Windows Server

Windows Server 2016 Map Drive Uygulamasi

Makalemizde Windows Sunucumuz üzerinden kullanıcılarımıza otomatik olarak bir sürücüye bağlanma ayarı yapacağız. Bu işlemi farklı metotlar ile otomatik olarak veya makalemizdeki gibi yapabilmekteyiz. Biz bunun farklı metotlarına bir başka makalemizde yer vereceğiz. Kullanıcılar bu map sürücüsünü kendi sürücüleri gibi kullanabilir. Bu sürücüler önemli dosyaların yedeklenmesi, dosyaların sunucu üzerinde muhafaza edilmesi, dosyaların ortak olarak kullanılması, kota uygulamaları gibi birçok farklı gereksinim için kullanılabilir. Örnek olarak ben iş yerinde kullanıcılara atamış olduğum sürücüleri, Windows File Server rolü ile kotaya tabi tutup, gereksiz dosya uzantılarının kopyalanmasını engelliyor ve önemli dosya yedeklerinin sağlanmasını buradan yapıyorum.

Yukarıda belirmiş olduğum gibi bunun çok farklı yöntemleri var biz makalemizdeki yöntemde Active Directory User and Computer konsolundaki user özelliklerinden bu işlemi manuel olarak yapacağız.

Biz ortamımızda bir Active Directory sunucusu ve File Server Sunucusu kullanacağız. 2016SRV isimli “cozumpark.lokal” domain isminde bir AD sunucumuz bulunmakta.

clip_image002

Active Directory User and Computers konsolunda ise yapımız aşağıdaki gibi gözükmekte. Ben makalemizde kullanılacak olan kullanıcı hesaplarını PERSONEL isimli bir organization unit altında topladım. Bu düzen ve kolaylık sağlayacaktır.

clip_image004

Ayrıca ilerleyen işlemlerde kolaylaştırıcı adımlar için bu kullanıcılarımı COZUMPARK_FAMILY isminde bir grup oluşturarak bu gruba atadım.

clip_image005

Grup içeriği aşağıdaki gibidir.

clip_image006

Map sürücülerin bağlanacağı klasör, klasör yetkileri, kota ve dosya izinleri için ise aşağıdaki gibi bir File Server yapılandırdım. Genellikle gerçek ortamlarda sunucuların ayrılması da önerilen ve yararlı olan mimari olacaktır. FILESERVER ismindeki sunucumuz “cozumpark.lokal” domainine dahil durumda. Şimdi ufaktan fileserver üzerinde yapacağımız işlemlere geçelim.

clip_image008

Öncelikle çok sayıda kullanıcımız olduğunu düşünerek tepe bir klasör oluşturup bu klasöre paylaşım vermemiz gerekmekte. Ben MapFolders isminde bir klasör oluşturdum.

clip_image009

Bu klasörün içinde her kullanıcı için ayrı klasör oluşmasını sağlayacağız. Ancak bu işlem için kullanıcılarımın tepe klasörü okuyor olması gerekmekte. Bu nedenle ortak işlemleri için tanımlamış olduğumuz grubumuza bu klasör paylaşımı sırasında okuma izni veriyoruz.

clip_image010

Klasörümüzün Security kısmında bu durum aşağıdaki gibi yansımakta. Burada kullanıcının sadece okuma izni var buraya nasıl yazma yapacak şeklinde bir soru aklınıza takılabilir. İlerleyen adımlarda bu kısmı da ele alıyor olacağız.

clip_image011

Şimdi örnek için kullanıcı hesabımıza çift tıklatalım.

clip_image012

Açılan ekranımızda Profile tabına gelerek Connect radio butonunu tıklayalım. Kullanıcının Z: isminde bir map sürücüsü olacak bu sürücü yine bizim file server sunusunda oluşturduğumuz MapFolders ismindeki klasörde kullanıcı adına bir klasör oluşturacak ve oraya bağlanacaktır. To: kısmında farklı yazım metotları kullanılabilir. Ben burada ağ üzerindeki yolunu ve klasör ismi olması açısından ise kullanıcının account name bilgisini kullandım. \\sunucu\Ortak Klasör\ Kullanıcı Klasörü

clip_image013

Şimdi farklı bir kullanıcımı açıyorum ve onun üzerinde ayar gerçekleştiriyorum.

clip_image014

Yukarıda belirttiğim gibi burada farklı yazım metodu kullanıyorum. %USERNAME% parametresi ise kullanıcının klasör ismini otomatik olarak çekmesini sağlıyorum. Bu script işlemlerinde power Shell gibi durumlarda kolaylaştırıcı bir adım olacaktır.

clip_image015

Zaten biz Apply butonuna tıkladığımızda otomatik olarak parametre değişip kullanıcı bilgisini çekecektir.  Durum aşağıda yer almaktadır.

clip_image016

Görüldüğü üzere kullanıcı klasörlerimiz paylaşıma açılan alan üzerinde otomatik olarak oluşturuldu.

clip_image018

Örnek olarak Kartal Şahan kullanıcısının klasör yetkilerine bakacak olursak, ana paylaşım klasöründe bizim tüm kullanıcılara okuma yetkisi vermiş olduğumuz için, okuma yetkisi verdiğimiz COZUMPARK_FAMILY grubunun üyesi olan kullanıcılar diğer klasörleri de görebilecek durumda.  Bu işlemleri engellemek için yetkiler ile biraz oynamamız gerekmekte. Bu nedenle bir kullanıcımıza ait olan klasör üzerine sağ tıklayıp Properties kısmına tıklayalım. Açılan ekranda Security tabına gelelim.

clip_image019

Klasör üzerinde yetkilendirme işlemleri yapmak için üstten gelen yetki mirasını kaldırmanız gerekir. Bu işlem için yukarıdaki ekrandan Advanved butonuna tıklamanız gerekir. Aşağıdaki ekranda ise Disable inheritance butonuna tıklamak gerekmekte.

clip_image021

Karşımıza gelen ekrandan ilk seçimde yetkileri değiştirilebilir hale getirip, miras yöntemini pasifize edebilir ikinci yöntemde ise tüm yetkileri silebiliriz. Biz ilk metodu seçiyoruz. Bunun için Convert interited permissions into explicit permission on this object kısmına tıklıyoruz.

clip_image023

Klasörümüzde sadece kullanıcımızın yetkili olmasını istediğimizden dolayı bir önceki ekranda dönüş yaptıktan sonra COZUMPARK_FAMILY grubunun yetkisini Edit… butonuna tıklayarak kaldırmaya hazırlanıyoruz.

clip_image024

Açılan ekranda COZUMPARK_FAMILY grubunu seçerek Remove butonuna tıklıyoruz. Karşımıza gelen soruyu ise YES ile geçelim.

clip_image025

Şu anda sadece kullanıcımız bu klasör üzerinde tüm yetkilere sahip durumda.

clip_image026

Şimdi buraya kadar olan işlemleri bir kullanıcımız ile işletim sistemine login olarak görelim. KARTALS kullanıcısı ile login oluyorum.

clip_image028

Bu bilgisayara girdikten sonra kullanıcımıza Z harfi ile atamış olduğumuz Z:\ sürücüsünün otomatik olarak maplendiğini görebiliyoruz.

clip_image030

Gerekli yetkilendirme işlemini tamamladığımız ve kullanıcımıza yazma yetkisi verdiğimiz için bir klasör oluşturmayı deneyelim.

clip_image032

Yeni Klasör sorunsuzca oluştu.

clip_image034

Buraya kadar olan adımları tamamladıktan sonra File Server rolü kurulu olan sunucumuz ile map sürücüsünü biraz daha özelleştirelim. Kota ile belirli bir limit koyalım. Bu işlem için File Server Resource Manager konsolumuz açalım.

clip_image036

Quota ekranında sağ tıklayarak Create Quota… kısmına tıklayalım.

clip_image038

Browse butonuna tıklayarak kota koyacak olduğumuz klasörü seçelim.

clip_image040

Klasörümüzü seçtikten sonra ise bir kota limiti belirleyelim ve OK ile adımı tamamlayalım.

clip_image041

Görüldüğü üzere KARTALS klasörümüze 2 GB kota ataması yapıldı. KARTAL ŞAHAN isimli kullanıcımızda Z: sürücüsü 2 gb kapasiteli olarak gözükecek ve bu miktarlarda veri yüklemesi yapabilecektir.

clip_image043

Ayrıca File Screening Management kısmında ise bu sürücüye eklenebilecek veya eklenemeyecek uzantılar konusunda işlemler yapılabilir. File Server Resource Manager rolünün detaylı özelliklerine aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2017/05/07/windows-server-2016-file-server-resource-manager-genel-yapilandirma.aspx

clip_image044

Kullanıcı bilgisayarımızdan oturumu kapatıp tekrar açtığımızda sürücümüzün kotamızla sınırlandırılmış olan 2 GB hali aşağıdaki gibi yansımaktadır.

clip_image046

Umarım yararlı olur. Farklı bir makalede görüşmek dileğiyle.

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu