Haberler

Avrupa Birliği, 2035 İtibariyle Benzinli ve Dizel Otomobil Satışını Yasakladı

Avrupa Birliği Komisyonu içten yanmalı motorların geleceği ve elektrikli otomobile geçiş süreci ile ilgili önemli bir karara imza attı. Komisyon tarafından resmen onaylanan kararla birlikte Avrupa ülkelerinde 2035 yılı itibariyle yeni benzinli ve dizel otomobil satılamayacak. Detaylar haberimizde.

Elektrikli otomobil görseli

Tüm dünyada elektrikli otomobillere olan ilgi her geçen gün artıyor. Elektrikli otomobillerin yıllara göre satış rakamları da bu durumu doğruluyor. Elektrikli otomobillere geçiş süreciyle ilgili bugün Avrupa Birliği tarafından da önemli bir karar alındı. Bir süredir Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu müzakerecileri tarafından değerlendirilen düzenleme, bugün itibariyle resmen onaylandı.

2035’ten itibaren fosil yakıtlı “yeni” otomobil satılamayacak

Avrupa ülkeleri ve müzakereciler, 2035 yılına kadar karbondioksit emisyonlarının tamamen sıfırlanması için anlaşmaya varmışlardı. Bu anlaşma resmiyete döküldü ve Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Yıllar 2035’i gösterdiğinde Avrupa ülkelerinde yeni benzinli ve dizel araç satışı yapılamayacak. İkinci el otomobiller ise bu düzenlemeyi kapsamıyor.

Yeni düzenleme bazı kesimler tarafından tartışılsa da bazı kesimler de 2035 yılının geç bir tarih olduğunu düşünüyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde düzenleme tartışılmaya devam ederken Polestar ve Rivian tarihin daha önceye çekilmesi konusunda ortak bir bildirim yayınladılar. Ancak Avrupa birliği otomobil üreticilerinin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi ve sürecin iyi yönetilmesi adına 2035 yılına karar kıldı.

Ülkemizde çok fazla yaygınlaşmamasına karşın Avrupa ülkelerinde otomobillerin yanı sıra otobüs, iş makinası ve ticari araçların da elektrikli versiyonları kullanılıyor. AB tarafından belirlenen 2035 yılına kadar büyük ölçüde fosil yakıt tüketiminin azalması bekleniyor. Siz de Avrupa Birliği’nin aldığı karar hakkında düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu