Windows Server

Windows Server 2008 File Server icin Istemci Yapılandırılması ( W2008 File Server Client Configuration for Vista ) Part 3

File Serverimizı yapılandırmış ve kullanıcılarımızın masa üstü ve belgelerim gibi en çok kullanılan dataların bir kopyasının server üzerinde barınması gerektiğini belirlemiştik.

Network içinde bulunan kullanıcı sayımız ve Dosyalarımızın ebatları büyük ise ve network alt yapımız (sahip olduğumuz network kabloları, SW ‘ ler) da buna paralel olarak yeterli hıza sahip değilse kullanıcı tarafında bir çok problem ile karşı karşıya kalmamız mümkündür. Bu problemler ki kullanıclarımız yeni bir datalarını masa üstü ve belgelerime kaydettikleri zaman dosyaların File Server üzerine bir kopyası giderken yaşayacak oldukları sıkıntı, portatif kullanıcılarımızın network dışındayken, yapmış oldukları çalışmaların, network içine girdikleri zaman ilk login işlemi ile birlikte dosyaları server üzerine gönderirken, login olma sırasında login işleminin uzun sürmesi gibi faktorler etkendir.

Bu ve olası hataları, geçikmeleri ve network de olması muhtemel darboğazları engellemek adına client tarafında bir takım yapılandırmalar ile bu problemleri minimize edebiliriz.

image001

Denetim masası içinde bulunan Offline Files bölümünü açarak gerekli yapılandırmaları yapabiliyor olacağız.

General sekmesinde bulunan Disable Offline Files özelliğini seçersek eğer kullanıcılarımızın dataları, uygulanan policy gereği belirlenen yolda yani server üzerinde bulunacak ve kullanıcılarımızın bilgisayarları üzerinde herhangi bir data bulunmayacaktır. Bu seçimin yararı olarak datalar sürekli olarak server üzerinde bulunacak ve kullanıcılarımız data düzenlemelerini server üzerinden yapacaktır. Data senkronizasyon ile olması muhtemel network dar boğazları ortadan kalkmış olacaktır. Fakat diğer taraftan en büyük dez avantajı, olması muhtemel server hatalarından dolayı kullanıcılarımızın hiç bir şekilde ilgili yolda ki datalar ile çalışamayacağıdır. Portatif kullanıcılar için kesin ve kesin tavsiye edilmeyen bir şeçenek olup işlemi bu şekilde gerçekleştirirsek portatif kullanıclarımız network dışında iken datalarına ulaşamayacaklardır. Diğer bir dezavantajı ise eğer çalışmakta olunan datanın boyutu büyük ise bu uygulama ile network üzerinden çalışılacağı için uygulamanın bilgisayar hızına göre değil, network hızından etkilenecek olmasıdır. Cache mantığını bu şeçenek ile iptal etmiş oluyoruz.

View your offline files butonu ile server ile replice edilen datalarımızı görebiliriz.

Open Sync Center ile senkronizasyon işlemlerinde ki raporları göre bilir ve bunun neticesinde hataları, problemleri, çakışmalara göre sistemimiz ile ilgili ihtiyaç duyulan eylemleri gerçekleştirebiliriz.

image002

Open Sync Center içine girdiğimizde ilk olarak sync ‘ nin durumunu görmekteyiz. Yukarıda ki ekrandan da anlaşılacağı üzere networkümüzün hazır olduğunu, server ile iletişimin sağlandığını görebilmekteyiz. Sync butonuna basarak senkronizasyon işlemini manuel olarak tetikletebilir veya Schedule butonu ile senkronizasyon işleminin hangi eylemler ve/veya zaman dilimleri arasında olması gerektiğini atayabiliriz.

Vies sync result bölümünden sekronizasyon işlemi ile ilgili sonuçları alabilir , Vies sync  Conflicts bölümü altında server üzerinde bulunan ve birden fazla kullanıcının değişiklik yaptığı ve kullanıcının asıl sahibinin yapmış olduğu değişiklikleri, ilgili dosyamız için görebilir ve dosyanın asıl sahinin yapacağı eyleme göre ilgili versiyonun aktif olmasını sağlattırabileceğiz.

image003

Belirleyebileceğimiz zaman dilimleri yukarı da ki gibi olup, network ortamına her log on olduğumuzda ve işletim sistemimiz kilitli iken kilitli durumdan her çıkarttığımızda olması gerektiğini belirtiyorum.

Bu seçenekleri işletim sistemimiz her kilitlendiğinde veya bekleme durumunda iken belirttiğimiz her süre zarfında olması gerektiğini atayabiliriz.

image004

Disk Usage sekmesinde, sekronize edilecek dosyalarımızın, client bilgisayarımız üzerinde sahip olacağı cache boyutunu belirtebiliyoruz. Kullanıcılarımızın dataları bu ebata geldiği zaman, replice edilen datalar da problemler oluşacak ve limit aşımında sonradan oluşturulan datalar replicariton işlemi gerçekleştirilmeyecektir.

image005

Chance limit ile uygun görülen limiti değiştirebiliriz.

image006

Encryption bölümü altında, replication işlemi gerçekleştirilen datalarımızın, network için de bulunan üçüncü bir kullanıcı tarafından görülememesi için server ve client tarafında, data transferi için şifreleme yapılması gerektiğini belirtebiliriz. Bu eylemi seçersek replicasyon işlemimiz biraz daha uzun bir süre alacaktır.

image007

Network bölümü içinde bağlantımız yavaşladığı zaman veya olmadık bir yavaşlık hissettiğimiz zaman kontrol edebiliriz. Eğer böyle bir durumda Network bölümü aktif duruma geldi ise manuel olarak online moda alabilir ve çalışmalarımızı hızlandırabiliriz. Yavaşlığın varsayılan olarak 5 dakika da bir kontrol edilmesini sağlayabilir ve bağlantı hızı normale geldiği zaman offline moda manuel olarak alabiliriz. Network içinde herhangi bir yavaşlama olmadığı sürece bu bölüm deaktif durumda oalcaktır.

Fatih KARAALİOĞLU

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu