Microsoft Azure

Azure Sanal Makine Oluşturma & Konfigurasyon

Merhaba,

Bu makalemizde Azure Sanal Makine – Kurulum ve Konfigurasyonunu göreceğiz.

Azure hizmetlerinde en çok kullanılan servislerden biri olan Sanal Makine içerisinde birden çok kategori ve bu kategorilerin birden çok çeşidi bulunmaktadır.

Sanal Makinalarda seri olarak A, B, D, E, F gibi serileri oluşmaktadır ve fiyatlandırma seçenekleri bununla beraber artmaktadır.

Örneğin A serisi bir makinada test sunucularınızı uygun maliyette oluşturabilirsiniz veya M serisi bir makine kullanarak 4TB RAM seçeneğine sahip olarak yoğun iş yükünüzü yönetebilirsiniz.

Burada önemli konulardan bir tanesi Geçici Depolama Alanı olacaktır.

Geçici depolama alanı sanal makine içerisinde yer almaktadır ve bu diskler ramdisk gibi çalıştığından dolayı sistemi her kapatıp açtığınızda içindeki veriler silinecektir dolayısı ile bu diskte veri bulundurmamak en doğrusu olacaktır.

Dilerseniz şimdi Azure Portal üzerinden sanal makine kurulumuna geçelim.

Öncelikle https://portal.azure.com web adresinden var olan Azure hesabımız ile giriş yapıyoruz.

Azure Portal üzerinde oturum açtığınız zaman karşınızda daha önce oluşturduğunuz Kaynak Grupları ve Sanal makineler Dashboard üzerinde görülür ve sol taraftaki menüdeki başlıklarla iş akışınızı kontrol edip oluşturacağınız bir panel açılmaktadır.

Bu resim için metin sağlanmadı

Öncelikle sol taraftaki panelden bir Kaynak Grubu (Resource Groups) oluşturmamız gerekmektedir.

Sonrasında Ekle diyerek yeni bir resource group oluşturuyoruz.

Ekle dedikten sonra karşımıza çıkan pencerede oluşturmak istediğimiz kaynak grubumuza isim belirleyip bölge seçmemiz gerekiyor. İlgili alanları doldurduktan sonra Gözden Geçir + Oluştur diyerek kaynak grubumuzu oluşturuyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

NOT : Ülkemizin konumu göz önüne alındığında Kuzey Avrupa veya Batı Avrupa en ideal konumlardır.

Kaynak grubumuzu oluşturduktan sonra içerisine girip Ekle butonuna tıklıyoruz.

Sonrasında açılan pencerede Microsoft Azure Platformunda kullanabileceğiniz ürünler ve kategoriler açılacaktır.

Biz burada Windows Server hizmetini seçiyoruz.

Hizmet seçilmesinin ardından bize hangi işletim sistemini kurmak istediğimi soran bir panel açılıyor ben burada Windows Server 2019 Datacenter olarak seçtim ve Oluştur diyerek ilerliyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra sanal makinemizi konfigürasyon yapacağımız panel açılmakta.

Bu resim için metin sağlanmadı

Bu panelde ;

Sanal makine adı : Buraya açmak istediğiniz makineye isim belirliyoruz. Örn : SqlVM , CRMVM , VeyselVM vb..

Bölge : Konum olarak Kuzey Avrupa veya Batı Avrupa seçebilirsiniz ancak yapmak istediğiniz projeye görede değişiklik gösterebilir.

Kullanılabilirlik seçenekleri : Bu kısımda birden çok sanal makine kümesi oluşturabiliyoruz ancak bu makalede herhangi bir işlem yapmayacağız.

Görüntü : Microsoft kendi işletim sistemlerinin yanında OpenSource kaynaklı sistemlerinde iso dosyalarına yer vermektedir. Bu sayede isterseniz Windows Server isterseniz farklı bir iso seçip kurulum yapabilirsiniz.

Not : Seçilen işletim sistemlerinin artı veya eksi olarak fiyat farkı açacağını göz önünde bulundurmanız ve sisteminizi buna göre belirlemenizi tavsiye ederim.

Boyut : Bu kısımda boyut değiştir derseniz Microsoft’un bizim için belirlediği ve kategorize ettiği makinelerden birini seçebilirsiniz.

Not: Her makinanın seri ve teknik özelliklerine göre fiyatlandırması değişmektedir. Maliyet analizinde buna önem vermenizi tavsiye ederim.

Kullanıcı adı : Bu kısımda sanal makinemize bağlandığımızda admin olarak kullanmak istediğimiz hesap adını giriyoruz.

Parola : Admin olarak şifremizi belirliyoruz.

Gelen bağlantı noktaları : Sanal makinemize nasıl bir bağlantı yapacağımızı buradan ayarlıyoruz Örn : SSH , RDP vb… Ben burada RDP olarak ayarlama yaptım.

Hesap , bağlantı ve makine özellikleri ayarlamaları yapıldıktan sonra aşağıdaki yer alan Diskler butonuna basıyoruz.

Disk bölümünde isterseniz işletim sisteminin barınacağı diski SSD veya HDD olarak ayarlayabilirsiniz.

Veri diskleri kısmından dilerseniz ek olarak cihaza disk ekleyebilirsiniz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Ben burada ek olarak bir disk eklemeden devam ediyorum ve aşağıdaki yer alan “Ağ İletişimi” diyerek sonraki sayfaya geçiyorum.

Ağ iletişimi bölümünde size varsayılan olarak vnet ve subnet oluşturuyor ancak dilerseniz Yeni Oluştur diyerek kendi ayarlarınızı belirleyebilirsiniz.

Burada önemli noktalardan biri Gelen bağlantı noktaları seçin kısmında bağlantı seçeneğimizi belirlememiz gerekiyor. İsterseniz RDP , SHH , HTTP,HTTPS olarak hemen seçebiliyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Yönetim diyerek devam ediyoruz.

Yönetim kısmında cihazınız için eklentileri daha kurulum aşamasında seçip kurulumunu yapabiliyorsunuz veya dilerseniz kendi eklentinizi hazırlayıp bunu sisteme yükleyebilirsiniz ancak bu konu farklı bir makale konusu.

Yüklenecek bir uzantı seçin dediğinizde ekranın sağ tarafında ikinci bir panel açılacaktır ve orada hazır olarak tarafınıza gelen hizmetleri görebilir ve kullanabilirsiniz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Sonrasında Etiketler diyerek ilerliyoruz.

Etiketler kısmında kaynaklarımıza etiket oluşturmamıza yardımcı olur bu bize birden çok makine veya hizmeti etiket mantığı ile düzenlememize yardımcı olacaktır.

Bu resim için metin sağlanmadı

Gözden geçir + oluştur diyerek devam ediyoruz.

Gözden geçir kısmında yaptığımız ayarların size bir özetini çıkartıyor ve buna göre son kontrollerinizi yapabilirsiniz.

Ayrıca birden çok aynı makineyi açmanız gerekiyorsa bu ayarları alıp birden çok makineyi hızlı bir şekilde oluşturmanıza yarayacak şablonu sağ altta yer alan Otomasyon için şablon indir yazısına tıklayarak edinebilirsiniz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Oluştur dediğimizde makinemiz bizim oluşturduğumuz config’e göre oluşacaktır.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Veysel Onat

Profesyonel iş hayatıma, Teleperformance Microsoft Operasyonu Up&Running destek Uzmanı olarak Assure üyeliklerine destek vererek başladım.Saha problemlerine daha yakın olabilmek amacı ile Nexgen bünyesindeki Fatih Ökçe kurumunda Bilgi İşlem Sorumlusu olarak devam ettim.Microsoft Bulut Çözümleri 'ne olan ilgim sebebi ile LTS Bilişim bünyesine geçerek, Microsoft Bulut Çözümleri Danışmanı olarak bilgi ve tecrübe edindim.Süreç içerisinde, Distribütör 'de çalışmanın bana katacaklarını gördüğüm için de Arena Bilgisayar bünyesinde Microsoft Bulut Çözümleri Danışmanı olarak çalıştım. Aktif olarak şuanda BDH Bilişim Destek Hizmetlerinde Microsoft Bulut Çözümleri Teknik Danışmanı olarak çalışmaktayım. Kendini ritmik ve sistemli olarak geliştiren, süreçlere ve müşterilere katkıda bulunmaktan mutluluk duyan biri olarak daha da ileriye götürebileceğime inanmaktayım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu