Haberler

Windows 10 Güncelleme Sorunu: KB5034441 Hatasıyla Kullanıcılar Zor Anlar Yaşıyor!

Dünya genelindeki Windows 10 kullanıcıları, Microsoft’un Ocak ayı güvenlik güncellemelerini yüklerken sorunlar yaşadıklarını ve KB5034441 güvenlik güncellemesini yüklerken 0x80070643 hataları aldıklarını rapor ediyor.

Microsoft dün yayınladığı Ocak 2024 patch thursday kapsamında CVE-2024-20666 için bir güvenlik güncellemesi (KB5034441) yayınlandı. Bu güncelleme, kullanıcılara şifrelenmiş verilere erişim sağlayan BitLocker şifreleme bypass zafiyetini gideriyordu. Ancak, bu güncellemeyi yüklemeye çalıştıklarında, Windows 10 kullanıcıları 0x80070643 hataları almaya başladılar ve güncellemeler başarısız oldu.

Microsoft tarafından dün yayınlanan destek dokümanında, KB5034441’i yüklerken “Windows Recovery Environment servicing failed, (CBS_E_INSUFFICIENT_DISK_SPACE)” hatasını görebilecekleri uyarısı yapılıyor. Bu sorun bir kod hatasından meydana geliyor ve “0x80070643 – ERROR_INSTALL_FAILURE” hata mesajının görüntülemesine neden oluyor.

WinRE bölümü çok küçük

KB5034441 güvenlik güncellemesi yüklenirken, Microsoft, BitLocker güvenlik açığını düzeltmek için yeni bir Windows Kurtarma Ortamı (WinRE) sürümü kuruluyor. Ancak Windows 10 genellikle yaklaşık olarak 500 MB olan yeni bir kurtarma bölümü oluşturuyor ve güncellemeyi yüklemek için yeterli alanı sağlamıyor, bu da güncelleme yüklenirken 0x80070643 hatasına neden oluyor.

Microsoft şu ana kadar sunduğu tek çözüm olarak daha büyük bir Windows Recovery Partition oluşturmanızı öneriyor böylece güvenlik güncellemesi yüklenirken yeterli alan bulunabilecek. Windows Recovery Partition, C: bölümüyle aynı diske oluşturulduğundan, C: bölümünü 250 MB daraltmanız ve bu yeni oluşan boş alanı kullanarak daha büyük bir Recovery Partition oluşturmanız gerekiyor.

Microsoft daha önce, WinRE güvenlik güncellemelerine yer açmak için cihazın fiziksel erişimini gerektiren bu adımları gerçekleştirmenin bir yolunu anlatan bir destek bildirisi paylaşmıştı.

Microsoft’un sunduğu çözüm aşağıdaki gibi:

Open a Command Prompt window (cmd) as admin.

To disable the WinRE, run reagentc /disable

Shrink the OS partition and prepare the disk for a new recovery partition.

To shrink the OS, run diskpart

Run list disk

To select the OS disk, run sel disk<OS disk index> This should be the same disk index as WinRE.

To check the partition under the OS disk and find the OS partition, run list part

To select the OS partition, run sel part<OS partition index>

Run shrink desired=250 minimum=250

To select the WinRE partition, run sel part<WinRE partition index>

To delete the WinRE partition, run delete partition override

Create a new recovery partition.

First, check if the disk partition style is a GUID Partition Table (GPT) or a Master Boot Record (MBR). To do that, run list disk. Check if there is an asterisk character (*) in the “Gpt” column. If there is an asterisk character (*), then the drive is GPT. Otherwise, the drive is MBR.

If your disk is GPT, run create partition primary id=de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac followed by the command gpt attributes =0x8000000000000001

If your disk is MBR, run create partition primary id=27

To format the partition, run format quick fs=ntfs label="Windows RE tools"

To confirm that the WinRE partition is created, run list vol

To exit from diskpart, run exit

To re-enable WinRE, run reagentc /enable

To confirm where WinRE is installed, run reagentc /info

Bu adımları tamamladıktan sonra, Windows’u yeniden başlatın ve KB5034441 güvenlik güncellemesini tekrar yüklemek için Windows Güncelleme’yi kontrol edin.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Disk yönetimindeki kurtarma bölümünü büyültüp yer açtığım zaman KB5034441 ve KB5034122 güncellemeleri başarıyla gerçekleşiyor fakat bu sefer Discord gibi bazı programlarım hiçbir şekilde açılmamaya başlıyor güncellemeleri geriye aldığımda ise tekrar çalıştığını gözlemledim sanırım güncellemede hatalar var güncellemenizi şu anlık önermem düzeltilesiye kadar 1-2 hafta güncellemeleri durdurmak en mantıklısı geldi bana

  2. Anlaşılan Microsoft son kullanıcıları sistem mühendisi yapmakta kararlı. Bu kadar teknik detay ile ilgili olsak windows yerine Linux kullanırdık zaten. Bu işletim sisteminden her geçen gün daha da soğuyorum. Keşke kullandığım yazılımların Linux sürümleri olsa. Ve Nvidia windows a olduğu kadar Linux sürücülerine de destek verse.

  3. Merhablar, tüm adımları eksiksiz yaptım ve bende 250MB Unallocated şeklinde ayrı bir bölüm oluştu. Bu bölümü nasıl birleştereceğim 529MB Recovery Partition alanıyla?

  4. Paylaşım faydalı teşekkürler ancak naçizane tavsiyem bunları yapana kadar 5 dk. format atmak daha kolay, tabii kişisel tercihim.

    1. Format attım windows 10 da sorun devam ediyor.
      bence microsoft’un sorunu çözmesini beklemekte. herkez bu kadar detaylı şekilde bilgisayar bilgisi yok.

  5. Ben güncellemeleri göster veya gizle programı ile bu güncellemeyi gizlemeyi seçtim, bunu gizlediğimde alabileceğim diğer güncellemelerde sorun olmaz diye düşünüyorum !!! yani diğer güncellemeleri de durdurur mu acaba?

  6. KB5034843 diye bir güncelleme geldi acaba bu malum güvenlik güncellemesini de kapsayan bir güncelleme mi?

  7. bu cmd kodları hata veriyor bilgisayarda temiz kurulum yaptım güncelleme sorunu yine aynı ssd mi degişelim ne yapalım anlamadım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu