Teknoloji Liderlerinin Yapay Zekâ Alanındaki Bilgi Açığı Bir Yılda İkiye Katlandı
İngiltere’de teknoloji sektörü yapay zekâ alanında ciddi bir bilgi kriziyle karşı karşıya. Harvey Nash’in araştırmasına göre teknoloji liderlerinin %52’si son bir yılda yapay zekâ beceri eksikliği yaşadığını belirtiyor. Bu oran bir önceki yıla göre %20’den %52’ye yükseldi. Araştırma küresel çapta 2.015 teknoloji lideriyle gerçekleştirildi. İngiltere’den 924 yönetici katıldı.
Yapay Zekâ Bilgi Açığı Diğer Teknoloji Alanlarına Göre Daha Hızlı Büyüyor
Harvey Nash ve ana şirketi Nash Squared bu artışı son 16 yılda kaydedilen en büyük beceri açığı sıçraması olarak nitelendirdi. Büyük veri beceri eksikliğinde bir önceki rekor %55’lik artıştı. Siber güvenlik becerilerindeki eksiklik ise 2009’dan bu yana kademeli olarak %12’den %30’a yükseldi.

Beceri eksikliğine rağmen İngiltere’de yapay zekâ yatırımları hızla artıyor. Araştırmaya katılan teknoloji liderlerinin %90’a yakını yapay zekâ projelerinde pilot uygulamalar başlattı ya da küçük/büyük ölçekli geliştirmelere yatırım yaptı. Bu oran bir önceki yıl %46 seviyesindeydi. Nash Squared CEO’su Bev White konuyla ilgili “Yapay zekâ çok yeni olduğu için hazır bir kılavuz yok. Mevcut IT çalışanlarını ve geleneksel IT fonksiyonları dışındaki personeli yeniden eğitmek, iş başında deneyim kazandırmak ve bilgi paylaşımını artırmak gerekiyor” dedi.
Ancak yatırımların sonuçları henüz net değil. IBM’in 2.000 CEO ile yaptığı araştırma şirketlerin üretici yapay zekâ projelerinden gerçek değer elde etmekte zorlandığını ortaya koydu. Katılımcıların %85’i yatırım getirisinin iki yıl veya daha uzun süreceğini tahmin ediyor.
Beceri Eksikliği İşe Alım ve Maaşları Etkiliyor
Yapay zekâ becerilerine sahip teknoloji liderleri maaş artışı konusunda avantaj sağlıyor. Araştırmaya göre İngiltere’deki teknoloji liderlerinin yarısından fazlası son bir yılda maaş artışı aldı. Maaşı %10 veya daha fazla artan liderlerin büyük çoğunluğu büyük ölçekli yapay zekâ uygulamalarına sahip şirketlerde çalışıyor.
Öte yandan şirketler yeni yapay zekâ rollerini doldurmak için mücadele ediyor. IBM araştırması katılımcıların yarısından fazlasının 12 ay önce var olmayan yapay zekâ temelli yeni pozisyonlar için işe alım yaptığını gösterdi. Katılımcıların üçte biri önümüzdeki üç yıl içinde geniş çalışan kitlesinin yeniden eğitilmesi veya becerilerinin geliştirilmesi gerekeceğini öngörüyor.
İngiltere hükümeti yapay zekâ beceri açığını kapatmak için harekete geçti. AI Fırsatlar Eylem Planı ile 13.250 yeni iş yaratılması hedefleniyor. Ülkenin sanayisizleşmiş bölgelerinde yapay zekâ büyüme bölgeleri oluşturulacak.
Eğitim kurumları da bu ihtiyaca yanıt veriyor. Alliance Manchester İşletme Okulu Eylül 2025’te Dijital Dönüşüm alanında bir yıllık yüksek lisans programı başlatacak. Program yapay zekâ, blok zinciri ve finansal teknolojiler gibi alanlarda beceriler kazandırmayı amaçlıyor.
Uzmanlar yapay zekâ ile çalışma becerilerinin gelecekteki iş güvenliği için kritik önem taşıyacağını vurguluyor. Pluralsight’in araştırmasına göre İngiliz şirketlerinin %94’ü işe alımlarda yapay zekâ becerilerini tercih ediyor. Çalışanların %87’si ise yapay zekâ projelerini hayata geçirmek için dış kaynak kullanımının veya personel değişiminin gerekli olacağını düşünüyor.