve yönetimden sorumludur.

 

Görüleceği gibi mevcut Admin rollerin isimleri değişmiş ve ilave olarak Exchange ile Lync Administrator admin roller eklenmiştir.

Admin rollerini kullanıcılara hem Office 365 yönetim ekranından hem de Power Shell üzerinden tanımlayabiliriz;

Office 365 yönetim ekranından rol atamak için önce Users ve sonra da Active Users’ a giriyoruz, ekranda Admin rolü atanacak kullanıcıyı bulduktan sonra edit butonuna tıklayarak kullanıcı özelliklerine girelim,

 

clip_image002

 

 

Kullanıcı özellikleri ekranında Settings’ e tıkladığımız da karşımıza Assign Role bölüme gelecek ve buradan istediğiniz rolü kullanıcıya atayabilirsiniz.

clip_image004

 

Power Shell üzerinden Admin Role atamak için;

Öncelikle Import-Module MSOnline ve ardından Connect-MsolService komutları ile Office365 tenant’ ımıza bağlanıyoruz,

clip_image006

 

Bağlantı kurduktan sonra mevcut rolleri görmek için Get-MsolRole komutunu çalıştıralım, komut çıktısında rollerin isimlerini kontrol ettiğimizde Office 365 yönetim ara yüzündeki eski roller yerine yeni rol isimlerini göreceksiniz. İlgili kullanıcımıza Global Admin yani yeni ismiyle Company Administrator rolünü atamak için bu komutu kullanabiliriz, isteğimize göre Get-MsolRole komut çıktısındaki herhangi bir rolü de kullanabiliriz.

Add-MsolRoleMember -RoleName “Company Administrator” -RoleMemberEmailAddress [email protected]

 

clip_image008

 

Umarım faydalı olmuştur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu