Haberler

Windows 11’in Ekim Güncellemesi Paylaşımlı Yazıcı Eklemeyi Bozmuş Olabilir

Windows 11 için yayımlanan KB5127648 güncellemesinden sonra bazı kullanıcılar, sunucularda paylaşıma açılan yazıcıları Ayarlar’daki “Cihaz ekle” seçeneğiyle kuramadıklarını bildiriyor. Sorunun NTLMv1SSO güvenlik ayarındaki değişiklikten kaynaklandığı düşünülüyor.

Microsoft’un 13 Ekim 2026’da yayımladığı KB5127648 güncellemesi, Windows 11 24H2 ve sonraki sürümlerde yeni bir yazıcı sorunuyla ilişkilendiriliyor. Gelen kullanıcı bildirimlerine göre, Windows Server üzerinden paylaşılan yazıcılar Ayarlar > Bluetooth ve cihazlar > Yazıcılar ve tarayıcılar > Cihaz ekle yoluyla eklenmeye çalışıldığında 87 numaralı hata oluşabiliyor.

Sorun, etki alanına bağlı ortamlarda görülüyor. Bildirimlerde, yazıcının dizin üzerinden aranmasının veya paylaşılan klasörden seçilmesinin sonucu değiştirmediği belirtiliyor. Buna karşılık, Ayarlar sayfasındaki “Yeni cihazı el ile ekle” seçeneğini kullanarak dizin araması yapmak bazı kullanıcılarda işe yarıyor. Güncellemenin kaldırılmasıyla “Cihaz ekle” işlevinin yeniden çalıştığını bildiren kullanıcılar da var.

NTLMv1SSO ayarındaki değişiklik şüpheli

Sorunun, Microsoft’un aynı güncellemede yaptığı NTLMv1SSO değişikliğiyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor. KB5127648 ile BlockNtlmv1SSO kayıt defteri değerinin varsayılanı, izleme modundan engelleme moduna geçiriliyor. Windows 11 24H2 ve sonraki sürümleri ile Windows Server 2025 ve sonraki sürümler bu değişiklikten etkileniyor.

Bir kullanıcı, bu güvenlik ayarını yeniden izin verecek şekilde değiştirdiğinde yazıcı ekleme sorununun giderildiğini bildirdi. Yönetici Komut İstemi’nde şu komutla değer 0 olarak ayarlanabiliyor:

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa" /v BlockNtlmv1SSO /t REG_DWORD /d 0 /f

Bu işlem NTLMv1SSO engellemesini devre dışı bırakır ve güvenlik seviyesini düşürür. Bu nedenle komut, kalıcı veya geniş çaplı bir çözüm olarak değerlendirilmemeli; uygulanması gerekiyorsa önce sınırlı sayıda cihazda test edilmeli ve güvenlik ekibiyle değerlendirilmelidir. Microsoft’un sorunu resmen doğruladığına dair paylaşılan metinde bir bilgi bulunmuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu