Microsoft Azure

Azure Stack HCI Kurulumu

Bu konuda yazılmış daha güncel makaleme aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz;

Azure Stack HCI, yeni nesil bir işletim sistemi ve donanım konsepti olup gelişen bulut sistemleri ve on-prem sistemlerin birlikte çalıştığı en iyi model olan Hibrit IT için tasarlanmıştır. Malum Azure üzerinde tüm servisleri aktif olarak kullanabilirsiniz, bu senaryoda verilerin tamamı azure veri merkezlerinde tutulacaktır ve özellikle ülkemizde regülasyon kaynaklı bu noktada bazı sorunlar yaşayabiliyoruz. Aslında regülasyon bizim ülkemize özel bir durum değil Avrupa başta diğer gelişmiş ülkelerde de veri güvenliği için aktif pek çok regülasyon bulunmaktadır. Aynı zamanda her iş yükü için bulut çözümleri her zaman en iyi platform olmamıştır. Akıllı şehirler, otonom araçlar gibi anlık veri işlenmesi ve sonuç elde edilmesi gereken pek çok projede özellikle network gecikmeleri nedeni ile daha lokal çözümler aranmıştır. Edge computing gibi çözümler ile bu ürünlerin gelişiminin ve aktif kullanımın önü açılmıştır.

Özetle iş yükleri için değişik altyapılar kullanmamız gerektiğinde yola çıkarak kimi iş yüklerini cloud üzerinde, kimi iş yükleriniz on-prem sistemler üzerinde kimi iş yüklerini ise hem cloud hem de on-prem sistemlerinin birlikte çalıştığı Hibrit çözümler üzerinde konumlandırıyoruz. İşte Azure Stack HCI tam olarak buna örnek bir çözümdür. Aslında bundan önce Azure stack ile bu konuda Microsoft bir adım atmış fakat özellikle ilk yatırım maliyetleri nedeni ile ülkemizde ürünün kullanımına pek rastlamadık.

Azure Stack hakkındaki yazımı inceleyebilirsiniz.

https://www.hakanuzuner.com/microsoft-azure-stack-nedir

Peki Azure Stack HCI nedir?

Aslında bu konuda da aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

https://www.hakanuzuner.com/azure-stack-hci-nedir

Ancak burada bir ekleme yapmak istiyorum. Makaleyi kaleme aldığım zaman Windows Server mimarisi kullanılıyorken artık Azure Stack HCI için ayrı bir işletim sistemi olduğunu görüyoruz. Bundan önceki işletim sistemi ortak bir şekilde ilerlerken artık iş ihtiyaçlarının daha da keskinleşmesi nedeni ile bu iki işletim sistemi aşağıda göreceğiniz gibi kendi uzmanlık alanlarında yol almaya devam edecektir.

Gördüğünüz gibi Azure Stack HCI daha çok bulut ile ortak çalışacak şekilde evrimleşiyor. GUI desteği kalktı. Sanallaştırma konusunda uzmanlaşıyor. Daha çok yazılım tabanlı yani software defined teknolojilere yoğunlaşacak. Ve en önemli fark sizin donanımlarınız üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış. Windows Server ise sanal makine olarak HCI dahil her platformda çalışmak üzere yoluna devam ediyor.

Peki nasıl kuruyoruz?

Aslında kurulumunda hiçbir fark yok, aynı bir Windows 10 veya Windows Server kurar gibi kuruyoruz, tabi tek fark core edition gibi düşünebilirsiniz.

ISO yu taktıktan sonra kurulum adımları aşağıdaki gibi alışageldiğimiz şekilde gerçekleştiriliyor.

Dil ve klavye gibi temel bölgesel ayarları seçiyoruz.

Eğer mevcut bir HCI yüklemesi için sorun gidericiyi çalıştırmak istiyorsanız “Repair your Computer” ya da bizim gibi kurulum yapmak istiyorsanız “Install now” diyerek ilerliyoruz.

Henüz ürün çok yeni olduğu için yükseltme şansına sahip olamayabilirsiniz ancak eski bir sürümü yükseltmek için ilk seçenek ile, benim gibi yeni bir kurulum için ikinci seçenek ile ilerliyoruz.

Burada eğer diskleri göremiyorsanız RAID yapılandırmanızı ve kullandığınız donanımın Azure HCI uyumluluk listesinde olduğundan emin olun. Veya Load driver diyerek sürücüyü ek olarak yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Dosyaların kopyalanması ve yükleme işlemi başladı.

Ve Azure HCI işletim sistemimiz açılmaya başlıyor.

GUI olmadığı için ilk olarak yukarıdaki ekran sizi karşılar ve şifre tanımlamanızı ister. Daha sonra ise aşağıdaki gibi sconfig ekranı sizi karşılar.

Evet kurulumu tamamlamış olduk.

Bundan sonraki bölümde temel ip yapılandırılması, domain’ e alma, Admin Center ile bağlanma ve gerçek bir hayat senaryosunda HCI kullanımı şeklinde bölümlere devam edeceğim.

Umarım faydalı olmuştur.

Kaynak

Azure Stack HCI Kurulumu – Hakan Uzuner

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu