Forum

Linux Suse 11 Oracl...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Linux Suse 11 Oracle Ram Optimizasyonu

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
689 Görüntüleme
(@cengizozdemir)
Gönderiler: 22
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Mrb arkadaşlar,

Elimde Linux Suse 11 Enterprise bir işletim sistemi var ve buna kurulu olan Oracle 10g server çalışmakta. Sistem 2 gb ram ile çalışıyordu. Ram miktarını 8 gb ye yükselttik. Database in daha performanslı çalışması için ram optimizasyonu yapmam gerek bunu nasıl yaparım yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 04/04/2011 14:44

(@melihaltun)
Gönderiler: 197
Estimable Member
 

system global area  ( sga )  yı artırman gerekecek.dbconsole la bağlanıp oradan artırabilirsin.

 
Gönderildi : 04/04/2011 14:56

(@ugurinal)
Gönderiler: 145
Estimable Member
 

Merhaba,


Öncelikle SGA alanını mevcut fiziksel RAM miktarının 1/2 sine artırmanız gerekecektir. Tabii bu işlem öncesinde kernel parametrelerinde değişiklik yapmanız gerekmektedir. Ayrıca Linux sistemde "huge pages" yapılandırması ile ardışık bellek sayfalama(paging)  performansını artırarak sorgularda oldukça performans yakalayabilirsiniz. Kısacası 3 adım tavsiye edeceğim;



  1. Kernel parametrelerinde 8GB değişikliğini tanıtmanız gerekmekte.

  2. Oracle SGA alanını mevcut RAM miktarının 1/2 sine çıkarmanız gerekmekte(Linux üzerinde tek instance olduğunu farzediyorum)

  3. Linux üzerinde "huge pages" yapılandırmasını tamamlayın.

Kernel parametre hesaplamaları ve "huge pages" yapılandırması adımları için http://uguroracle.blogspot.com/search/label/Linux%20%2F%20Solaris  blog sayfama bakabilirsiniz... Huge pages yazım Red Hat Linux için ancak.


Ancak unutmayınki Oracle'da önbellek performansını etkileyen pek çok parametre vardır. Veritabanı tampon önbellek büyüklüğü(DB_CACHE_SIZE), SHARED_POOL_SIZE, SESSION_CACHED_CURSORS,etc... Kısacası sık sık bekleme olaylarını gözlemleyip yüksek bekleme olayları noktasında çözümler bulmak durumundasınız.


 

 
Gönderildi : 04/04/2011 15:13

Paylaş: