URL’ler Tehdit Olarak E-posta Eklentilerini Geride Bırakıyor: Oltalama Saldırılarında Yeni Dönem Başlıyor
Son dönemde siber saldırılarda zararlı bağlantıların kullanımı e-posta eklerini geride bıraktı. Proofpoint’in raporuna göre saldırganlar URL tabanlı yöntemleri dört kat daha fazla tercih ediyor.
Saldırganlar Kullanıcıları Yanıltan Yöntemler Geliştiriyor
Siber saldırganlar artık zararlı linkleri sadece mesajların içinde değil, butonların altında veya PDF gibi dosyaların içinde de gizliyor. Kullanıcı bir bağlantıya tıkladığında sahte giriş sayfasına yönlendiriliyor ya da bilgisayarına zararlı yazılım indiriliyor. Araştırmacılar son altı ayda 3,7 milyar URL tabanlı tehdidi inceledi. Bu tehditlerin yalnızca 8,3 milyonu doğrudan zararlı yazılım yüklemek için hazırlanmıştı. Çoğunlukla uzaktan erişim yazılımları ve sistem izleme araçları öne çıktı.

Proofpoint uzmanları saldırganların giderek daha gelişmiş sosyal mühendislik yöntemlerine başvurduğunu aktarıyor. Sahte hata mesajları ya da CAPTCHA ekranları kullanıcının reflekslerini hedef alıyor. ClickFix adı verilen bu yöntem geçen yıla göre yüzde 400 artış gösterdi. Kullanıcılar hatayı çözmeye çalıştıkça aslında zararlı yazılımları sistemlerine çalıştırıyor.
Yüksek hacimli oltalama kampanyalarında CoGUI ve Darcula isimli kitler öne çıkıyor. Proofpoint, özellikle Çin merkezli grupların CoGUI’yi yoğun şekilde kullandığını raporladı. Tek bir kampanyada yüz binlerce hatta milyonlarca mesaj gönderilebiliyor. Bu yöntemle saldırganlar kredi kartı bilgileri başta olmak üzere kişisel verileri topluyor.
Saldırganlar yalnızca e-posta ile sınırlı kalmıyor. Proofpoint, 2025’in ilk yarısında 4,2 milyon QR kod oltalama girişimi tespit etti. Kullanıcılar telefon kameralarıyla bu kodları okuttuğunda sahte giriş sayfalarına yönlendiriliyor. SMS tabanlı saldırılarda da benzer bir artış var. Şirketin verilerine göre kısa mesaj yoluyla gerçekleştirilen saldırılar yüzde 2.534 yükseldi. Analiz edilen mesajların yüzde 55’inde zararlı bağlantılar yer aldı. Çoğu zaman kargo şirketleri ya da resmi kurumlar taklit edildi.
Uzmanlar saldırıların her yerde karşımıza çıkabileceğini belirtiyor. Güvenilir markaların kimliklerinin kopyalanması ya da QR kodların suistimal edilmesi kullanıcıların işini zorlaştırıyor. Siber güvenlik uzmanları, çok katmanlı güvenlik çözümlerine ek olarak kullanıcı farkındalığının artırılmasının önemine vurgu yapıyor.










