Windows Server

Windows Server 2012 Remote Desktop Services – Bölüm 2

(Windows Server 2012 Remote Desktop Services Host Konfigürasyonu) :

image001

Windows Server 8 de Remote Desktop Services ile ilgili ikinci makalemiz ile yeniden sizlerleyiz. İlk makaleden sonra Windows Server 8 tarafında çok önemli bir değişiklik oldu. 29 Şubat itibari ile Windows 8 Server Beta kullanabilir duruma geldi. Şu anda testlerimizi yaptığımız Build Sürümü 8250. Betanin cıkması ile artık Windows Server 8 yeni bir web sitesine “http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/windows-server/v8-default.aspx” ve yeni Technet sayfasına ” http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh801901.aspx ” sahip oldu.

Birazda Windows Server 8 Beta ile gelen Remote Desktop Services yeniliklerinden bahsedelim ;

Pooled (Havuz) şeklinde tek imajdan yeni imajlar yaratabilme.

Geçen makalede bahsettiğimiz gelişmiş Remote FX özelliği ile birlikte WAN ve LAN ortamlarda daha zengin kullanıcı deneyimi. USB Redirection özelliği.

Pooled şeklinde kullandiğimiz sanal masaüstlerinde kullanıcı profillerini disk üzerinde koruma özelliği. (User Profile Disk)

Hem sanal masaüstlerini, uygulamaları hemde sanal oturumları tek yerden yonetim. (Unified Centeral Experience)

Network, Disk ve CPU gibi kaynakları oturumlar arası uygun dağıtma. (Fairshare Experiance)

Basit ve merkezi dağıtım şekilleri.

İlk makalemizde Windows Server 8 üzerine Remote Desktop Services kurulumunu gördük. Bu makalemizde kurulumdan sonraki adımları göreceğiz. Windows Server 2008 R2 dan sonra konfigürasyon tarafı ciddi manada değişime uğramış durumda.

Makaleye başlamadan önce eğer sizde test lablar oluşturmak ve test etmek istiyorsanız ama neyi nasıl yaparım diye düşünüyorsanız aşağıdaki linklere gözatmanızı öneririm ;

Test Lab Guide: Remote Desktop Services Session Virtualization Quick Start

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831754.aspx

Test Lab Guide: Remote Desktop Services Session Virtualization standard deployment

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831610.aspx

Test Lab Guide: Remote Desktop Services Publishing

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831442.aspx

Test için,

Windows Server 8 DC01. Domain controller ve DNS rolleri çalışmaktadır.

Windows Server 8 RDHS. Remote Desktop Services Host Server rolü yüklü olan serverımız. Bunun üzerinden gerekli konfigürasyonu yapıyor olacağız.

Windows 8 Client Bağlantıları test edeceğimiz client makinamız olacak.

image002

Remote Desktop Services rolü kurulu olan serverimizda RDS rolünün konfigürasyonu için Manage dan Add Roles and Features i seçiyoruz.

image003

Installation Type kısmında “Remote Desktop Services scenario-based installation” i seçiyoruz.

Not: Remote Desktop Services scenario-based installation yapabilmemiz için server üzerinde minimum RDSH rolü kurulu olması gerekiyor. Zaten ilk makalemizde de kurulumdan bahsetmiştik.

image004

Konfigürasyonumuzun bu aşamasında deployment tipimizi belirleyeceğiz. Bu kurulumda “Quick Start ” deployment tipini seciyoruz. Bu ekran goruntusunu koymamın nedeni Standart ve Quick deployment arasinda farkı göstermek istedim. Gördüğünüz gibi “Standart Deployment” ta her bir rolü kendimizin belirleyeceği serverlara kuruyoruz. Quick deploymentta ise RD Connection Broker, RD Web Access ve RD Session Host rollerini aynı server üzerine direk kurulumu gerçekleşiyor.

image005

Quick Start’ ı seçerek devam ediyoruz.

image006

Deployment Type’ mizi seçtikten sonra ne çeşit bir sanallaştırma yapacağımızı seçiyoruz. Burada ” Virtual Desktop Infrastructure (VDI) ” son zamanlarda çok fazla kullanmaya başladığımız sanal desktop tipi. “Session Virtualization” ise bildiğimiz terminal server mantığı yani oturum sanallaştırma senaryosu. Biz oturum sanallaştırma (Session Virtualization) yapacağız. Session Virtualization seçip devam ediyoruz.

image007

Burada hangi rollerin kurulacağını ve hangi serverın üzerine kurulacağını seçiyoruz ve next ile devam ediyoruz.

image008

Simdi hangi rollerin kurulacağını görüyoruz. ” Restart the destination server automatically if required” seçip deploy diyoruz.

image009

Kurulumların başladığını görüyoruz.

image010

Kurulumların sorunsuz bittiğini görüyoruz. İşaretlediğim adres RD Web Access bağlantısı için kullanacağımız adresi bize gösteriyor. Bu adrese daha sonra başka yerden de bakabiliyoruz.

image011

Kurulum sorunsuz bittikten sonra Server Manager’ dan Remote Desktop Services’ i seçiyoruz. İşte karşımızda yeni konfigürasyon ekranımız. Bütün Remote Desktop Services rollerini tek yerden görüntüleyebiliyoruz. Yani bütün RDS topolojimizi görebiliyoruz. Zaten Microsoft’ ta bu ekrana Topology Viewer ismini vermiş durumda. Oldukça kullanışlı bir merkezi yönetim ekranı yapılmış durumda. Yeşil artı şekli bize o role herhangi bir serverın atanmadığını göstermektedir. Su andaki ekranda Web Access, Connection Broker ve Session Host rollerine serverlar atamış durumda. Daha öncede bahsettiğimiz üzere Quick Start yaptığımız için bu roller zaten otomatik kuruluyor. Windows Server 2008 R2 de Connections yaratıyorduk. Windows Server 8 ile birlikte Collection yaratıyoruz.

image012

Herhangi bir rolün üzerine sağ tıklarsak eğer o role yeni bir server atayabilir, atanan serverı silebilir. Ekranda gördüğünüz özellikler RD Session Host Server özellikleridir. RD Session Host Server ‘in altında Session Collection oluşturuyoruz. Bu oluşan Collection’ lara da kullanıcılarımız bağlanıyor. Bir RD Session Host server altında bir adet Collection oluşturabiliyoruz. Quick Start deployment yaptığımız için Windows Server 8 kendisi bir Collection oluşturup isimlendirilmiş durumda. Daha sonra istersek bu Collection ‘in özelliklerini değiştirebiliyoruz.

image013

Yarattığımız Collectionları bu ekrandan görebiliyoruz. Su anda bizim tek Collectionimiz mevcut. Eğer birden fazla olsaydı Collectionımız olsaydı oda burada gözüküyor olacaktı. Collectionlari Resource Type olarak ikiye ayırıyoruz Remote App Programs ve Remote Desktop. Birazdan göreceğiz eğer bir Collection turu RemoteApp Programs olursa client settings ayarlarını değiştiremiyoruz.

image014

Buradan yaratılan Collection’ in Deployment özelliklerini değiştirebiliyoruz.

image015

Windows 2008 R2 da olduğu gibi RD Gateway’ i kullanıcıların dışarıdan güvenli olarak içerideki RD Session Host serverlarına bağlantı kurmasını sağlar. RD Gateway ayalarını buradan yapabiliyoruz.

image016

Burada topolojideki lisans işlemlerini hallediyoruz. Lisans server için yeni bir server ekleyebilir yada licensing mode du buradan değiştirebiliriz.

image017

RD Web Access için kullanacağımız URL ‘i buradan görüntülüyoruz.

                ddddddd image018

İşte Windows Server 8 de sertifika için yapılmış bir değişiklik. Burada RD Web Access ve Gateway için bir sertifika yaratabilir yada var olan bir sertifikayı gerekli rollere atayabiliriz. Windows Sever 8 de RDS için sertifika işlemleri oldukça kullanışlı ve kolay olmuş.

Iste Windows Server

image019

Collections altında yarattığımız Session Collection ları görüyoruz. Eğer bir tanesinin üzerine gelirsek yan tarafta o Collection’ a ait konfigürasyon ve özellikleri görebiliyoruz.

image020

İlk bolümde Collection ‘in konfigürasyonunu yaptığımız bolum geliyor. Burada TASKS dan “Edit Properties” dersek Collection’ un özelliklerini görebiliriz.

image021

Edit Properties dediğimizde karşımıza gelen ilk ekran bu şekildedir. Burada Collection’in ismini değiştirebiliriz.

image022

Burada yaratığımız “Collection” i hangi User Grouplarin kullanacağını belirliyoruz.

image023

Collection’ in bağlantı özelliklerini buradan ayarlıyoruz. Kullanıcıların oturumlarını kapattıklarında serverın nasıl davranacağını, belirli limitleri buradan belirliyoruz.

image024

Bağlantıların güvenlik özelliklerini de buradan ayarlıyoruz. Windows Server 2008 R2 ile benzerlik gösteriyor.

image025

Bu bölümde birden fazla RD Session Host serverımız varsa Load Balance ayarlarını buradan yapıyoruz. Sonraki makalemizde bu konu üzerinde duracağız.

image026

Bu bölümde client tarafında hangi kaynakların kullanılacağını ve nelerin redirection yapılacağını seçiyoruz.

image027

image028

Burada ekran görüntüsünü iki parça şeklinde paylaşmak zorunda kaldım biraz büyük bir ekran. Burada User Profile ların nerede saklanacağını, profile de hangi klasörlerin saklanacağını belirliyoruz. Eğer profile harici yine ekstra bir klasör saklamak istiyorsak bu isteğimizi de burada belirliyoruz. Şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Rakip ürünlerde olmayan bir özellikti bu. Windows 8 Betadan sonra rakip ürünlerde kendi ürünlerinin yakın zamanda yeni versiyonunu çıkartmış durumda ve bu özelliği eklemişler. Tabi tamamen tesadüfte olabilir 🙂

image029

Alt tarafta RemoteApp Programlarla ilgili ayarları görebiliyoruz. Burada istediğimiz uygulamayı yayınlayabilir (Publish) yada yayınladığımız bir uygulamayı yayından kaldırabiliriz (Unpublish).

image030

Yan kolonda su andaki aktif bağlantıları görebiliyoruz.  

Windows 8 Client Beta (CTP) ile gelen RDP deki değişiklikler

image031

RDP bağlantısı gerçekleştirdiğimizde yukarıdaki gibi bağlandığımız server ip si gözüküyor. Eğer ip nin üstüne gelip tıklarsak aşağıdaki gibi bağlantı özelliklerini görebiliyoruz. Developer Preview dan daha ayrıntılı özellikler mevcut.

image032

image033

Yine Develeper Preview da olmayan client konfigürasyonu Beta ile gelmiş.

Makalemizin sonuna geldik umarım faydalı olmuştur. Windows Server 8 ortalıkta dolaşan haberlere göre bu sene sonunda bizlerle olacak. Makaleden de gördüğünüz gibi artık RDS tarafı çok gelişmiş durumda. Microsoft çok yerinde değişiklikler ile bence rakiplerinin önüne geçirmeyi başarmış.

Bundan sonraki makalemizde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu