Dell Technologies

Dell EMC VxRail Hyper-Converged Infrastructure

Kurum IT sistemlerindeki teknolojilerin son hızla geliştiği ve bizi nerelere getirdiğini hep birlikte yaşıyor ve görüyoruz. Klasik mimari bir yandan devam ederken, bulut sistemler, tümleşik mimari ve hiper tümleşik mimari başta olmak üzere birçok koldan teknolojiler gelişmeye devam ediyor. İnceleme konumuz hiper tümleşik mimari (HCI) ve faydaları. Çünkü ciddi bir ivme ile klasik mimarilere ciddi rakip durumunda. Bu gidişat hiper tümleşik mimarileri çok yüksek yoğunlukla karşımıza çıkaracak. Yine pazara baktığımızda bu konuda çok ürün geliştirildi. Birden fazla firmanın ürünleri mevcut. Bugün sizlere piyasada standartları belirleyen ve rakiplerinin bir kuşak üzerinde bir teknoloji ve üründen bahsedeceğim.

DellEMC VxRAIL

Bir çözüm düşününki, temelinde kendini ispatlamış, lider sanallaştırma çözümü olan VMware var. Ve bu ürün aynı donanım üreticisi ile birlikte vSAN isimli ürünü de geliştiriyor. Size DellEMC sunucu ailesinin sağlam donanımları ile VMware’ in vSAN’ının kusursuz şekilde bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan muhteşem HCI çözümünden bahsediyorum. Tamamen kusursuz, akıllı cep telefonu kullanır gibi yönetebileceğiniz bir kurumsal sistem. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Bakalım aşağıdaki başlıklar sizlere neler çağrıştıracak.

Peki nasıl oldu bu iş, nasıl HCI bu kadar popular hale geldi. Ve neler oldu tarihte neler yaşandı? Aslında tüm hikâye, mevcut sistemlerin yönetilmesi ve kablo karmaşasının sistem yöneticilerinin hayatında büyük zaman alması ve git gide daha da karmaşık hale gelmesi ile ortaya çıktı. Günümüzde son kullanıcılardan gelen talepler ve tüm istekler, daha kısa adımlarla kullanılan ve sonuca gitmek için daha az efor gerektiren sistemler olması yönünde. Adımların azaltılması ve operasyonların kolaylaştırılması en kıymetli değer olan zamanı kazanmamıza sebep olacaktır. Dolayısıyla sistemlerde neden kolaylaştırılmasın? İşte bunun için başlatılan süreci aşağıdaki gibi görebiliriz,

Gördüğünüz gibi aslında VxRAIL ciddi bir tecrübenin ve birikimin bal peteğinden süzülmüş ve lezzetlendirilmiş damlaları gibi. Netice itibarı ile bu kadar kısa sürede bu kadar ilgi görmesi ve zirveye yerleşmesinin temelinde de bu yatıyor.

Avantajları rakamlara dökecek olursak, %73 kurulum kolaylığı sağlıyor. %46 işletme operasyonlarında kolaylık ve fayda sağlıyor. Peki 5 yıllık yatırım maliyetinde rakam ne? hesaplanmış raporlarda rakam %69 olarak çıkıyor. Çok ciddi değil mi? Evet inanılmaz rakamlar ve ayrıca teknoloji getirisi.

Peki başka neler mevcut. Hangi diskler, hangi RAM’ler kullanılabiliyor. Bunları en anlaşılır şekilde aşağıdaki gibi görebilirsiniz. Burada da yine tecrübeli ve kıdemli sunucu üreticisi DellEMC’ nin PowerEdge sunucu ailesinin üstün ürünleri bizleri karşılıyor. Oldukça geniş ürün skalası ile her ihtiyaca uygun ürünler mevcut. Aşağıdaki ekran görüntüsünde kullanılan ürünlerin detaylarını görebilirsiniz.

Şu an pazarda 14ncü nesil VxRAIL kullanılıyor. Sistem olarakta sürüm 4.7 kullanılıyor. VxRAIL’in Sunucu modellerine göre yeteneklerini bir tabloda görmek isterseniz, aşağıdaki gibi görebilirsiniz. Bu tabloda ihtiyaç duyduğunuz tüm seçenekleri bulabilirsiniz.

HCI sistemler ilk emeklemeye başladıklarında en büyük problem disk ilavesi idi. Aslında bazı sistemlerde hala öyle. Yani disk ilavesi gerektiğinde size node ilavesi zorunluluğu getiriyordu. Düşünsenize disk alanına ihtiyacınız var ve siz CPU ve RAM’de almak zorunda kalıyorsunuz. Bitmiyor yeni gelen CPU’lar için lisans’ta almak zorundasınız. Sadece sanallaştırma tarafı değil yedekleme ve çalışan sistemler tarafında üstelik. İşte sırf bu yüzden o zamanlar HCI sistemleri çok fazla önermiyorduk. Dediğim gibi hala paket paket büyümek zorunda olan sistemler var ve size ilave lisans alma zorunluluğu mevcut. Size önerim şiddetle uzak durmanız ve esnek çözümlere yönelmenizdir. Şimdi bu işler VxRAIL’de nasıl oluyor? Aşağıdaki ekran görüntüsünü detaylandıralım isterseniz. Bu ekran görüntüsü tüm sorularınızın cevabı olacak nitelikte.

VxRAIL’I en az 3 node ile başlatmak hem performans hemde güvenlik açısından sizi çok rahatlatacaktır. Ayrıca ilk yatırımı bu şekilde yapmak zaten kurum yararına olacaktır. Hem güvenlik hemde performans anlamında en faydalı seçim olacaktır. Rakip çözümler tek node bile başladıklarını söyleyip avantajmış gibi lanse ediyor olabilirler. Ama siz kanmayın çünkü netice itibarı ile kurumunuzun kalbi olan verilerinizin barındırıldığı yer bu sistemler olacaktır. Burada yaşayacağınız herhangi bir kayıp cevabını veremeyeceğiniz sorulara sebep olabilir.

Detaylandırmak gerekirse, yukarıdaki ile 3 node ile başlangıç yaptıktan sonra, eğer CPU ve RAM ihtiyacınız varsa node ilave edebilirsiniz. Üstteki görüntünün orta kısmında göreceğiniz üzere en alttaki node size yeni güç sağlayacaktır. Peki CPU ve RAM ihtiyacım kalmadı, ama disk ihtiyacım var. Yine node’mu alacağım. HAYIR!!!

Sadece disk ilavesi ile devam edebilirsiniz. Onuda yukarıdaki görüntüdeki sağ tarafta görebilirsiniz. Işte bu esneklikler bizi o kadar rahatlattı ki, artık HCI sistemleri kurumunuzda kullanmamak için hiçbir neden kalmadı.

Demiştik ya VxRAIL tam bir hiper bütünlelik sistemdir. Tüm veri bu yapı içinde ve stabil şekildedir. O zaman yedekleme ve veri koruma nasıl olacak. Bazı rakiplerde hala verinin dışarı çıkartılması sorun. Oysaki VxRAIL içinden veriyi yedekleme yazılımınız ne olursa olsun dışarı çıkarmak, disk ve tape sistemlerde korumak çok kolay ve problemsiz. Bu iş içinde DellEMC ürünü olan DPS suite tüm yetenekleri ile yanı başınızda. DPS suite içinde Avamar ve Networker size ister disk sistemlere isterseniz tape sistemlere veriyi çıkarmak için yardımcı olacaktır.

Son olarak ISV olarak kısaltılan bir terimden bahsetmek istiyorum sizlere. ISV “Indepentent Software Vendor” cümlesinin kısaltılmış halidir. Bu şu demek oluyor aslında; Ey Vendor, sen donanımı ürettin ama benim ürettiğim yazılım senin sisteminde çalışırmı çalışmazmı ben garanti vermiyorum. Dolayısıyla aldığınız donanım ve HCI çözümü yazılım üreticileri tarafından onaylı ve sertifikalı hale gelmeden tam bir güven sağlayamayabilir. Tam burada yazımıza en can alıcı aşağıdaki ekranı ilave ediyoruz.

Yukarıda gördüğünüz tüm ürünler tabiki portföyün çok kısıtlı bir kısmı. Listeye en son büyük yazılım devi  SAP’nin HANA çözümü ilave oldu. Evet yanlış okumadınız. SAP HANA artık VxRAIL üzerinde perofmans ve stabilite olarak sertifikalı.

Aslında konu özelinde saatlerce konuşulup yazılar yazabiliriz ama en önemli hatları ile VxRAIL’i sizlere yukarıdaki gibi açıklayabiliriz. Eğer iş yükünüz yukarıdaki kriterlere uygun ise sizde çalıştığınız kurumlara katma değeri yüksek bu tip sistemlerle kazanımlar sağlayabilirsiniz. Unutmayın, yönetim kolaylığı, verimlilik ve sağlam sistemleri kullanmak sizinde hakkınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu