Microsoft Azure

Azure Cloud Shell Erişim ve Kullanımı

Azure Cloud Shell , Azure kaynaklarınızı yönetmek için tarayıcı tarafından erişilebilir kabuk olarak tanımlayabiliriz.

Azure Cloud Shell , sahada , organizasyonda nerede olursanız , Web Browser’dan , Azure Mobile Application ile güvenli şekilde bağlantı kurabilirsiniz.

Organizasyonunuzdaki iş gereksinimlerinize göre ” Bash ” veya ” Powershell ” seçenekleri seçerek Bash ve CLI komutlarını kullanma imkanına sahip olursunuz. Ayrıca Cloud Shell içeriğinde kendi Storage alanı bulunmaktadır. Bu sebeple organizasyon dosyalarınızı ve çeşitli verilerinizi saklayabilirsiniz.

Azure Cloud Shell hizmeti kullanmak için aşağıdaki adımları izleyerek , Azure Cloud Shell ortamını etkinleştirebilir ve Azure ortamınızı CLI ve Script ile yönetebilirsiniz.

O halde işlemlere başlayalım:

Azure Portalına gireriz. Üst menüdeki ” Cloud Shell “ simgesine tıklarız.

Aşağıdaki ekranda mount edilmemiş bir Storage’mız olmadığı yazmaktadır. Bunun nedeni , Depolama hesabımızı oluşturmamız gerektiğidir ve Cloud Shell’imiz için dosya paylaşım konfigürasyonlarını yapılandırmak için ” Show advanced settings “ seçeneğini seçeriz.

Cloud Shell için ” Subscription “ seçilerek , Cloud Shell’imizin bulunacağı Region yani Bölge bilgisi seçilir. Ardından var olan Resource Group veya yeni bir resource group oluşturulur , Yeni ” Storage Account “ için isimlendirme sağlanarak Cloud Shell dosyalarımız için ” File Share “ isimlendirilmesi sağlanmalıdır. hemen akabinde ” Create Storage “ seçeneğini seçeriz.

Storage oluşturma işlemleri başladı.

Storage’mız ve Dosya Paylaşımımız oluştuktan sonra , Cloud Shell ekranımız açılır.  Cloud Shell ekranımız için aşağıdaki araç çubuklarını kullanarak Cloud Shell ürünümüzü daha özellikli kullanabilirsiniz:

1.Bölgede : Bash yada Powershell ortamına geçebilirsiniz.

2.Bölgede : Yeniden başlatabilirsiniz.

3.Bölgede : Cloud Shell ürününe genel bakış gibi yardım bilgileri alabiliriz. Azure Powershell hakkında bilgiler, nasıl kopyalanıp yapıştırılacağına dair bazı doküman veya bilgilere erişebilirsiniz.

4.Bölgede : Metin Boyutu ve font yani yazı tipi konfigürasyonlarını gerçekleştirebilirsiniz.

5.Bölgede : Yükleme yeteneği , dosyaları Cloud Shell ortamına indirmemizi sağlamaktadır.

6.Bölgede : Cloud Shell’imizde yeni oturumlar açabiliriz.

7.Bölgede : Cloud Shell düzenleyicisinde dosyaları düzenlemek için kullanılmaktadır.

8.Bölgede : Cloud Shell ortamını web browser halde görüntüleme sağlayabilirsiniz.

Böylece işlemlerimizi tamamlamış oluruz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.

Faydalı olması Dileğiyle.

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu