Haberler

Türkiye İle Güney Kore Arasında Nükleer Enerji İş Birliği Anlaşması İmzalandı

Türkiye ile Güney Kore hükümetleri nükleer enerji alanında yeni bir iş birliği adımı attı. İki ülke heyetleri Ankara’da düzenlenen törende Nükleer Enerji İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı imzaladı. Anlaşma Türkiye’nin nükleer enerji planlamasında yeni bir ortaklık sürecini başlatıyor.

Türkiye İle Güney Kore Nükleer Teknolojilerde Ortak Çalışmalar Yürütüyor

Türkiye Nükleer Enerji A.Ş. ile Kore Elektrik Enerjisi Kurumu (KEPCO) arasında varılan iş birliği anlaşması, iki kurumu ortak nükleer teknoloji geliştirme projelerinde bir araya getiriyor. Taraflar, bilgi ve teknik birikim paylaşımını öngören bu anlaşma kapsamında, önümüzdeki yıllar için stratejik yol haritalarını birlikte belirleyecek. Türkiye hükümeti daha önce ABD Rusya Çin Japonya ile Kanada gibi ülkelerle benzer anlaşmalar imzalamıştı.

Türkiye enerji yönetimi Sinop’ta kurulması planlanan ikinci nükleer güç santrali için süreci sürdürüyor. KEPCO ile yürütülen teknik çalışmalar değerlendirme dönemini oluşturuyor. Süreç olumlu sonuçlandığı takdirde Sinop Nükleer Güç Santrali 1.120 MW gücünde dört reaktörle toplam 4.480 MW kurulu güce ulaşacak. Üretim hedefinin 2035 yılından önce başlaması planlanıyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, düzenlenen törenin ardından yaptığı açıklamada, Sinop nükleer santral projesine yönelik müzakerelerin istikrarlı bir şekilde ilerlemesi için her türlü desteği sağlayacaklarını taahhüt etti. Yoon, Kore’nin kanıtlanmış güvenli işletme deneyimi ve ileri teknik kapasitesinin, Türkiye’nin nükleer enerji altyapısını güçlendirmesine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

İmza töreni sırasında taraflar nükleer enerji dışındaki alanlarda da önemli adımlar attı. Açıklamalara göre savunma sanayii teknoloji ile ticaret başlıklarında yeni anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmaların ayrıntıları daha sonra paylaşılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu