Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

hyper-v SnapShot Dosyaları Disk Alanı Problemi

12 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
1,129 Görüntüleme
(@EnginIRMAK)
Gönderiler: 37
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar....


Server 2008 Üzerinde Hyper-V deki bir sanal makinamda bulunan database boyutum 120GB civarında.
Bu makinam taş çatlasa diğer belgeleri vesair 150GB yer kaplıyor olsun...


Server üstünde RAID çalışan toplam 1TB lık disc var.


Sorunum şu ki,
Hyper-V de makinama ait 3 tane snapshot var ama snapshot dosyalarına local den baktığımda 770GB gibi bir yer kapladığını görüyorum... Disc'imde de çok az bir boş yerim kaldı... (Daha önceden de snapshot alıp, Hyper-V üstünden snaphot ları sildiğim oldu tabiki)
Hyper-V üstünden snapshot dosyaları sildiğimde disc te 4GB gibi bir yer açılıyor sadece...


Bu ilgili makinayı Turn Of yaptığımda " Merge in progress " işlemi başlıyor ve bu işlem sırasında local den disc i takip ediyorum ve disc kapasitesi devamlı düşüyor ve şu anda 10GB a kadar düştü... Merge in progress işlermi henüz %5 de iken... Bende makinayı Start etmek zorunda kaldım. Ve şu anda disc kapasitem oldukça düşük vaziyette...


Sorum şu ki bu snapshot Dosyalarının optimize edip ve REEL Disc alanıma nasıl ulaşacağım. Bu ivmeyle giderse, Disc dolacak hali ile...


 Yardımlarınızı bekliyorum.


Teşekkürler.

 
Gönderildi : 23/02/2009 01:33

(@muratcan-2)
Gönderiler: 2192
Üye
 

Merhaba,


Konu MS Sanallaştırma Ürünlerine taşınmıştır.


Bilginize.

 
Gönderildi : 23/02/2009 02:08

(@EnginIRMAK)
Gönderiler: 37
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Teşekkürler,


Sorun hakkında bilgi de alabilirsem harika olacak 🙂

 
Gönderildi : 23/02/2009 17:07

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba.

Öncelikle kullanmış olduğunuz sanal disk tipini öğrenebilir miyim (Fixed Size / Dynamically) ?

 

Ayrıca aşağıdaki bölümüde anlatmak istediğinizi anlayamadım.

Bu ilgili makinayı Turn Of yaptığımda "
Merge in progress " işlemi başlıyor ve bu işlem sırasında local den
disc i takip ediyorum ve disc kapasitesi devamlı düşüyor ve şu anda
10GB a kadar düştü... Merge in progress işlermi henüz %5 de iken...
Bende makinayı Start etmek zorunda kaldım. Ve şu anda disc kapasitem
oldukça düşük vaziyette...

 

 

 

 
Gönderildi : 23/02/2009 18:40

(@EnginIRMAK)
Gönderiler: 37
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba 
Disc Type: dynamic 

Demek istediğim şu:


Hyper-V nin içinde bulunan makinayı "Stop" edip ve TURN OFF moduna geçince " Hyper-V" üstünde " Merge In Progress" işlemi başlıyor...


 Hyper-V de Merge In Progress işlemi sırasında ;
Hyper-V nin kurulu olduğu, Server2008 yüklü makinamdaki hyper-v nin snapshotlarının olduğu disc'in boyutuna baktığımda disc in boyutu devamlı küçülüyor (saniyede 0,1GB) ve Disc boyutu bitince de hali ile HYPER-V de kurulu makinalar PAUSE konumuna geçiyor...


Hyper-V de bulunan 150GB data ya sahip makinanın 3 tane snapshot'ı var (daha önceden oluşturduğum ve sildiğim snapshotlar var tabiki, ve Hyper-V üstünden snapshot ı silince sadece 4GB yer boşalıyor, ana disc'ten)


Fakat; Hyper-V nin kurulu olduğu Host makinamın içindeki snapshot dosyalarının tutulduğu dizine baktığımda; snapshot dosyalarının 770GB yer kapladığını görüyorum...


Benim bu kadar snapshot'ım yok... Daha önceden alınmış snapshotların kalıntıları var muhakkak... Bunlardan nasıl kurtulabilirim ?

 
Gönderildi : 23/02/2009 19:44

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Anladım.

Öncelikle snapshot mantığından bahsedelim.

Eğer bir snapshot'ı siliyorsanız, merge işleminin uygulanmasını sonuna kadar beklemek zorundasınız. Nedeni şudur:

Bir VM yarattınız ve üzerinde bir VHD dosyası var. Bu makine ile bir süre çalıştınız ve dynamically olan bu VHD dosyasının boyutu 85GB oldu. Daha sonra bu VM için bir snapshot aldınız. Bu andan itibaren VM configurtion dosyalarının bulunduğu bölümde yeni bir AVHD dosyası yaratılır (AVHD snapshot formatı diyebiliriz). Ve artık VM için eklenen her türlü veri bu AVHD dosyasına yazılır ve artık boyutu genişleyen dosya budur.

Örneğin:

Snapshot işleminden önce 85GB olan sanal disk boyutumuz: Parent OS üzerinde 85GB VHD ile tutulurken,

Snapshot işleminden bir süre sonra 130GB olan sanal disk boyutumuzu: Parent OS üzerinde 85GB VHD + 45GB AVHD olarak düşünebilirsiniz. Ve eklenen her veri AVHD içine yazılır..

Bu noktadan sonra bir snapshot daha aldığımızı düşünelim (2 snapshot oldu). Bu durumda yeni bir AVHD daha yaratılır ve VM'in sanal diski için 3 farklı dosyamız olur: VHD + İlk AVHD + ikinci AVHD . Ve artık VM için eklenen her veri İkinci AVHD içerisine yazılır ve boyutu genişleyen ikinci AVHD dosyasıdır.

SnapShot mantığı kısaca böyledir.

 

Peki Merge işlemi ne yapıyor?

Siz Hyper-V Manager üzerinden bir snapshot'ı sildiğiniz zaman, sistem gidip o snapshot'a ait AVHD dosyasını siler. Tabi silmeden önce birleştirme (merge) işlemi uygulamak durumunda çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi bir AVHD dosyası, VHD yada ondan önce gelen AVHD dosyalarının farkını içeriyor.

Örneğin:

Bir VM var ve 1 adet snapshot alınmış ve Parent OS üzerinde karşılığı olan iki dosya var: 85GB VHD + 45GB AVHD.

Bu snapshot'ı sildiğimizde sistem AVHD dosyasının içeriğini VHD içine eklemek zorunda çünkü AVHD silinecek ve iki ayrı veri parçasının birleştirilmesi gerekli. İşte bu birleştirme işlemi merge olarak adlandırılır.

Merge sırasında 45GB olan AVHD dosyası, 85GB olan VHD dosyasının içine kopyalanır. Bu fiziksel disk üzerinde +45GB disk alanı ihtiyacı demek. Çünkü merge işlemi cute (kes) ile değil copy (kopyalama) ile gerçekleşir. Yani 45GB lık ve merge işleminden sonra silinecek AVHD dosyası, kopyalama sırasında hala disk üzerindedir ve merge sonuna kadar da yerinde durur. Bir yandan da kopyalama işlemi gerçekleştiği için disk üzerindeki Free Space giderek düşer.

* Bu noktada şunu söyleyebiliriz: Merge işleminin tamamlanabilmesi için, fiziksel disk/partition üzerinde, merge edilen AVHD dosyasının boyutu kadar free space olmalı.

Merge (birleştirme/kopyalam) işlemi bittikten sonra 45GB olan AVHD dosyası otomatik olarak silinir ve 85GB olan VHD dosyasının boyutu 130GB olur ve merge işlemi tamamlanır.

 

Sizin durumu ele alırsak;

- Sanıyorum ki sizin fiziksel diskinizde merge işlemi için gerekli olan boş alan yok. Bu nedenle merge işlemini tamamlayamıyor. Bir şekilde (acronis) partition boyutunu genişletin ve merge işleminin tamamlanmasını sağlayın.

- 3 snapshot var ise 3 AVHD dosyası olmalı. Bunun dışındakiler muhtemelen kullanılmıyordur. Her ihtimale karşı yedek aldıktan ve kullanılmadığından emin olduktan sonra bu AVHD dosyalarını manuel olarak silebilirsiniz yada kes yöntemi ile farklı bir diske taşıyabilirsiniz.

- Tüm bu işlemlerden sonra tek bir VHD dosyası haline gelen sanal disk üzerinde Compact işlemi uygulayın çünkü Daynamically diskler dinamik olarak küçülmez. Ayrıntılar: http://www.serhatakinci.com/?p=876

* Eğer VM üzerinde snapshot varsa kesinlikle Compact işlemi uygulamayın!!

 

 

 
Gönderildi : 23/02/2009 21:01

(@EnginIRMAK)
Gönderiler: 37
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Serhat Hocam;


Snapshot klasörünün içinde 20 civarında AVHD dosyası vardı, tüm makinalar çalışır durumdayken manuel olarak silme işlemini yaptım, bazı dosyalara kullanılıyor dedi onları ellemedim, kullanılmayan dosyaları zaten direk sildi. Umarım bu sildiği dosyalar ileride başıma iş açmaz 🙂 Şu anda bütün makinalar devam ediyor zaten çalışmaya. 260GB gibi bir yer açıldı.


Bu gece de; bir yedek aldıktan sonra ilgili makinayı durdurup, MERGE işleminin tamamlanmasını bekleyeceğim. Sanırım o MERGE işleminden sonra disc'teki yer tam anlamıyla REEL boyutuna ulaşabilecek...


 Detaylı açıklaman için teşekkür ederim. Gerçekten çok faydalı oldu.
İşlemler tamamlandıktan sorna tekrar geri dönüş yapacağım.


İyi Çalışmalar.

 
Gönderildi : 26/02/2009 12:29

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Rica ederim.

 
Gönderildi : 26/02/2009 12:53

(@serkandari)
Gönderiler: 124
Estimable Member
 

Merhablar Güzel açıklamarınızı okudum fakat bende daha farklı bir durum var  MERGE işlemini yapacak kadar da yer kalmadı.ve sanal makina acılmıyor.sanalın kurulu olduğu dizin raid 5 yapısında diskde ekleyemiyorum yedek parca olmadığında elimde. bunun dışında nne yapabilirim...

 
Gönderildi : 04/11/2011 20:23

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Farklı bir ortamınız varsa Hyper-v kurulumu yaparak merge işlemini burada yapabilirsiniz. Ayrıca sisteminizde farklı bir partition üzerinde alan var ise buradaki alanı shring yaparak fazla kısmını size lazım olan partitiona ekleyebilirsiniz.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 05/11/2011 17:15

(@serkandari)
Gönderiler: 124
Estimable Member
 

Teşekkürederim.harici disk e extport ettik , sonra başka kurulu olan hayper v üzerinde  acmayı başardım.

 
Gönderildi : 10/11/2011 15:38

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Geçmiş olsun. Keyifli çalışmalar.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 10/11/2011 15:40

Paylaş: