Haberler

Yeni Chrome Eklentisi Batarya Kullanımını Azaltacak

Google eklemeyi planladığı yeni özellikle beraber arka planda çalışan Javascript zamanlayıcılarının çalışmasını yavaşlatarak batarya kullanımlarında %30’a yakın düşüşler sağlamayı planlıyor.

Bu özelliğinin hayata geçmesiyle beraber Google Windows, Mac, Linux, Chrome OS, Android, ve Android WebView gibi bilinen masaüstü ve mobil platformlarda batarya kullanım ömrünü uzatmayı planlıyor.

Javascript zamanlayıcıların yavaşlatılması testi, Google Canary 86 kullanıcıları tarafından chrome adres satırına “chrome://flags/#intensive-wake-up-throttling”  yazılıp açılan sekmede bulunan listeden seçim yapılarak aktifleştirilebilir.

Deney aktif hale getirildiği zaman Google Canary arka planda çalışan Javascript zamanlayıcılarını yavaşlatmaya başlıyor. Arka planda çalışan zamanlanmış fonksiyonlar halihazırda Chrome’da 1 saniye ve %1 CPU olacak şekilde sınırlandırılmıştır. Yeni özellikle beraber bir web sayfası 5 dakikadan fazla bir süredir gizlenmiş durumdaysa o sayfanın arka planında bulunan Javascript zamanlayıcıların sadece dakikada bir kez çalışacak şekilde sınırlanması sağlanıyor.

Google araştırmacılarının ifadesine göre developer tools kullanılarak bilinen sitelerin arka planındaki işler incelendiğinde Javascript zamanlayıcılar tarafından bir çok işlemin yapıldığı görüldü. Fakat bununla beraber web sayfaları aktif olarak kullanılmadığı zaman bu işlerin çoğunlukla katma değeri olmayan işlemler olduğu görüldü. Bu sebeple bu zamanlayıcıların arka plan işlerinin yavaşlatılarak batarya ömrünün uzatılması hedeflendi.

Google’ın yaptığı deneylerde arka planda gizlenmiş olarak bulunan 36 tarayıcı sekmesi ve ön planda açık bulunan “about:blank” adresini açan bir kullanıcının pil ömründe 2 saat (%28)’lik bir iyileşme sağlanırken, 36 arka planda çalışan tarayıcı sekmesi ve ön planda YouTube’dan tam ekran bir video izlendiğinde ise 36 dakika (%13)’lük iyileşme sağlandığı görüldü.

Bu özelliğin, Google Chrome 86 sürümüyle beraber genel kullanıma sunulması planlanıyor. Diğer tarayıcılar da benzer özellikler sağlıyor. Örneğin Safari, Javascript zamanlayıcılarını 40 sn’de bir çalışacak şekilde sınırlandırmış durumda. Google’ın açıklamasına göre eğer Google’ın uyguladığı 1 dakika ile 40 saniye arasında fazla bir fark görülmüyorsa Google’da Safari’nin izlediği yolu izleyerek Javascript zamanlayıcılarını 40 sn’lik tekrarlarla çalıştırabilir.

Kaynak    

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu