3. Parti Yazılımlar

Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Veritabanı Yedekleme ve Geri Yükleme İşlemi

Merhaba Değerli Meslektaşlarım, Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Database Backup-Restore Operasyonubaşlıklı teknik makale serimizin 3. Bölümü olanMS SQL Veritabanı Yedekleme ve Geri Yükleme işlemi” ile devam ediyoruz.

Makale serimizin 1. ve 2. Bölümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Veritabanı Yedekleme İçin Politika ve Script Oluşturma

Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Database Backup-Restore Operasyonu

 

Şimdi makelemizin 3. Bölümü olan MS SQL Veritabanı Yedekleme ve Geri Yükleme işlemi” süreçlerini adım adım gerçekleştirelim.

n

Bölüm 3: MS SQL Veritabanı Yedekleme ve Geri Yükleme işlemi

 

 

clip_image002

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Oluşturduğumuz backup policy’sinin üzerine sağ tıklayıp “Manuel Backup” seçeneğine tıklıyoruz.

clip_image004

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;açılan pencerede “Full” seçimini seçip “OK” butonuna tıklıyoruz.

clip_image006

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Manuel olarak başlattığımız policy’e ait sunucumuzda bulunan DB’lerin başarılı bir şekilde backup larının alındığını görüyoruz.

Oluşan job’lara çift tıkladığınızda o job’a ait özetleri ve hangi DB’e ait olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

Create Restore Script

Not: Bu işlemi restore edeceğiniz makinenizde yapmanız faydalı olacaktır. Aksi halde hata ile karşılaşabilirsiniz.  

clip_image007

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Başlat menüsünde bulunan “NetBackup MS SQL Client” uygulamasını sağ tıklayıp “Run as Administrator” seçeneğiyle başlatıyoruz.

clip_image008

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “File” menüsünün altında bulunan “Restore SQL Server objects” seçeneğine tıklıyoruz.

clip_image010

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Açılan bu küçük pencerede;

Önemli not: Daha öncesinde söylediğimiz gibi sunucu isimlerini girerken domain uzantısıyla girmenizde fayda olacaktır. DNS’te bulunan herhangi bir yanlışlıktan dolayı problem yaşamamanız açışından bu durum önemli bir ayrıntıdır.

 

SQL host: Kısmına restore işlemini hangi sunucuya yapacaksanız onun ismini giriyorsunuz. Yani bulunduğunuz sunucuya. Dilerseniz DB’in bulunduğu sunucuda da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu opsiyon size kalmış, ihtiyacınız doğrultusunda restore işleminin hedefini belirleyebilirsiniz.

Source Client: Bu kısım değişmeyen alandır. Backup alınan sunucunun ve/veya cluster name’inin belirtileceği alandır. Yapınızda cluster çalışmaktaysa ve siz backup’ınızı cluster name ile alıyorsanız buraya cluster name’i girmek zorundasınız. Aksi takdirde bir sonraki aşamaya geçememe olasılığınız yüksektir.

Time filter: Başlangıç ve bitişe ait tarih aralığını belirterek, hangi tarihlerdeki backup dosyalarına ulaşmak istiyoruz onu belirliyoruz.

clip_image012

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Kriterlerimizi belirledikten sonra açılan bu ekranda gördüğünüz gibi sunucumuzdaki DB’lere ait backupları görmektesiniz. Burada hangi DB’i restore edeceğinizi, tarihini ve diğer kriterlerinizi belirliyorsunuz.

Restore options’ta bulunan Scripting, Recovery, Consistency check gibi seçenekleri belirleyerek işlemimize devam edeceğiz.

 

Scripting;

clip_image013

 

Seçeneğiyle doğrudan restore işlemini başlatabilir, script oluşturabilir veya verify yani yedeğin doğrulama işlemini yapabilirsiniz. Biz burada daha komplike olan script işlemini sağlayacak olan “Create a move template” seçeneğiyle ilerleyerek script oluşturma işlemini gerçekleştireceğiz.

Recovery;

clip_image014

Seçeneğini Recovered olarak belirliyoruz.

Consistency check;

clip_image015

 

Seçeneğini None olarak belirliyoruz. Dilerseniz restore işlemi bittikten sonra check yaptıracak şekildede ayarlayabilirsiniz. Bu opsiyonlar tamamen size kalmış bir durum.

 

Zaten ekran görüntüsünde paylaştığımız gibi seçenekleri script oluşturacak şekilde işaretlediğiniz takdirde, diğer alanlar Dark Grey gelecektir. Ancak sizin yapmış olduğunuz diğer seçimlerde dark grey olan alanlar seçim yapılabilir hale gelecektir.

 

“Restore” butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.

 

 

clip_image017

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Restore butonuna tıkladığınızda otomatik olarak açılan bu ekranda restore işleminde kullanacağımız başrol oyuncusu script’imizi sunucumuza kaydediyoruz.

clip_image018

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Açılan bu uyarıda oluştmuş olduğumuz script dosyasını değiştirmek amacıyla “Yes” butonu tıklayarak devam ediyoruz.

 

clip_image020

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Belirlemiş olduğumuz kriterler doğrultusunda oluşan script’imizi görmektesiniz.

 

 

clip_image022

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Gördüğünüz gibi bazı noktalarda değişiklik yaptım. Nedeni ise başında # işaretinin bulunduğu satırları işleme almayacağından dolayı. İşaretleri kaldırıp yapmam gereken düzenlemeleri yapıyorum.

Database; SQL Management Server uygulamasında hangi isimde görmek istiyorsanız onu belirtiyorsunuz.

Move; kısımlarında belirtilenler ise mdf ve ldf dosyalarını nereye restore etmek istediğinizi belirtiyorsunuz.

Gerekli adımlarınızı tamamladıktan sonra değişiklik yaptığınız satırların başındaki # işaretlerini kaldırıp kaydedin.

Restore Operation

Bu işlem script oluşturduğumuz makalenin devamı olduğundan aynı sunucuda işlemi başlatıyoruz.

clip_image008

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “File” menüsünde bulunan “Manage script files” seçeneğine tıklıyoruz.

clip_image024

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Açılan bu pencerede oluşturmuş olduğumuz restore script’ini seçip sağ altta bulunan “Start” butonuna tıklıyoruz.

clip_image026

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Ekrana gelen bu uyarıya “Yes” butonuna tıklayarak işlemimizi başlatıyoruz.

 

clip_image008

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;“File” menüsünde bulunan “View Status” seçeneğine tıklayarak başlatmış olduğumuz işlemin durumu izleyebiliriz.

clip_image028

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;İşlemimizin başarılı bir şekilde sonuçlandığını log’larda görmektesiniz. Yukarıda bulunan beyaz alanda eğer birden fazla restore işlemi başlattıysanız üzerine tıklayarak ilgili işlemin log’larını görüntüleyebilirsiniz. Log’ları görüntülerken “Refresh Rate seconds” değerini max. 60 yapabilirsiniz.

 

 

clip_image030

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Restore işlemimize ait log kaydının devamını görmektesiniz.

clip_image032

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Restore işlemimize ait “Activity Monitor” ekranındaki görüntüsünü görmektesiniz. Dilerseniz bu ekrandan da Job’ı izleyebilir çift tıklayarak ayrıntılarını görüntüleyebilirsiniz.

clip_image034

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Restore işlemine ait “Activity Monitor” ekranındaki detaylı görüntüsünü görmektesiniz.

clip_image035

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Restore işlemimiz bittikten sonra SQL Server Management uygulamasını başlatarak işlemimizin doğruluğunu kontrol edebiliriz.

clip_image036

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;Gördüğünüz gibi DB istediğimiz yeni ismiyle “Restore” işleminin başarılı bir şekilde sonuçlanmasının ardından yeni sunucumuza mount edilmiş durumda.

Böylelikle 3 bölümden oluşan Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Database Backup-Restore Operasyonumakale serimizin sonuna geldik. Bu makale serisinde; VERITAS NetBackup ile MS SQL  Veritabanı nın nasıl yedeklendiği ve nasıl geri yüklendiğini tüm süreçleri ile örnek bir operasyonda adım adım gerçekleştirdik.

Makelenin hazırlanmasına sağladığı katkılardan dolayı değerli meslektaşım “İshak KURT” a teşekkürlerimi iletiyorum.

 

Sizlere fayda sağlaması dileğiyle.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu