Windows Client

Windows 7 ve Windows Xp Offline Files Kullanımı

Bu makalemizde ofis ortamında çalışanların kullanmış olduğu Offline Files özelliğini ele alacağız. Öncelikle bu özelliği kullanmadaki yarardan biraz bahsedelim. Offline Files özelliği  seyahat etmek zorunda olan  ve gününü dışarıda geçirmek zorunda kalan kullanıcılar için vazgeçilmez bir özelliktir. Şimdi bu özelliğimizin çalışma mantığından bahsedelim.

image001

Bu özellik ile şirket ortamında server üzerinde bilgileri bulunan kullanıcılar, bu bilgilerin olduğu klasör ile senkronize oldukları durumda Offline Files özelliklerini aktif ettiklerinde şirket dışına çıktıklarında bile bu bilgileri şirkette bilgilerin tutulduğu klasöre bağlıymışçasına kullanabilirler. Şirkete tekrar geldiklerinde senkronizasyon sağlanır ve şirket dışında yapılan değişiklikler tekrardan şirkette tutulan klasörün içindeki bilgiler ile senkronize olarak güncellenir.Bu özellikle bilgilerimiz serverde güvenlice tutulup yedeklemesi yapılırken biz aynı zamanda server ile online olmadığımız  durumda bilgilerimize erişip zaman ve iş kayıplarını engelleriz.Genel anlatımdan sonra bu işlemlerin nasıl gerçekleştiğini görelim.Ben senaryomda bir server,bir Windows xp client kullanarak sizlere bu işlemlerin  Windows7  ve Windows Xp üzerinde nasıl gerçekleştiğini anlatacağım.

Offline Files Windows Xp Kullanım Adımları

Offline Files uygulamasını sağlıklı ve güvenli bir yapıda uygulamak için ortamda bulunan server üzerinde kullanıcımın map olacağı ve Offline Files özelliğinden yararlanacağı bir klasör oluşturuyorum.Bu klasörüme sadece uygulamayı kullanacak kullanıcıma full erişim veriyorum.Bu özellikleri belirlemek sizin elinizde olduğu için değişik yetkilendirme yapabilirsiniz. 

1-C diskimiz üzerinde Offline Files isimli bir klasör ve onun içerisinde Offline Files isimli bir txt dokümanı açalım.

image002

2-Şimdi oluşturduğumuz klasöre gerekli uygulamadan yararlanacak olan kullanıcımıza gerekli hakları atayalım.Ben COZUMPARK kullanıcıma full hak veriyorum bu klasör üzerinde siz kendi ortamınızdaki yapıya göre hareket edebilirsiniz.Server tarafında yapacağımız işlem bu kadar kısa ve basit.

 image003image004

3-Client tarafında yapılması gereken işlemimiz değişik özellikler göstereceği için biz bunu farklı tipler üzerinden anlatacağız.İlk olarak domainde olmayan workgroup mantığında olan bir xp üzerinden bu işlemlerin nasıl geçekleştiğini görelim.Şimdi kullanıcımız üzerinden Start->Run üzerine serverimizin file:///%5C%5C10.81.1.174 olan ip adresini girelim.

image005

4-Authencation bilgilerimizi girelim.

 image006

5-Şimdi aşağıda paylaşımda olan dosyamızı görelim.Aşağıda bizim oluşturduğumuz klasör ve server tarafında oluşturulan klasörler gözükmektedir.

 image007

6-Domainde olamayan bu kullanıcımızın oturum açma şekillerinden dolayı Offline Files seçeneği görünmeyebilir. Bu sorunu domainde olmayan kullanıcılarda ortaya  çıkmaktadır. Bunu engellemek için oturum açma ayarlarımızda ve görünüm ayarlarımızda aşağıdaki işlemleri yapmamız gerekmektedir.

 image008

7-Önce denetim masasından User Account Bölümüne girelim.

 image009

8-Şimdi burada başlangıçta oturum ayarlarımızı değiştirmek için Change The Way users Log On Off seçeneğine tıklatalım.

 image010

9-Burada Use Fast User Switching seçeneğinin işaretini kaldırarak açılışta karşılama ekranının gelmesini engelleyelim.

 image011

10-Bu işlemden sonra AraçlaràKlasör seçenekleri menüsünden Basit dosya paylaşımı kullan seçeneğini kaldıralım.Bu işlemden sonra bir kez loggoff olup tekrardan login olalım.

 image012

11-Oturum açma şeklimizin değiştiğini göreceksiniz.Şimdi tekrardan server üzerinde bulunan klasörümüze login olalım.Bu işlem için tekrardan run satırına gerekli ip adresini yazalım.

 image013

12-Gerekli authencation bilgilerini girelim.

 image014

13-Gerekli bilgileri girdikten sonra adımıza server üzerinde açılmış olan klasörümüze bir sürücü harfi üzerinden map olalım.

Bu işlem için bağlanılacak klasör üzerinde sağ tıklatıp Map network Drive kısmına tıklatalım.

image015

14-Bir sürücü harfi seçip Reconnect at logon seçeneği ile her açılışta bağlanmasını sağlayalım.

 image016

15-Şu an sürücümüze map olduk resmimizde görünmektedir.

image017

16-Şimdi tekrardan Tool Menüsünden Folder Options kısmına girelim.

 image018

17-Şimdi burada ilk önce açtığımız Folder Options özelliklerinden farklı olarak Offline Files Sekmesinin geldiğini görüyoruz.Biz bu özelliği kullanacağımız için Eneble Offline Files seçeneğini seçiyoruz.Ben burada ekranı rakamlandır.Hangi rakamın ne işe yaradığını aşağıda açıklayacağım.

 image019

                 1-Offline Files özelliğini açar

                2-Login olunca senkronize eder

                3-Log off olunca senkronize eder

                4-Ekranda belli sürede uyarı çıkar

                5-Uyarı süresi belirlenir

                6-Masaüstüne offline Files klasörü açar

                7-Bu dosyaları şifreleme yapar

                8-Disk üzerinde offline Files için gerekli miktar belirlenir.

                9-Offline files dosyalar silinir.

                10-Offline Files dosyalar gözükür.

                11-Gelişmiş Özellikler yapılandırır.

18-Şimdi bukadar gereksinimden sonra işlemimizi yapmaya başlayalım.Network üzerinde bulunan paylaşımımızı tekrar açalım.Bu işlem için yine Start Run serverimizin ip adresi ve authencation bilgilerini girelim.Offline file özelliğimizi aktif edip bir üst ekrandada enable ettiğimiz için artık map klasörümüze sağ tıkladığımızda Make Available Offline özelliği aktif oldu Maka Available Offline kısmına tıklatalım.

image020

19-Şimdi bizi karşılayan sihirbaza next diyip ilerleyelim.

 image021

20-Logon olduğunda otomatik senkronizasyon işlemi için gerekli çentiği seçili bırakalım.

 image022

21-Şimdi ise uyarının saatin yanında gözükmesi için gerekli çentiği seçili bırakalım.Masaüstüne kısayol attırmak için istersek alttaki seçeneği aktif hale getirebiliriz.

 image023

22-Bu işlemden sonra map sürücümüzün kenarına offline Files simgesi geldi.Masaüstünde de kısayolu oluşturuldu.

 image024

23-Şimdi kullanıcımız da dosyamıza yazalım .

 image025

24-Şimdi server tarafında kullanıcımızın yazdığı bilgilere bakalım arada bir kopma olmadığı için içerik aynı olacaktır.

 image026

25-Şimdi kullanıcımın ağ bağlantısını kesip dosyamın içeriğini değiştiriyorum.Ağbağlantım saatin orada gözüktüğü gibi kopmuş durumdadır.

 image027

26-Kullanıcıma değişen dosya serverde hala eskisi gibi.

 image028

27-Network bağlantımızı aktif hale getirelim.Şimdi saatin yanındaki Offline Files simgesini tıklatarak gelen ekranda Ok butonuna basalım senkronize olmasını sağlayalım.

 image029

28-Karşımıza gelen ekranda eşitleminin başarılı olduğu belirtilmektedir.Bu işlemi ayrıca Tool menüsünden Synchronize seçeneği ilede yapabiliriz.Zaten login olunca otomatik olarak eşitleme yapacaktır.Kullanıcımız şirket dışına gidip gelince o anda oturum açınca eşitleme yapılacaktır.Görüldüğü gibi eşitleme başarılı olmuştur.Kullanıcımızın dosyasının içeriği servere aktarılmıştır.

image030

29-Senkronizasyon sonrası bilgiler server tarafında aşağıdaki gibidir.Senkronizasyon işlemi başarı ile gerçekleşmiştir.

 image031

30-Şimdi ise bu Offline özelliğini nasıl kaldıracağımıza değinelim.Offline Files özelliği ile yapılandırdığımız klasörün olduğu alanı Offline Files kısayolunu tıklayarak açalım.Klasörümüzün üzerinde sağ tıklayıp Make Available Offline çentiğini kaldıralım.

 image032

31-Bu işlem sırasında karşımıza gelen uyarıyı OK butonu ile geçelim.

image033

32-Şimdi Offline Files bağlantımız kapatıldı.Klasörümüzün kenarındaki Offline İkonumuzda kalkmış durumdadır.Ortamda farklı bir Offline Files bağlantımız yok ise Klasör Özelliklerinde Offline Files Sekmesinden Enable Offline Files özelliğini kaldırarak login olunca senkronize işleminide kesmiş oluruz.Xp tarafında yapacağımız işlemler bu kadar.

 image034

Workgroup ortamında offline Files özelliğinin aktif olması için gerekli olarak kullanıcı hesap denetim ayarlarının nasıl yapılması gerektiğini,Basit dosya paylaşımı ayarının pasif edilmesi gerektiğini anlattık.Domain ortamında ise sadece hak verilen klasöre map olmak yeterlidir.Sonrasında zaten workgroup ortamında olan bir pc gibi ayar yapmamıza gerek yoktur.Map klasörüne sağ tıklatıp direkt olarak Offline Files özelliğini aktif edebilir.Bu özellik standart olarak aktif durumdadır.Yinede gelmez ise klasör seçeneklerinden basit dosya paylaşımını kullan seçeneğini kaldırmamız yeterlidir.

Windows 7 Offline Files Kullanım Adımları

Bu senaryomuzda bir server 2008 ve birde Windows7 client kullanacağız bu işlemimi ise xp işletim sisteminin tersine domain ortamında yapacağım.Şimdi server 2008 üzerinde Offline isminde bir klasör oluşturuyorum.

1-Bu klasörün özelliklerinden RIZA isimli kullanıcıya full hak veriyorum.Server tarafında yapacağımız işlemler bu kadar.

 image035

image036

2-Şimdi Windows 7 işletim sisteminden login oluyorum.

 image037

3-Şimdi Offline Klasörümün Tutulduğu Serverime map oluyorum.

 image038

4-Paylaşımlar içerisinde Offline Klasörüm gözükmektedir.Şimdi klasörümü sağ tıklatıp Her zaman çevrimdışı olarak kullanılır seçeneğini işaretliyorum.Görüleceği üzere windows 7 üzerinde hiç bir ayar yapmadık.Bu seçeneğimiz default olarak aktif durumdadır.

 image039

5-Üstteki seçeneği tıklayınca aşağıdaki ekran gelerek çevrimdışı klasörleri aktif hale getirmektedir.

 image040

6-Resmimizde görüldüğü gibi Offline Files özelliği aktif olan klasörümüzün ikonu değişmiştir.Bu işlemden sonra xp üzerinde yaptığımız gibi offline klasörüne yine map işlemini gerçekleştirip her oturum açıldığında bağlan olarak değiştirelim.

 image041

7-Şimdi map olunan klasöre girip offline isimli dosyamızın içerğine yazıp kaydedelim.

 image042

8-Server tarafında baktığımız zamanda dosyamızın içeriğinin eşitlendiğini  aynı içeriğe sahip olduğunu görebilir.

 image043

9-Şimdi ağ bağlantımızı kapatıp şirket dışında gibi hareket edelim.

 image044

10-Dosyamızın içerğine bilgi girelim.Kaydedelim.

 image045

11-Şirket dışında gibi çalıştığımız için serveri açtığımız zaman dosyamıza yeni bilgiler gelmemiştir. Zaten bunun olması da imkânsızdır.

 image046

12-Şimdi ağ bağlantımızı tekrar aktif edip şirkete geldiğimizi varsayalım.

 image047

13-Bilgisayarımıza girerek map olunan sürücüye sağ tılatıp eşitle menüsünden Seçili çevrimdışı dosyaları eşitle seçeneğini tıklatalım.Zaten bilgisayarımızı şirkete gelip açtığımızda offline Files yapılandırmamıza göre login olurken eşitleyecektir.

 image048

14-Serverimize baktığımızda şirket dışında iken yaptığımız çalışmaların senkronizsayon sonrasında server tarafında güncel hale geldiğini görebiliyoruz.

 image049

15-Şimdi aklınıza bir soru gelebilir.Şirket dışında yada ağ bağlantımız olmadığında nasıl map’e bağlı kalacağız diye.Biz map klasörümüze Offline olarak erişme özelliğini eklediğimiz için resimde görüldüğü gibi offline haldeyken de erişebiliyoruz.Zaten bu özelliğin mantığı burada yatmaktadır.Aksi taktirde bu özellik olmazdı.

 image050

16-Aşağıda da görüldüğü gibi offline durumdayken dosyama erişip işlem yapıp kaydedebiliyorum.

 image051

17-Şimdi offline files özelliklerini win7 üzerinde inceleyelim. Başlat menüsüne çevrimdışı yazdığımızda gerekli başlıklar gelmektedir. Buradan Çevrimdışı Dosyaları yöneti tıklatalım.

image052

18-Karşımıza aşağıdaki ekran gelmektedir.Bu özellikler yerleri değişik olmasına rağmen ,şifre koyma çevrimdışı dosyaları evre dışı bırakma,disk üzerindeki yer ayarı,dosyaların görüntülenmesi gibi ayarları kapsadığı için aynı özellikleri yukarıda anllatık burada değinmeyeceğiz.

image053

19-Eşitleme işlemlerine diğer adı ile Offline Files özelliklerine denetim masasında Eşitleme merkezinden müdahale edebiliriz.

 image054

20-Çevrimdışı dosyaları kaldırmak için Çevrimdışı dosyalar menüsü açılarak Çevrimdışı Dosyaları devre dışı bırak seçeneği tıklanır.

 image055

21-Bu işlem sonrasında butonumuzun ismi çevrimdışı dosyaları etkinleştir olarak değişmiştir.

 image056

22-Resimde görüldüğü gibi map üzerinde Offline Files ikonu yok olmuştur.Bu özelliği devredışı bırakır bırakmaz ikon kaybolmayabilir.Bu durumda restart işlemi kesin çözüm durumundadır.

 image057

Offline Files özelliği sadece dosya işlemlerinde kullanılır adında anlaşılacağı gibi klasör eşitlemelerinde kullanılmaz. Ofis dışı çalışanlar için güzel bir özelliktir. Microsoft’un bize sunduğu sayısız olanaktan birisini elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım. Yararlı olması dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu