Haberler

Alexa, Artık İsteklerinizi Siz Söylemeden Tahmin Edebiliyor

Alexa’yı geliştiren mühendisler, sanal asistanın müşteri isteklerini ikinci kez tahmin etmesini sağlayan yeni bir özellik geliştirdi.

Amazon’un mühendisleri, Alexa’nın algoritmasını sanal asistanın kullanıcıların isteklerini tahmin etmesine yardımcı olacak şekilde geliştirdi. Bu geliştirme ile, kullanıcılar talebini daha dile getirmeden Alexa çözüm önerisi sunabilecek.

Örneğin, bir fincan çayın ne kadar demlenmesi gerektiği sorulduktan sonra, Alexa önerilen dakika sayısı için bir zamanlayıcı ayarlamayı önerebilecek.

Alexa mühendisleri Anjishnu Kumar ve Anand Rathi bir blog gönderisinde bu geliştirmenin, sanal asistanla etkileşimleri olabildiğince doğal hale getirme çabalarının bir parçası olduğunu açıkladı.

Mühendisler, Alexa ile sohbet etmenin başka bir insanla konuşmak kadar doğal olması gerektiğini ve teknolojinin konuşmada sırada ne olacağını tahmin etmesini sağlamak, sorunsuz bir diyalog akışı sağlamak için anahtar olduğunu söyledi.

Kumar ve Rathi blog yazısında ayrıca şu ifadeleri de kullandı: “Şimdi, Alexa’nın müşterilerin gizli taleplerini (kullanıcıların doğrudan ifade edilmeyen örtük talepleri) anlamasını sağlayan bir özellik ile doğal etkileşime doğru bir adım daha atıyoruz.”

Bir sanal asistan için bu zeka düzeyine ulaşmak hayli zor ve bir dizi karışık algoritma gerektiriyor. Gizli talebin ne olabileceğini anlamak için Alexa, kullanıcıların isteklerindeki birden fazla özelliği analiz etmeli ve bunları önceki etkileşim kalıplarıyla karşılaştırmalıdır. Asistan bu tahminleri yapmayı kullanıcıların davranışlarından öğrenmelidir; örnek olarak çay demlemek için ne kadar süre gerektiğini soran kullanıcıların ne sıklıkla bu süre için bir zamanlayıcı ayarlanmasını istediklerini bilmelidir.

Alexa’dan ilk talepteki bilgilere dayanarak ikinci bir öneride bulunma süreci de oldukça zor bir işlem. Algoritma, bilgiyi bir sonraki becerinin kullanması için yapılandırılmış bir şekilde taşımak için kullanıcı tarafından söylenen kelimelerin bağlamsal bir anlayışını toplamalıdır. Amazon mühendisleri, geçişi sağlamak için sözde bir “bağlam taşıma modeli” geliştirdiler.

Algoritma, prototip aşamasında tavuk tarifi istendiği zaman tavuk sesleri çıkarmayı önerdi

En zor görevlerden biri, sanal asistanın kullanıcıların niyetlerini ikinci kez tahmin edip etmemesi gerektiğini belirlemekti. Kumar ve Rathi, “İlk deneylerimiz, tüm diyalog bağlamlarının gizli talep keşfi için uygun olmadığını gösterdi” dedi. “Örneğin, bir müşteri ‘tavuk tarifleri’ istediğinde, ilk prototiplerimizden biri, ‘Tavuk sesleri çalmamı ister misin?’ Diye sorarak yanlış bir şekilde öneri sunuyordu.”

Mühendisler, bir önerinin tetiklenip tetiklenmeyeceğine karar vermeden önce müşteriyle diyalogdaki çeşitli unsurları hesaba katan bir derin öğrenme modeli kullandılar. Algoritma, Alexa’nın çoklu beceri önerileriyle ne sıklıkla etkileşimde bulundukları da dahil olmak üzere, diyalog metninden kullanıcıların sanal asistana yönelik önceki davranışlarına kadar değişen faktörlere dayalı bir değerlendirme yapıyor.

Amazon mühendisleri, söz konusu geliştirme için: “Alexa’nın becerilerinin keşfedilmesine yardımcı olduğu ve müşterilerimize daha fazla fayda sağladığı için bu buluş bizi heyecanlandırıyor” dedi.

Alexa’nın mühendisleri her ne kadar algoritmanın sadece bağlamı uygun bulduğunda bir öneri sunduğunda ısrar etseler de, bu tarz bir teknolojide bulunabilecek en ufak bir hatanın bile ne kadar istilacı olabileceği konusundaki endişeler şimdiden dile getirilmeye başladı. Alexa, müşterilerin sorularının bağlamını yanlış anlarsa ve ilgisiz istekleri ikinci kez tahmin etmeye başlarsa, teknoloji kullanıcılar için bir baş belası olabilir.

Yeni özellik şimdilik sadece ABD’deki kullanıcılar için ve sadece İngilizce olarak sunuluyor. Kullanıcıların özelliği aktifleştirmek için herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu