Haberler

2019 Yılı Ransomware (Fidye Yazılımı) Raporu

Siber Güvenlik Firması Kaspersky, 2019 yılındaki tüm ransomware (fidye yazılımı) saldırıları ile ilgili olan raporu yayınladı. Rapora göre, dünyanın en az 174 farklı kentindeki kamu kuruluşları fidye yazılımı saldırılarının kurbanı oldu.

Raporda belirtilen rakamlar doğrultusunda 2019 yılındaki saldırıların 2018 yılı saldırılarına göre %60 arttığı görülüyor. Ayrıca raporda, saldırganların talep ettiği fidye miktarlarının 5 bin ile 5 milyon dolar arasında olduğu belirtiliyor.

Bir fidye yazılımı saldırısı sonucunda oluşabilecek maliyetler için en belirleyici faktör fidye ödeme veya ödememe kararıdır. Bunun açık bir örneği ABD’deki Baltimore şehridir. Birkaç ay önce şehirde şifreleme amaçlı bir fidye yazılımı saldırısı oldu ve şifrelenen bütün veriler için birkaç yüz bin dolarlık fidye talep edildi ancak şehir yönetimi bu fidyeyi ödemeyi reddetti. Şehir yönetiminin bu tutumu sonrasında etkilenen verilerin kurtarılma maliyetlerini 18 milyon dolara çıkaran ve çoğu başarısızlıkla sonuçlanan kurtarma süreci başladı.

Bu saldırılar sadece yerel yönetimler ile sınırlı kalmadı. Saldırganların yeni favori hedeflerinden biride hastaneler ve diğer tıbbi hizmet veren organizasyonlar oldu. Uluslararası Siber Güvenlik Enstitüsü’ne (IICS) göre, 2019′ da küresel olarak kaydedilen fidye yazılımı saldırılarının %7′ sinden fazlası kamu ve özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşti.

Kaynak

Link

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu