Yapay Zekâ Talebi DDR5 Bellek Piyasasını Karıştırıyor
Yapay zekâ sistemlerine yönelik donanım talebi yalnızca işlemci üreticilerini değil bellek pazarını da etkiliyor. Siber güvenlik şirketi DataDome tarafından paylaşılan araştırma, DDR5 RAM stoklarının azalmasıyla birlikte otomatik botların çevrim içi mağazaları yoğun biçimde hedef aldığını ortaya koydu. Araştırma verileri bazı otomatik yazılımların uygun fiyatlı bellek kitlerini tespit etmek için ürün sayfalarını sürekli taradığını gösteriyor.
Otomatik Botlar DDR5 Bellek Stoklarını Sürekli Kontrol Ediyor
DataDome bünyesinde çalışan Galileo tehdit araştırma ekibi büyük ölçekli bir bot operasyonunu tespit etti. Araştırma ekibi bazı botların DDR5 bellek kitlerinin stok durumunu birkaç saniyede bir kontrol ettiğini belirledi. Araştırma verileri otomatik sistemlerin kısa süre içinde milyonlarca veri isteği oluşturduğunu ortaya koydu. DataDome güvenlik altyapısı tek bir operasyon kapsamında 10 milyondan fazla veri kazıma girişimini engelledi.
Araştırmayı yöneten güvenlik uzmanı Jerome Segura yapay zekâ sektöründeki büyümenin yüksek performanslı DDR5 bellek talebini ciddi biçimde artırdığını ifade etti. Segura artan talebin stokları azalttığını ve fiyatları yükselttiğini belirtti.
Yapay zekâ sistemleri büyük veri merkezleri için yüksek kapasiteli bellek modüllerine ihtiyaç duyuyor. Bellek üreticileri artan veri merkezi talebi nedeniyle üretim planlarını endüstriyel donanımlara kaydırıyor. Üreticilerin bu yönelimi tüketici pazarındaki bellek arzını azaltıyor ve tüketici sınıfı DDR5 bellek kitlerinin sınırlı hâle gelmesine yol açıyor. Araştırmacılar botların bu durumu fırsata çevirdiğini belirtiyor. Otomatik sistemler düşük fiyatlı ürünleri hızlı şekilde satın alarak ikinci el platformlarda daha yüksek fiyatlarla yeniden satışa çıkarıyor.
Araştırmacılar botların yalnızca perakende satış sitelerini hedef almadığını tespit etti. Botlar tüketici RAM kitleri dışında kurumsal bellek sağlayıcılarını da tarıyor. Botların hedef aldığı ürünler arasında veri merkezlerinde kullanılan bellek modülleri ve donanım bileşenleri de bulunuyor.
Araştırma ekibi bazı botların DIMM soketleri gibi düşük seviyeli donanım parçalarını bile izlediğini belirtiyor. Araştırmacılar bu durumun DDR5 tedarik zincirinin üretim aşamasından perakende satış noktalarına kadar geniş bir baskı altında olduğunu gösterdiğini ifade ediyor.
DataDome araştırmacıları botların ürün sayfalarını normal kullanıcılardan çok daha sık ziyaret ettiğini belirledi. Araştırma verileri otomatik botların DDR5 bellek ürünlerini gerçek kullanıcı trafiğine kıyasla altı kat daha fazla kontrol ettiğini ortaya koydu. Araştırma ayrıca bazı botların saat başına 50 binin üzerinde veri isteği gönderdiğini ve tek bir ürün sayfası için ortalama 550 veri kazıma denemesi yaptığını gösterdi.
Araştırmacılar botların tespit edilmemek için farklı teknikler kullandığını belirtiyor. Otomatik sistemler her istekte farklı parametreler kullanarak yeni ziyaretçi görünümü oluşturuyor ve site limitlerini analiz ederek engellenme riskini azaltmaya çalışıyor.









