Linux Unix

Windows 10 Pro Üzerinde Kali Linux Kurulumu

Geçtiğimiz yıl içerisinde Microsoft Windows 10 işletim sistemlerinde KALI LINUX desteğini açıklamıştı. Bu açıklama ile birlikte Kali Linux artık Windows 10 içeresinden herhangi bir sanal makine kurmadan kullanılabilir duruma gelmişti. Tüm özelliklerini komut istemi üzerinden ve gerekli toolları yükleyerek Kali Linux’a RDP yaparak erişim imkânı geldi.

Kali Linux nedir ve ne amaçla kullanılır?

Kısaca tanımlamak gerekir ise Backtrack Linux temelleri üzerine oturtulmuş, resmi olarak Offensive Security adlı şirket tarafından desteği sunulan, Debian tabanlı bir Linux işletim sistemidir. Kali Linux penetrasyon testleri, güvenlik testleri ve tersine mühendislik yapabilmek adına bulabileceğiniz içerisinde birçok tool bulunan ve hazır olarak gelen bir işletim sistemdir. Günümüzde güvenlik ve penetrasyon testlerinde en çok kullanılan sistem olması geçerliliğini muhafaza etmektedir.

Kurulum adımlarına başlayabiliriz.

Aşağıda görüldüğü gibi Windows 10 PRO “2004” kurulu ve güncel updateleri yüklenmiş bir bilgisayarım bulunmakta.

Windows 10’nun Linux işletim sistemlerini çalıştırabilmesi ilk önce gerekli Windows bileşenlerinin yüklenmesi gerekiyor bunun için denetim masası-program ekle kaldır menü içerisinde ki Windows özelliklerini aç kapat seçeneğine tıklıyoruz gelen özellikler içerisinden Linux için Windows alt sistemi özelliğini seçip tamama tıklıyoruz.

Gerekli bileşenler yüklendikten sonra bilgisayarımız yeniden başlatıp adımlara devam ediyoruz.

Bilgisayarımızda gerekli olan altyapıyı hazırladıktan sonra artık Kali Linux kurulumuna geçebiliriz Kali şu anda Microsoft Store eklenmiş durumdadır. Microsoft Store Arama ekranında Kali yazmanız yeterli, aşağıdaki AL seçeneğini tıklıyoruz.

Kali Linux yükleme işlemi bittikten sonra başlat butonuna basıyoruz.

Kurulum işlemleri dos üzerinden devam etmekte.

Kurulum işlemleri bittikten sonra sizden yeni bir kullanıcı ve şifre isteyecektir.

kullanıcı adı : kali    şifre : kali  ile devam ediyorum.

Kali Linux içerisinde son güncelleme işlemlerini yapmak için aşağıdaki komutları giriyoruz.

sudo apt-get update

kali kullanıcısın şifresini giriş yaparak devam ediyoruz.

sudo apt-get dist-upgrade

Komutu ile gerekli güncelleştirmeleri yüklemeye devam ediyoruz.

Gerekli yüklemeler için disk alanında ne kadar yer kaplanacağı bilgisi sunulduktan sonra “Y” tuşuna basarak işlemlere devam ediyoruz.

Gerekli olan güncelleme işlemi devam ediyor bu işlemler internet hızınıza bağlı olarak biraz zaman alabilir.

Güncelleme işlemleri bittikten sonra Kali Linux login olmuş bir şekilde bizi karşılamakta.

Adımlarımıza devam edip XRDP kurulumuna geçiyoruz. XRDP Windows üzerinden Linux’a RDP olarak bağlanmamızı sağlayan bir tool

Aşağıdaki komut ile gerekli olan toolu indiriyoruz.

sudo apt-get install xfce4

Tool yükleme işlemine ne kadarlık disk alan kullanacağı bilgisi geldikten sonra “Y” tuşuna basarak devam ediyoruz.

Kurulum sırasında Klavye dil seçeneği sunulmakta default olarak English Us klavye seçeneğini değiştirmeden devam ediyoruz.

XRDP tool indirme işlemi bittikten sonra gerekli install işlemlerine devam ediyoruz bunun için aşağıdaki komutu giriyoruz ve devam ediyoruz.

sudo apt-get install xrdp

Disk alan bilgisini “Y” tuşuna basarak ilerliyoruz.

Gerekli kurulumları bitirdikten sonra XRDP üzerinde port numarasını değiştirmemiz gerekmekte default olarak 3389 nolu port gelmekte ancak localhost üzerinden bağlantı kurduğumuzda 3389 port noktası Windows üzerinden bağlantı kurmaya çalıştığı için hata verecektir bu hatayı düzeltmek için 3389 nolu portu 3390 olarak değiştiriyoruz bu işlemi yapmak için aşağıdaki komutu giriyoruz.

sudo nano /etc/xrdp/xrdp.ini

İni dosyası içeresinde 3389 nolu yazan port yerlerini 3390 olarak değiştirip CRTL+S tuşuna basarak kayıt ediyoruz sonrasında çıkmak için CTRL+X tuşuna basarak ini dosyasından çıkış yapıyoruz.

Gerekli kurulum ve ayarları bitirdikten sonra XRDP servisini aşağıdaki komut ile başlatıyoruz.

sudo /etc/init.d/xrdp start

XRDP servisi başladıktan sonra Windows tarafında güvenlik duvarı uyarı verecektir bunu Erişime izin Ver diyerek geçiyoruz.

Windows 10 bilgisayarımın üzerinde uzak masaüstü bağlantısını açarak ip ve port bilgimi giriş yapıyorum ve bağlana tıklıyoruz.

127.0.0.1:3390 yada localhost:3390

Gelen rdp ekranına kullanıcı adımı ve şifre bilgilerimi giriş yapıyorum

Kullanıcı : kali      şifre: kali

Kali bilgisayarıma Rdp üzerinden login işlemini başaralı bir şekilde gerçekleştiriyorum.

Bir makalemizin daha sonuna geldik umarım yararlı ve faydalı bir makale olmuştur bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. hocam selamlar. adımları tek tek uyguladım. win 10 pro 1903 sürüme bile güncelledim. ama sonuç alamadım. en son başlatıyorum(uzak masaüstünden) ve siyah ekran ile karşılaşıyorum ve o ekrana kod girilebiliyor. linux masaüstü şeklinde bir şey yok maalesef ne yapmam gerekiyor

      1. merahaba gmeos mu neydı masaustu ındırmenız lazım kalı lınux masaustu ındır yazın cıkan sonucları termınale yazdıgınızde otomatık oalrak duzelır

  2. Merhaba,
    XRDP kurulumu yapabiliyor musunuz? kurulumları fiziksel pc yoksa sanal üzerinden mi deniyorsunuz? tam olarak ne hatası alıyorsunuz ekran görüntüsünü özelden paylaşabilir misiniz?

    1. hocam merhaba. xrdp kurulumunu da tamamladım. sizinki gibi win10 üzerinden kuruyorum. linux araçlarını nasıl kurabilirim komut giremiyorum. araçların kurulumu ve kullanımı hakkında yardımcı olabilir misiniz teşekkürler.

  3. bir önceki makalede port değiştirmede sorun vardı burda daha açıklayıcı olmuş dikkat edilmesi gereken özellikle sudo nano /etc/xrdp/xrdp.ini burdaki portu değiştirmek tşkler.

    1. Harika teşekkürler, bu şekildeki Kali Linux’un backup’ını da almaya çalışacağım. Windows 10 1903 ve 1909 son kullanıcıları yaygın olan işletmelerde local admin yetkisine sahip kullanıcılar için bu imkan kapalı tutulmalı belkide. Genel olarak Windows özellikleri ekleme ve çıkarma ile Microsoft Store kontrol altında olduğunda daha iyi bir güvenlik altyapısı oluşuyor.

  4. Ellerinize sağlık öncelikle çok teşekkür ederim. Ini dosyasında port 3390 yaptım. Ayrıca “sudo /etc/init.d/xrdp start” komutuyla servisi başlatıyorum. Başlatırken Windows güvenlik duvarı ile ilgili onay kısmı gelmeden direk başlatıyor. Fakat rdp ile bağlanamıyorum. Ping atıyor ama, bağlanmıyor.

    1. ini dosyasını düzenlerken gördüğünüz tüm 3389 ları 3390 yapın altda bir tane kalmıştı bende de aynı yaptı tekrar düzenleyince oldu ini dosyasını gözden geçirmenizde fayda var.

  5. Hocam , öncelikle elinize sağlık bir şey soracağım.
    Sistemde Kali ve Ubuntu kullanmak istersek xrdp.ini yi nasıl yapılandırmamız gerekecek ” localhost:3411 (kali) , localhost1:3412 (ubuntu) ” yapmak istersek mesela , şimdiden teşekkürler..

  6. Merhaba Erdem bey , anlatmış olduğum konuyu şu an için gidermiş gibiyim.
    Sorun olursa tekrar yazarım size.. teşekkürler..

  7. merhaba, port numarasını değiştiremedim, 3389 larda düzeltme yapılmıyor, alternatif yöntem var mı acaba?

  8. merhabalar herşeyi tamamladım kullanıcı adım ve şifrem ile giriş yaptım fakat “failed to execute child process ‘dbus-launch’ no such file or directory” şeklinde hata aldım sebebi nedir?

  9. hocam onelikle selam benim sorum şu ben indirdim
    kali linuxs ondan sonra açtın siyah ekran geldi ama bastım gibi gidiyor
    bunun nedeni nedir hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu