Çinli Robot Üreticileri İnsansı Robotları Fabrikalardan Ev İşlerine Taşımaya Hazırlanıyor
Çinli robot üreticileri, Pekin’deki Dünya Robot Konferansı’nda insansı robotları yalnızca gösteri amacıyla sergilemek yerine lojistik, üretim ve ev işlerinde kullanıma hazır olduklarını göstermeye çalışıyor. 300’den fazla şirketin katıldığı etkinlikte 2.000’den fazla robot sergilenirken 150’den fazla yeni ürün tanıtılıyor ve yatırımcı ilgisi sektörün ticari beklentilerini hızla yükseltiyor. Çin’in robotik hamlesi, Unitree’nin Şanghay’daki halka arzında yoğun talep görmesiyle finansal açıdan da güç kazanırken ABD ile teknoloji rekabetinin yeni alanlarından biri hâline geliyor.
İnsansı Robotlar Lojistik Operasyonlarında Görev Almaya Başladı
Pekin’deki konferans alanında Robotera’nın tekerlekli bir platform üzerine yerleştirilmiş insansı robot gövdesi, kargo paketlerini sınıflandırarak şirketlerin hedeflediği ticari kullanım modelini sergiledi. Robotera yetkilileri, yapay zekâ destekli sistemlerin geçen yıldan bu yana China Post’un lojistik tesislerinde kullanıldığını ve şirketin ülke genelinde 15 depoda 100’den fazla paket ayırma robotu konuşlandırdığını açıkladı.

Leju’nun sergi alanında robotlar kasaları, küçük parçaları ve diğer yükleri taşıyarak lojistik operasyonlarındaki kullanım senaryolarını gösterdi. Şirket yöneticisi Zhang Dapeng, Leju robotlarının Çin’deki otomotiv fabrikalarında parçaları yüklemek için kullanıldığını, Avrupa’daki bazı fabrikalarda da kutu taşıma görevlerinde test edildiğini belirtti.
DexForce, konferansta insansı robotlarını üretim hattında cep telefonlarını kutulara yerleştirirken sergiledi. Şirket yetkilisi Nicole Yang, robotların yılın başından beri Apple ile Huawei’ye bileşen sağlayan Çinli üretici Lens Technology’nin fabrikalarından birinde kullanıldığını ve makinelerin milimetre seviyesinde hassasiyetle çalışabildiğini söyledi.
Robotların üretim sırasında parçaların hatalı yerleştirilmesini algılayıp düzeltebilmesi, insansı makinelerin yalnızca fiziksel güç gerektiren görevlerde değil kalite kontrolü gerektiren tekrarlı işlerde de kullanılmasına yönelik yaklaşımı gösteriyor. DexForce, çalışanların uzun süre boyunca tekrarlanan sıkıcı görevleri yapmak istememesinin otomasyon talebini artırdığını savunurken fabrikalarda iş gücü verimliliği ile robot yatırımlarının birlikte değerlendirilmesi bekleniyor.
X Square Robot, insansı robotlarını fabrika ortamının dışına taşıyarak ev hizmetlerinde daha uzun süreli kullanım senaryoları geliştiriyor. Şirket, bugüne kadarki en uzun saha uygulamasının bir ay sürdüğünü açıklarken 2026 boyunca yüzlerce evde test gerçekleştirmeyi, ticari kullanıma ise 2027’de kademeli olarak geçmeyi planlıyor.
Lumos Robotics ise kendi fabrikasında robotlarla temel modüllerin montajını otomatikleştiriyor. Şirketin CEO’su Yu Chao, mevcut otomasyon çalışmalarının ardından insansı robotları nihai montaj aşamasına da taşımayı planladıklarını belirtti.
Unitree’nin Şanghay Borsası’ndaki işlem başlangıcı, Çin’in insansı robot sektöründeki yatırım beklentisinin finansal boyutunu ortaya koydu. Çin’in en tanınmış insansı robot üreticilerinden Unitree’nin halka arzı bireysel yatırımcılar tarafından 8.000 katın üzerinde talep görürken şirket hisseleri ilk işlem gününde yaklaşık altı kat yükseldi.
Lumos Robotics ile Çin’in en büyük otomobil ihracatçısı Chery Automobile’ın robotik bölümü de halka arz seçeneklerini değerlendirdiklerini açıkladı. Şirketlerin sermaye piyasalarına yönelmesi, insansı robot teknolojisinin yalnızca araştırma laboratuvarlarında geliştirilen bir alan olmaktan çıkıp yeni bir sanayi büyüme alanı olarak görülmeye başladığını gösteriyor.
Nvidia’nın üst düzey yöneticilerinden Madison Huang, konferansta robotların uçan tekmeler ile dans hareketlerini izledikten sonra bir yardımcı robot standında sensör teknolojileri hakkında bilgi aldı. Jensen Huang’ın kızı olan Madison Huang, Nvidia’nın Omniverse ile robotik platformlarının pazarlamasından sorumlu olurken söz konusu yazılımlar fiziksel yapay zekâ sistemlerinin simülasyon ve test süreçlerinde kullanılıyor.
ABD’nin gelişmiş Nvidia çiplerinin Çin’e ihracatına yönelik kısıtlamalarına rağmen yabancı teknoloji şirketlerinin Çin robotik ekosistemindeki varlığını sürdürmesi, üreticilerin yalnızca yerli donanıma dayanmadığını gösteriyor. ABD merkezli robot görüş sistemleri üreticisi RealSense de Çin’deki robotik pazarına yönelik satış ortaklıklarını genişletirken şirket yöneticisi Mike Nielsen, Çin’i stratejik bir pazar olarak gördüklerini ifade etti.
Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Xin Guobin, konferansın açılışında robot teknolojisinin ekonomik ve sosyal kalkınmada önemli bir güç hâline geldiğini belirtti. Üreticilerin lojistik merkezlerinde, otomotiv fabrikalarında, elektronik montaj hatlarında ve evlerde gerçek kullanım testlerine yönelmesi, sektörün ürün tanıtımlarından sürekli çalışma koşullarına geçmeye çalıştığını ortaya koyuyor.
RealSense yöneticisi Mike Nielsen, başarılı robot şirketlerinin üretim ortamlarında aktif olarak çalışan sistemler geliştiren şirketler olacağını savunurken Çin’deki geliştirme döngülerinin üç veya dört yıl yerine altı ila sekiz aya kadar indiğini belirtti. Daha kısa ürün döngüleri, robot üreticilerinin donanım, yapay zekâ yazılımı ve sensör teknolojilerini daha hızlı geliştirmesini gerektirirken Çin’in insansı robot pazarındaki rekabetin önümüzdeki dönemde doğrudan saha performansı üzerinden şekillenmesi bekleniyor.









