Blog

Veaam Cloud Connect

Sistem yöneticileri için, yönettikleri platformların Vmware, Hyper-V, Citrix gibi herhangi bir sanal platformun iyi yönetildiği kesintisiz ve sağlıklı erişim sağlandığı ortamlar olmazsa olmazlarımızdandır. Şirket prosedürleri içerisinde en önemli ve kritik noktalardan bir tanesi de Backuplardır. Sistem patch geçişleri, upgrade, security ürünleriyle alt yapımızda önlem aldığımızı düşünsek de gün sonunda sunucularımızın backup prosedürleri veya şirketimiz için en önemli kurallardan biri olan 3-2-1 yedekleme kuralına uygun olmalıdır. Veri kayıplarına önlem olarak bir backup senaryomuzun kesinlikle olması gereklidir.

3-2-1 Yedekleme kuralını kısaca özetleyecek olursak; Kesinti yaşanması durumunda veya bir felaket senaryosu durumunda herhangi bir veri kaybı yaşamadan, hizmet sağlayabilmek için 3-2-1 kuralı ile yedek alınması sistem yöneticilerinin altın kuralıdır.

  1. Verilerinizin en az üç kopyası olmalı,
  2. Bu kopyalar en az 2 farklı ortamda yedeklenmesi,
  3. Bir yedek kopyasını iş yeri dışında tutulması gereklidir.

Veeam Cloud Connect ve Service Provider

Veeam Cloud Connect ürünü ile  Service Provider tarafından işletmelere yönelik açılan tenant hesabıyla Backup as a Service(BaaS) ve Disaster Recovery as a Service(DRaaS) hizmetleri sağlanır. Veeam service provider, işletmelere cloud repository sağlar ve sistem yöneticilerinin şirket verilerini VPN’e ihtiyaç kalmadan TLS ile güvenli bir şekilde cloud repository gönderir.

Veeam  Cloud Connect ile bulut ortamımıza  VMware ve Hyper-V ortamımızdaki sanal makineler yedeklenebilir. Ek olarak Veeam Agent ile Windows ve Linux fiziksel sunucuları da buluta yedekleyebiliriz.

Veeam Cloud Connect Yapısı

Lokal ortamımızda çalışan Veeam Backup & Replication  ile Vmware ve Hyper-V sanal platformlarının üzerinde çalışan sanal sunucularımızı  herhangi bir Agent kurulumu yapmadan doğrudan cloud repository alanımıza gönderebiliriz.

Eğer ortamımızda fiziksel olarak çalışan Windows ve Linux sunucularımız var ise işletim sistemi seviyesinde Veeam Agent kurulumu yaparak cloud repository alanımıza gönderim yapabiliriz.

Son kullanıcı bilgisayarları ve iş istasyonlarını da Veeam Agent kurulumu yapılarak gönderebiliriz.

Lokasyonumuzda aldığımız backuplar bizim ilk yedeklerimizdir. İlk yedeklerimiz her zaman lokal ortamımızda saklanmalıdır.

Bunun sebebiyse acil bir durumda en hızlı şekilde sistemimizi ayağa kaldırabilmek veya son kullanıcının önemli bir finans raporunu silmesiyle file backup dönerek sistemimiz tekrardan kaldığı yerden çalışabilmesi adına ayağa kaldırarak hızlı bir şekilde kaldığımız yerden devam edebiliriz.

İlk yedekleme tamamlandıktan sonra oluşturulacak Backup Copy job ile yedeklerimizin bir kopyasını şifreleyerek bulut ortamında bize özel oluşturulan cloud repository alanına kopyalarını gönderebiliriz. Cloud ortamına gönderdiğimiz backuplarda Service Provider özelliği aktif ettiyse silinmeye karşı koruma özelliği bulunmaktadır. Sizin lokalinizde bulunmayan x tarihli bir backup lazım olduğunu düşünürsek burada “Keep deleted backup files for” servis sağlayıcı tarafında “Recyle Bin” kaç gün tutulacağı önemli 7 gün önceki backup lazım olduğunu düşünürsek “Recyle Bin” özelliğinden yararlanarak yedeğimize ulaşmış oluruz.

Veeam Cloud Connect üzerinde bize özel açılmış hesabın (tenant) bilgilerini ve servis sağlayıcıyı nasıl ekleyeceğimizi anlatacağız.

A-) Servis Provider Add

İlk yapacağımız işlem Backup Infrastructure -> Service Provider -> Add Service Provider seçeneğiyle bulut servis sağlayıcımızın bize iletmiş olduğu adresi girmek olacaktır.

Kapasitemizin yetmediği arttırım talep ettiğimiz zamanlarda ise bulut servis sağlayıcımızla iletişime geçerek cloud repository alanımızın arttırılması talep edilmesi gereklidir. Service Provider tarafından arttırım gerçekleştikten sonra ise Service Provider kısmında sağ tuş tıklayıp “Rescan” işlemini gerçekleştirmek olacaktır. Bulut servis sağlayıcımız güncelleme yaptığında örneğin sertifikasını yenilediğinde yine service provider kısmına gelip rescan işlemini yapmak gerekiyor.

B-) Bu kısımda bulut servis sağlayıcı tarafından bize özel oluşturulan tenant bilgilerini giriyoruz. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi 443 portunda SSL sertifikasını doğrulama işleminide yaptık.

Eğer 6180 ve 443 portlarına erişemeseydik bir sonraki adıma geçemeyecektik. Bulut servis sağlayıcıları bizlere Service Provider hesaplarını ilettikten sonra erişimi kontrol etmek adına telnet aracılığıyla ilgili portlara telnet atabiliriz.

C-) Bulut servis sağlayıcı tarafından bize özel oluşturulan cloud repository alanını ve bilgilerini görüyoruz.

 

D-)  Next diyerek artık Cloud Repository alanımız Veeam Backup & Replication eklenmiş olacaktır.

Yazımızda Veeam Cloud Connect yapısı, Service provider ekleme kısımlarını anlatmaya çalıştım. Service Provider ekledikten sonra ortamımızda VBR sunucumuzdan Backup Copy joblarını oluşturmak kalıyor. Backup Copy joblarını oluştururken şirketimizin backup prosedürüne göre oluşturmak işimizi kolaylaştırır.

Bir sonraki makelemizde Backup Copy job oluşturmayı ve Veeam Cloud Connect ile DRaaS hizmetini anlatmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu