Exchange Server

Exchange 2003’ ten Exchange 2010’ a Geçiş Migration Bölüm – 2

Makalemizin ilk kısmında kurulum ve taşıma işlemlerine değinmiştik. Bu makalemizde ise geri kalan işlemleri sizler ile paylaşacağım. İşlemlerimize kaldığımız yerden devam edelim.

OWA Adresi ve Yönlendirme İşlemleri;

Get-owavirtualdirectorykomutunu PowerShell üzerinde çalıştıralım.

Komutu aşağıdaki gibi kullanırsanız, Exchange 2003’te kalan mailbox kullanıcıları için sadece yönlendirici bir link görünecektir. Örneğin Ufuk TATLIDIL kullanıcısının mailbox’ı exchange 2003’tedir. Exchange Server 2010’un OWA’sına erişildiğinde bu kullanıcı otomatik olarak mailbox’ının durduğu server’ın linkine yönlendirilir.

Set-OWAVirtualDirectory “Exchange2010OWA (default web site)” –ExternalURL https://mail.ufuktatlidil.com/OWA -Exchange2003URL http://owa.ufuktatlidil.com/exchange –LegacyRedirectType Manual

 

image001

image002

Yukarıdaki resimde göründüğü gibi OWAyönlendirmemiz’de tamamlandı.

Public Folder Yapısının Replication İşlemleri;

Exchange Server 2003 üzerinde First Administrative GroupServersFoldersPublic FoldersSağ klikView System Folder’a tıklayın.

 

image003

image004

Offline Address Book altında listelenen adres defterlerinin yeni Exchange Server 2010’a replika olması için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirin. Adres defteri üzerinde sağ klikledikten sonra açılacak pencerede All TaskManage Settings’i tıklayın.

 

image005

Public Folder Settings Wizard’da Next ile işlemlere başlayalım ve gelecek ikinci pencerede Modify list of replica servers’ı seçin.

 

image006

Specify Action penceresinde Add servers’ı seçin ve Next ile devam edelim.

 

image007

Add Replica Servers ekranında replikasyon içerisinde yer almasını istediğiniz Server’ları seçin ve Finish butonuna tıklayarak işlemi bitirelim.

 

image008

Wizard ile gerçekleştirdiğiniz bu işlemi Public Folder’ın Properties’ine girerek ulaşacağınız Replication tabında Add diyerekte yapabiliriz.

 

image009

Public Folder’ın da özelliklerinde yeni Exchange Server 2010’u Replika olarak ekleyelim.

 

image010

Exchange Server 2010 ile birlikte gelen Public Folder için de, Exchange Server 2003’ü Replika olarak ekleyelim.

 

image011

Aynı işlemleri Schedule+Free Busy klasörü için gerçekleştirelim.

 

image012

Mailbox’ların Taşınma İşlemleri ;

Move edilmesini istediğiniz mailbox’ları seçin ve  New Local Move Request’i tıklayalım.

image013

Target Mailbox Database’i seçmek için Browse’u tıklayalım.

image014

image015

Mailbox’ta sorun olan bir mail’de  nasıl bir işlem yapacağını Move Options penceresinde seçebiliriz.

image016

NewFinish diyerek taşıma işlemini bitirelim.

image017

Böylelikle MailBoxlarımızı Move etmiş olduk.

Exchange Server 2010 üzerinde aşağıdaki Cmd’leti çalıştıralım;

Get-MoveRequest | Remove-MoveRequest

 

image018

Bu işlemden sonra Outlook’ların bir kere kapatılıp açılması ile kullanıcı Outlook’ları otomatik olarak yeni mailbox’larının bulundukları Exchange Server 2010 ile konuşmaya başlayacaklardır.

 

image019

Exchange Server 2003’ten Exchange Server 2010’a migrationişlemleri sonunda Public Folder Store, Mailbox Store, RUS’un yapıdan silinmesi ve Exchange Server 2003’ün nasıl uninstall edilmesi işlemlerine gerçekleştirelim.

Replikasyondan Sonra Public Folder Database’inin Kaldırılması;


Exchange Server 2003 üzerinde, First Administrative GroupServersSunucu adıPublic Folder StoreSağ klikMove All Replicas’a tıklayalım.

 

image020

Açılan ekranda tüm replikasyonlarını taşımak istediğiniz Public Folder’ı seçin ve gelecek uyarıda OK’e tıklayın. Taşınma işleminin gerçekleşmesi için belirli bir süre beklememiz gerekiyor.

 

image021

OK’e tıkladıktan sonra tüm taşınma işlemini canlı olarak aynı ekranda izleyebilirsiniz. Public Folder Instances altındaki tüm klasörler Exchange Server 2003’ten Exchange Server 2010’a taşındığında klasör boş kalacaktır. Bu klasörün boşalmasından sonra Public Folder Store, Exchange Server 2003 üzerinden tamamen silinebilir. (Public Folder StoreSağ KlikDelete).

DİKKAT! Replikasyonların tamamlanmasından sonra Public Folder Store’u silmek istediğinizde bu klasörün Default uygulamalar için gerekli olduğuna dair bir uyarı ile karşılaşacaksınız ve sizden yeni bir Public Folder Store seçmeniz istenilecek. Bu noktada Exchange Server 2010 üzerindeki Public Folder Store’u gösterebilirsiniz.

Mailbox Store’u silmek için bu işlem GUI’den gerçekleştirilemediği için kullanılması gereken araç, Adsiedit.msc’dir.

Herhangi bir Server üzerinde Adsiedit.msc’yi çalıştıralım.

Configuration>CN=Configuration,DC=domain,DC=local> CN=Services>CN=Microsoft Exchange>CN=First Organization>CN=Administrative Group>CN=Servers>CN=Exchange2003Server>CN=InformationStore>CN=First Storage Group>CN=Mailbox Store>Sağ Klik ve açılan menüde Delete’i tıklayalım.

 

image022

Public Folder ve Mailbox Store’u sildikten sonra aşağıdaki komutu çalıştırıp Routing Connector’lerinizi gözden geçirebilirsiniz.

Get-RoutingGroupConnector | fl

Routing Group Connector’lerinizi silmek için. Aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

Get-RoutingGroupConnector | Remove-RoutingGroupConnector

Detay için;

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa996924.aspx

Bu işlemlerden sonra yapınızdaki Exchange Server 2003’ü Uninstall edebilirsiniz. Benim ortamım tek sunuculu olduğu için bu kısa bilgiden sonra RUS’un kaldırılması ile işlemlere devam edelim.

Recipient Update Services (RUS)’un Kaldırılma İşlemi;

Exchange Server 2003 Server üzerinde First OrganizationRecipientsRecipient Update Services alanına gelin ve sağ taraftaki Recipient Update Service (DOMAIN) üzerindeki sağ klikleyip Delete’i tıklayın.

 

image023

İkinci olarak, Adsiedit.msc’ye bir kere daha başvurmamız gereken yerlerden bir tanesi daha. Aşağıdaki alana gidin ve Recipient Update Server (Enterprise)’ı burada bulup silin.

“CN=Recipient Update Services,CN=Address Lists Container,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=domain,DC=local

 

image024

Bu işlemden sonra Exchange Server 2003’ü uninstall edebiliriz.

 

image025

image026

Bu işlemlerden sonra Schema’da bazı eski bilgiler kalabilir bu noktada setup/update/removeorg veya benzer komutları kullanmanızı önermiyorum. Schema da manuel bir temizlik düşünülebilirsiniz.

 

image027

İşlemlerimizi böylelikle bitirmiş olduk. Umarım faydalı olmuştur .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu