Microsoft Azure

Azure Resource ve Resource Groups Kavramı

Organizasyonunuzda Azure Portalınızda ilk oluşturmanız gereken kavramlardır. Azure Resources , Azure Kaynakları anlamına gelmektedir. Biraz Azure Resources kavramından bahsedelim o halde:

Organizasyonunuzda yapınız için Azure Portal üzerinden ihtiyacınız ve isteğiniz gereği Bulut ile alakalı çözümleri oluşturmak ve yapılandırmak için kullanılan, Virtual Machine (Sanal Makine), Storage (Depolama) Network (Ağ), Web Apps (Web Uygulamaları) ve Databases (Veritabanları) gibi temel bileşenlere “ Azure Resources veya Azure Kaynakları ” diyebiliriz.

Şimdi Azure Resource Groups kavramından bahsedelim:

Azure Resource Groups yani Azure Kaynak Grupları anlamına gelmektedir.

Azure Resource Groups , Organizasyon yapınızdaki Azure Portal üzerinde yukarıda bahsetmiş olduğumuz kaynakları gruplamak isteriz. Bu kaynakları Resource Group ile gruplandırırız. Yapınızda oluşan kaynakların oluşturacağınız hangi kaynak gruba ait olacağını yapınızdaki ihtiyaç ve isteğe göre siz karar verirsiniz. Ayrıca Kaynak Grupları , Mantıksal Kapsayıcı olarak geçmektedir. Şunun bilgisini vermek istiyorum: Yapınızda oluşturduğunuz tüm kaynaklar bir kaynak grubudur ve her bir kaynak yalnızca tek bir kaynak grubunun üyesi olabilmektedir. Kaynak Grupları birbirini kapsayamaz ve iç içe olamaz. Azure Portal üzerinde yapınızda Azure Kaynaklarını oluşturabilmeniz için ilk öncelik kaynak grubuna ihtiyacınız vardır. Kaynaklar , ayrı bölgelerde bulunabilmektedir. Burada tek bir istisna var. Bunu açıklayalım o halde : Diğer uygulamalardan farklı olarak Azure Kaynaklardan biri olan Uygulamalar, birden çok kaynak grubunu kullanabilmektedir. Aşağıdaki şekilde örnek verdiğimiz gibi Azure Kaynaklarını yerleştirerek bir Resource Group Kullanımını , çeşit , konum , istediğiniz kaynaklar, düzen ve organizasyon işlemlerini göz önüne alarak gerçekleştirebilirsiniz.

Organizasyon yapınızda bulunan Azure ortamınızdaki mevcut kaynak grubunuzu sildiğinizde , içerisindeki tüm kaynaklar silinebilmektedir. Organizasyonunuz içerisinde bazı zamanlarda Production (Canlı) POC’lerinizi uygulamak amaçlı ayrı bir Resource Group oluşturarak POC ve Testing işlemleriniz tamamlandığında canlı ortamdaki kaynaklarınızın içerisinde bunları silmek hem zaman kaybı olacaktır, hemde hatalı silme eylemleri yaşanabilecektir.

Onun için yapacağınız işlem şu olmalı: POC için ayrı bir Resource Group oluşturursunuz. Resource Group ile alakalı POC işlemleri tamamlandığında ortamınızda POC işlemleri bittiği için atıl kaynak tüketimini istemediğiniz için sadece Resource Group öğesini silerek içerisindeki tüm kaynakları dakikalar içerisinde ortamdan kaldırabilirsiniz. ( Kaynak adetine ve boyutuna göre süre değişebilmektedir. )

Organizasyonunuzda birden çok Azure Yöneticisi var ise , kaynakları yönetmesini istediğiniz yöneticilere Rol Bazlı Yetki ataması yaparak kaynak grupları bazında kaynakların yönetilmesini sağlayabilirsiniz. Örnek olarak bir yöneticiniz bir kaynak grubuna girerek kendisine atanan kaynakları görebilmektedir. Diğer yöneticiniz ise bu kaynağa erişim sağlamasını istemiyorsanız. RBAC işlemlerini gerçekleştirdiyseniz Diğer yöneticinizin erişim hakkı bulunan Resource Group kaynaklarına erişemeyecektir. Bu bahsetmiş olduğumuz görev dağılımını sağlayan RBAC (Role-Based Access Control) işlevi ile çözüm sağlamış oluruz. RBAC kavramını ve detaylarını ilerleyen makalelerimizde bahsediyor olacağız.

Uygulama amacıyla Resource Group oluşturacağız. Ardından örnek Resource oluşturma işlemini uyguluyor olacağız. Ardından oluşturmuş olduğumuz Resource Group öğesini nasıl ortamdan kaldırırız bu işlemleri uygulayarak bu makalemizi noktalıyor olacağız.

İlk olarak Azure Portal sayfasına gideriz. Resource Group oluşturma işlemi için Azure arama çubuğu üzerinden “ Resource Groups ” yazarak aratırız. “ Resource groups ” seçeneğini seçeriz.

“ Resource Group ” seçeneğine tıkladıktan sonra “ Create ” seçeneğini seçerek Resource Group oluşturma işlemlerine başlarız.

Resource Group oluşturma ekranına geldiğimizde , “ Subscription ” bölümünde Azure Hesabınıza ait birden çok Subscription mevcut ise hangi Subscription altında Resource Group oluşturmak isterseniz o subscription öğesini seçebilirsiniz. İşleminiz organizasyon yapınıza göre önem arz etmektedir. “ Tag ” işlemi yapmak istemiyorsanız “ Review+create ” seçeneğini seçerek bu işlemi atlayarak Resource Group işlemini başlatabilirsiniz.

Organizasyonunuzda Azure kaynaklarınız veya Resource Group’larınızı mantıksal olarak sınıflandırmak isteseniz, “ Tag ” oluşturabilirsiniz. Tag seçeneğinde de görüldüğü gibi Tag oluşturma işlemi için “ Name ve Value ” kutucuklarını doldurmanız gerekir. Örnek olarak Resource ve Resource group’larınızı “ Tags ” yöntemi ile “ Production ” veya “ Dev ” şeklinde yazarak Production Tag altında etiketleme yapabilirsiniz. Bu işlem, belirlemiş olduğunuz etiketlere ait öğeleri bulmanızı kolaylaştırmaktadır.

Tag oluşturma için “ Name ve Value ” kutucukları doldurulduysa bu konfigürasyonlarımızı kaydetmek ve ilerlemek için “ Next : Review+create ” seçeneğini seçeriz. Bu işlemi isteğinize veya yapınızın uygunluğuna göre uygulayabilirsiniz. Resource Group oluşturma veya Resource oluşturma işleminizi oluşturma konusunda engel ve etki yaratmamaktadır.

İlgili ekranda ise “Validation passed” uyarısını aldıysanız. Herşey yolunda demektir. Resource Group oluşturmak için gerçekleştirdiğimiz konfigürasyonları tekrardan inceleyerek bu konfigürasyonlar doğruysa oluşturma işlemine başlamak için “Create” seçeneğini seçeriz.

“Validation passed” uyarısı yerine kırmızı uyarı alıyorsanız. Önceki Konfigürasyonlarda uyguladığınız işlemler hatalı ve Azure konusunda uygun olmayan işlemler mevcuttur. “Previous” seçeneğini seçerek bu konfigürasyonların üzerinde tekrardan işlem yapabilirsiniz.

“ Create ” seçeneğini seçtikten sonra “ RG_Platform ” adında Resource Group oluşturma işlemlerinin tamamlandığı görmüş olduk. Bu oluşturma işlemi saniyeler içerisinde sürmektedir.

Oluşturmuş olduğumuz Resource Group öğesine erişim için “ Notifications ” bölümüne tıklayarak “Go to resource group ” yada Resource Groups menüsü altından erişmek istediğiniz Resource Group üzerine tıklayarak erişebilirsiniz.

“ RG_Platform ” adında objemize problemsiz eriştik. Şimdi bir sonraki adımımız olan “ Resource ” oluşturma işlemini uyguluyor olacağız. Bunun için bu ekrandan üzerinde ilerleyebilirsiniz. “ Create ” seçeneğini yada ekranın aşağı tarafından bulunan “ Create resources ” seçeneğine tıklayarak devam edebilirsiniz.

Size veya organizasyon yapınıza uygun kaynak seçerek üzerine tıklayabilirsiniz veya kaynak altında “ Create ” seçeneğini seçerek aynı ekrana erişim sağlayabilirsiniz.

Kaynaklarda “ Ubuntu Server 20.04 LTS ” seçmiştik. Şimdi kaynak oluşturma işlemlerine başlarız. Buradaki süreçte makaleyi okuyan ve okuyacak olan üyelerimiz için ilgilendiren noktaları anlatacağım.

Bu yapacağımız işlemi Sanal Makine oluşturma işlemlerini anlatırken detaylıca anlatıyor veya uyguluyor olacağız. Yukarıda oluşturmuş olduğumuz “ Resource group ” seçili halde gelmektedir. “ Virtual machine name ” kutucuğunu isteğinize göre veya organizasyon isimlendirme yapısına göre doldurabilirsiniz. “ Region ” bölümünde ise Resource öğesini oluşturmak istediğiniz bölgeyi seçebilirsiniz. Ardından diğer ayarları kafa karışıklığı yaşanmaması adına bölümleri geçmek için oluşturma işleminin hemen gerçekleştirilebilmesi için “ Review+create ” seçeneğini seçeriz.

Ardından Resource oluşturma işleminde herhangi problem olmadığını “ validation passed ” uyarısını görürüz. Ardından “ Create ” seçeneğini seçerek kaynak oluşturma işlemini başlatırız.

Ve Azure Portal üzerinde deployment işlemleri başladığını görürüz. Seçmiş olduğunuz Resource öğesine göre oluşturma ve Deployment işlemleri değişiklik gösterebilmektedir.

Resource oluşturma işleminin tamamlandığını görmüş olduk. Ardından ilgili Kaynağa erişmek için “ Notifications ” bölümünden “ Go to resource ” yada aşağıda bulunan “ Go to resource “ seçeneklerini seçerek ilgili Resource erişimini gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili Resources’un oluşturmuş olduğumuz “ RG_Platform ” adlı Resource Group altında oluştuğunu doğrulamış olduk. Oluşturmuş olduğumuz Kaynağın “ Running ” durumunda olduğunu görmüş olduk.

Ardından bu oluşturmuş olduğumuz Resource Group’ta işlemimiz bittiğini ve deneme amaçlı oluşturduğumuzu varsayalım. İşlemlere başlayalım o halde :

Azure Portal üzerinde arama çubuğuna “ Resource Groups ” yazarak , “ Resource Group ” öğesini seçeriz.

Bir sonraki ekranda önceden oluşturduğumuz Resource Group üyesini silmek istediğimiz için “ RG_Platform ” adındaki Resource Group öğesini seçeriz.

Aşağıdaki bölümde Resource Group içerisinde bulunan kaynakları görmüş oluruz. Resource Group işlemine silme işlemini gerçekleştirmek için “ Delete resource group ” seçeneğini seçeriz.

Ardından Güvenlik ve Azure hatalı silinme işlemlerinin önlenmesi amacıyla Resource Group silinme işleminin gerçekleştirilebilmesi için doğrulama amacıyla Resource Group isminin tam yazılmasını istenmektedir. Ardından “ Delete ” seçeneğini seçerek silme işlemine başlarız.

Silme işlemi Resource Group içerisindeki kaynakların boyutuna ve adetine göre değişiklik göstermektedir. Silme işlemi devam etmektedir.

Resource Group silinme işleminin başarıyla gerçekleştiğini gördük.

Azure Portal sayfasını tekrardan sayfayı yenileyerek , Resource Grubumuzun Azure ortamında silindiğini görmüş olduk.

Tekrardan Resource Groups bölümüne ulaştığımızda RG_Platform adındaki Resource Group üyesinin ortamda olmadığını görmüş olduk. Başarıyla işlemlerimizi gerçekleştirmiş olduk.

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu