Network

LACP Link Aggregation Control Protocol Konfigurasyonları

Gerek Hypervisor lerde gerekse diğer fiziksel sunucularda çoğu zaman bandwidth genişletmek ve redundancy arttırmak amaçlı teaming policyler kullanırız ancak sadece makina üzerinde yapılan bu konfigürasyonlarla bu işlem tamamlanmıyor.

Bu makalemde sizlere anlatacağım LACP hakkında genel bir bilgi vermek ve bir sonraki makalemde Esxi 5.1 ve 5.5 üzerinde nasıl LACP konfigürasyonu yapılacağını göstermek yönünde olacak…

Nic Teaming ve LACP kavramları çoğunlukla birbiriyle karıştırılır. Öncelikle bu 2 kavramdan bahsedelim. Nic Teaming policyleri host üzerinde yapılan ayardır ve genellikle Host interfacelerini fiziklsel yapıya göreActive/Standby yada Active/Active mimariyle çalıştırmaya dayanır.

LACP ( Link Aggregation Control Protocol ) aslında vendor bağımsız bir protocoldür. LACP vendor seviyesine indiğinde isimleri biraz değişiyor. Mesela Cisco bu konfigürasyonun ismine Ether Channel diyor Hp Port Trunkdiyor vs

Sonuç itibariyle switchlerde yapılan bu ayarın aslında host tarafında bir amaca hizmet ettiğini söylememiz gerekir. Bu amaç hostlar üzerinde mevcut throughput arttırma ve herhangi bir link kaybına karşı yedeklilik sağlamaktır.

Host üzerinde yapılan konfigürasyonda ( teaming/ bonding ) 2 yada daha fazla fiziksel interface in tek bir interface ( Logical Interface ) altında toplanarak çalışma esasına dayanır.

LACP ise hosttan çıkıp switchlere saplanan uplinklerin, tek uplink gibi çalışması esasıdır.

Dolayısıyla Sunucular üzerinde Active/Active Nic Teaming (LACP) konfigürasyonu yapmadan önce, switch tarafında bu konfigürasyonu yapmamız gerekir ki host uplinkleri için doğru bir referans olsun…

Şimdi sizlere network için bir design göstermek istiyorum. (Şekil için kusura bakmayın çünkü ilkokulda bile resim dersinden 2 alırdım : ) )

clip_image002

Yukarıda görmüş olduğunuz bu design host networking için fully redundant bir yapıyı gösteriyor. Soldaki şekil bizim yaptığımız fiziksel bağlantı. Sağdaki şekil ise switch tarafının ve host tarafındaki interfacelerin logical durumu.
Yapmış olduğum bu desing doğru bir design  örneğidir ve herhangi bir loop durumunu içermez.

Ancak piyasa çok şahit olduğum bir kaç yanlış var. Bu yanlışları söyleyelim;

1- Hosttan çıkan uplinkleri stack olmayan iki sw’e saplamak. Aşağıdaki şekilde anlatmaya çalıştım.

Host tarafında da bu linkler team edildiğinde( Active/Active Teaming ) bizi bir tehlike karşılıyor tehlikenin adı LOOP : ) Şimdi bu konu hakkında konuşalım;


Arkadaşlar stack olmayan 2 switch aslında birbirinden bağımsız iki switchtir. Dolayısıyla siz host tarafında niclerinizi team yaptığınızda 1 mac adresi elde edersiniz. 1 mac adresini 2 ayrı switch in arp tablosuna kaydedildiğini görürseniz layer 2 cinayeti olur ( loop ) STP ( Spanning Tree Protocol ) devreye girer ve loopa giren uplinkleri blocklar. STP günümüzde neredeyse bütün swlerde enable geliyor ( yönetilebilen switchler )

clip_image004

2- Stack edilmiş 2 switch olduğunu düşünelim. Hostumuzda 4 uplink var ve team edilmiş ( tek bir nic ) olarak çalışıyor. Ancak switch üzerinde herhangi bir LACP konfigurasyonu yapılmamış olsun . Bu durumda çalışmayı engelleyecek her hangi bir loop durumu olmayacaktır ancak switchlere saplanan uplinkler 1 uplink gibi davranmayacağı için sonuç itibariyle hiçbir zaman yüksek throughput yakalayamayız.

Özetle:


Active / Active Teaming policy leri sağlıkla kullanabilmemiz için switchlerin üzerlerine sapladığımız uplinkleri de doğru konfigure etmemiz gerekir.

LACP ve Nic Teaming hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Umarım okuyan arkadaşlarıma yardımı olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu