Blog

IP Adresi Neden Engellenir? Engellenen IP Sorunu Nasıl Çözülür?

engellenen ip sorunu çözümü

İnternette gezinmeye veya önemli bir görevi çevrimiçi olarak tamamlamaya çalışırken IP adresinizin geçici olarak engellendiğini fark edebilirsiniz. Bu, faaliyetlerinizi durdurabilir ve ihtiyacınız olan web sitelerine ve hizmetlere erişmenizi engelleyebilir. Ancak panik yapmayın, sorunu çözmek ve tekrar çevrimiçi olmak için atabileceğiniz adımlar vardır.

IP Adresi Neden Engellenir?

IP adresinizin kötü bir üne sahip olmasının ve bir güvenlik duvarı tarafından işaretlenmesinin sayısız nedeni vardır. IP engellemesine yol açmış olabilecek en yaygın senaryolardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. Kötü bir geçmişe sahip devralınan IP adresi

Size yakın zamanda önceki kullanıcılarından kötü geçmişi olan yeni bir IP adresi tahsis edilmiş olabilir. Bu noktada dijital geçmişinizi temizlemek için internet yönlendiricinizi veya modeminizi kısa bir süreliğine kapatmayı deneyin, ardından bu işe yaramazsa, yeni bir IP adresi talep etmek için ISS’nizle iletişime geçin. Bu hızlı çözüm, kara listeye alınma o adreste bulunduğunuz süre içinde gerçekleştiyse sorununuzu çözebilir. Sorunun temel nedenini ele almayı unutmayın, aksi takdirde kendinizi kısa sürede tekrar kara listeye alınmış bulabilirsiniz.

2. Başarısız oturum açma denemeleri

IP engellemelerinin bir diğer olası nedeni, belirli bir web sitesi için bir dizi başarısız giriş denemesi olabilir. Bu etkinlik genellikle kullanıcı kimlik bilgilerini tahmin etmeye çalışan veya kaba kuvvete başvuran bir bilgisayar korsanının göstergesidir. WAF’lar bu bu davranışla ilişkili IP’leri engelleyerek hesapların ele geçirilmesini önleyebilir.

3. Şüpheli kullanıcı aracıları ve yönlendirenler

WAF’ler zaman zaman kötü amaçlı faaliyetlerle bağlantılı olduğu bilinen kullanıcı aracılarını (genellikle web tarayıcıları, botlar veya güncel olmayan yazılımlarla ilişkilendirilir) ve yönlendirme dizelerini (kullanıcının nereden gezindiğini gösteren) fark edebilir. Bu durumlarda, bu tür kullanıcı aracılarına ve yönlendirenlere bağlı IP’lerin engellenmesi, web sitesi güvenliğini önemli ölçüde artırabilir.

4. Dizin geçişi girişimleri

Bir web sunucusundaki güvenli olmayan dizinleri veya dosya yapılarını istismar etme arayışında olan kötü niyetli kişiler genellikle dizin geçişine başvurur. Bu siber saldırıları yakından takip eden WAF’ler, şüpheli gezinme kalıpları veya URL yapılarının ortaya çıktığı IP’leri kara listeye alarak yanıt verir.

5. DDoS saldırıları ve flooding

Dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırıları ve flooding, sunucuları yönetilemez sayıda istekle boğarak en güvenli web hizmetlerini bile kullanılamaz hale getirebilir. WAF’ler, hatalı IP adreslerini belirleyip kara listeye alarak bu saldırıları azaltır.

6. Spam

Siz (veya posta sunucunuz) web’de spam yaparken bulunursanız, kara listeler daha fazla kötü niyetli faaliyeti önlemek için IP adresinizi işaretler ve engeller.

7. SQL enjeksiyon saldırıları

Bir diğer yaygın siber saldırı vektörü de kötü niyetli kişilerin keyfi SQL kodu ekleyerek bir uygulamanın arka uç veri tabanını manipüle etmeyi amaçladığı SQL enjeksiyonudur. WAF’lar, yetkisiz veri tabanı sorguları yürütmek için giriş alanları veya URL parametreleri aracılığıyla şüpheli dizeleri geçirmeye çalışan IP’leri belirler ve ardından kara listeye alır.

8. Cross-site scripting (XSS) saldırıları

Siteler Arası Komut Dosyası (XSS) kullanan bilgisayar korsanları, web sitelerini manipüle ederek kullanıcının tarayıcısında kötü niyetli komut dosyaları çalıştırır. WAF’lar, potansiyel siber saldırıları engellemek ve ardından bunların arkasındaki IP’leri engellemek amacıyla bu davranışın belirtilerini sürekli olarak izler.

9. URL yeniden yönlendirme kötüye kullanımı

Bilgisayar korsanları genellikle kullanıcıları kötü amaçlı web sitelerine yönlendirmek için URL yeniden yönlendirme özelliklerini kötüye kullanır. WAF’lar aldatıcı URL’lerin hazırlanmasında yer alan IP’leri tespit ettiğinde harekete geçer ve bu suçluları kara listeye alır.

10. Coğrafi engelleme kısıtlamaları

Coğrafi engelleme, IP adresinizin engellenmesinin bir başka nedenidir. Kullanıcının coğrafi konumuna bağlı olarak içeriğe erişimin kısıtlanması uygulamasını ifade eder. İçerik haklarının ve yasal kısıtlamaların farklı ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdiği bir dünyada, coğrafi engelleme yaygın bir uygulamadır.

Web siteleri ve hizmetler konumunuzu belirlemek için IP adresinizi kullanır. IP adresiniz bir siteye veya hizmete erişimin kısıtlandığı bir ülkeden geliyorsa, IP adresinizin engellendiğini görürsünüz.

Örneğin, bazı yayın hizmetleri farklı ülkelerde farklı içerik kütüphaneleri sunar veya lisans kısıtlamaları nedeniyle bazı bölgelerde erişimi tamamen engeller. Benzer şekilde, bazı web siteleri ve çevrimiçi hizmetler, yerel yasalar veya düzenlemeler nedeniyle belirli ülkelerde tamamen erişilemez olabilir.

11. Ağ sorunları nedeniyle IP engelleme

Bazen ağınızla ilgili sorunlar IP adresinizin engellenmesine yol açabilir. İSS’ler (İnternet Servis Sağlayıcıları) bazen ağ tıkanıklığı nedeniyle veya IP’nizden kaynaklanan zararlı trafik tespit ettiklerinde IP adresinizi engelleyebilir veya kısıtlayabilir.

Bunun nedeni, cihazınızda çok sayıda istek gönderen bir virüs veya kötü amaçlı yazılım olabilir veya internet servis sağlayıcınızın hizmet şartlarını ihlal eden bazı çevrimiçi etkinlikleriniz olabilir. Örneğin, İSS’nizin izni olmadan halka açık bir Wi-Fi ağına ev sahipliği yaptığınız tespit edilirse, IP adresiniz engellenebilir veya kısıtlanabilir.

Ağ sorunları nedeniyle engellenen bir IP genellikle geçicidir ve engellemeye neden olan sorun giderildikten sonra çözülür. Ancak, İSS’nizle iletişime geçmeniz ve IP’nizin engelini kaldırmalarını talep etmeniz gerekebilir.

12. Kara listeye alınma

Bazen bir IP adresi kara listeye alındığı için engellenebilir. Bu genellikle bir IP adresi spam gönderme, kimlik avı veya kötü amaçlı yazılım dağıtma gibi kötü niyetli faaliyetlerle ilişkilendirildiğinde gerçekleşir. Güvenlik duvarları ve antivirüs programları gibi güvenlik sistemleri ve yazılımları, kara listelerini tehdit olarak kabul edilen IP adresleriyle sık sık günceller.

IP adresiniz bu kara listelere girerse, belirli sitelere veya hizmetlere erişiminiz engellenebilir. Bu durum, cihazınıza bilginiz dışında bu tür faaliyetler yürüten kötü amaçlı yazılımların bulaşması veya başka bir kullanıcının bu tür faaliyetlere karıştığı paylaşılan bir IP adresini kullanıyor olmanız halinde gerçekleşebilir.

İlgili İçerik: IPV6 Nedir, Ne İşe Yarar?

Herkese Açık Bir IP Adresinden Engellenirsem Ne Yapmalıyım?

Kütüphane, okul veya kahve dükkanı gibi bir konumdan herkese açık bir IP adresi kullanarak engellendiğinizi fark ederseniz, sorunu kısa vadede çözemeyebilirsiniz. Ancak, temiz ve güvenilir bir bağlantı için saygın bir ticari VPN hizmeti kullanmayı düşünebilirsiniz. Ücretsiz VPN’lerin de benzer kara listeye alma sorunlarından muzdarip olabileceğini unutmayın.

Engellenen IP Sorunu Nasıl Çözülür?

Temel nedeni belirlemek ve belirli bir IP adresi için sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izleyin:

1. IP adresinizin gerçekten engellendiğini doğrulayın

Hemen bir sonuca varmadan önce IP adresinizin gerçekten kara listeye alındığını teyit etmeniz gerekir. Bunu yapmak için, söz konusu IP’ye ihtiyacınız olacak (https://ipv4.icanhazip.com/ veya https://ipv6.icanhazip.com/ adresinde bulabilirsiniz) ve ardından bunu bir kara liste arama aracıyla kontrol edin. Bir IP adresinin bilinen herhangi bir kötü niyetli davranışta bulunmadığını doğrulamanıza yardımcı olabilecek bazı araçlar vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

IPQualityScore

IPQualityScore, IP adresi ayrıntılarını aramak için ücretsiz bir araç sunarak hostname, İSS, coğrafi konum, IP itibarı ve daha fazlası gibi bilgiler sağlar. Hizmet ayrıca proxy, VPN ve TOR bağlantılarını tespit eder, IP adreslerini bilinen kara listelere karşı kontrol eder ve proxy tespiti ve özelleştirilmiş filtreleme için API entegrasyonu sunar.

Hizmetten yararlanmak istiyorsanız, IPQualityScore web sitesine gidin ve arama aracına IP adresinizi girin.

CleanTalk 

CleanTalk, spam etkin IP ve e-posta adreslerinin yanı sıra spam kullanılarak tanıtılan alan adlarından oluşan bir veri tabanını yöneten bir hizmettir. Kullanıcıların şüpheli IP’lerin ve e-postaların spam etkinliğini kontrol etmelerine yardımcı olur ve veri tabanı ile çalışmak için eklentiler, API ve genel arayüz gibi çeşitli yöntemler sunarak spam saldırılarını ve kötü niyetli etkinlikleri önlemeye yardımcı olur.

CleanTalk web sitesine giderek ve Check IP Addresses aracına IP adresinizi girerek IP’nizi veri tabanlarına karşı kontrol edebilirsiniz.

Spamhaus

Spamhaus; spam ve kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve botnet gibi siber tehditlerle mücadele eden, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. Spamhaus, internetteki spam ve kötü amaçlı yazılımların önemli bir bölümünü engellemekten sorumlu DNS tabanlı engelleme listeleri işletmektedir.
Bu araçla bir IP’yi veya alan adını kontrol etmek oldukça kolaydır. Linke tıklayarak Spamhaus adresine gidin, ardından arama kutusuna IP veya alan adı URL’sini girin ve Lookup’a basın.

AbuseIPDB

AbuseIPDB, bir IP’nin bilgisayar korsanlığı, spam gönderme veya diğer kötü niyetli davranışlar gibi kötü amaçlı faaliyetler nedeniyle rapor edilip edilmediğini kontrol etmenize olanak tanıyan mükemmel bir kaynaktır.

2. Engelin nedenini belirleyin

IP adresinizin bir engelleme listesinde olduğunu tespit ettiyseniz, nedenini anlamanız gerekir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi başarısız giriş denemeleri ve DDoS saldırılarından spam veya diğer şüpheli davranışlara kadar çok sayıda neden olabilir.

Nedeni belirlemek için internet servis sağlayıcınızla iletişime geçmeyi deneyin. Uygun düzeltici önlemleri alabilmeniz için belirli sorunu anlamanız gerekir.

3. Meşru ise güvenlik sorununu çözün

Belirli bir IP veya alan adının güvenlik sorunlarını gidermek için atabileceğiniz bazı adım örnekleri aşağıdakileri içerir:

  • Cihazlarınızda kötü amaçlı yazılım ve virüs olup olmadığını kontrol edin: IP adresinizden şüpheli etkinliklere neden olabilecek kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve kaldırmak için cihazlarınızı güvenilir bir kötü amaçlı yazılımdan koruma ve virüsten koruma yazılımı ile tarayın.
  • Ev ağınızın güvenliğini sağlayın: Yönlendiricinizin ürün yazılımının güncel olduğundan ve parola dahil tüm varsayılan ayarların özelleştirilmiş, güvenli yapılandırmalarla değiştirildiğinden emin olun. Ağınızdaki yetkisiz cihazları kontrol edin ve bağlantılarını kesin.
  • Güvenli tarama alışkanlıkları edinin: Bilmediğiniz web sitelerini ziyaret ederken, bilinmeyen bağlantılara tıklarken veya güvenilmeyen kaynaklardan dosya indirirken dikkatli olun. Bu faaliyetler cihazınızı veya ağınızı tehlikeye atarak kara listeye alınmasına neden olabilir.
  • Güvenilir bir VPN hizmeti kullanın: Web sitelerinde gezinirken veya halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken, bağlantınızı şifrelemek ve cihazlarınızı kötü niyetli kişilerden korumak için güvenilir bir VPN hizmeti kullanmayı düşünün.
  • Cihazlarınızı düzenli olarak güncelleyin: Olası riskleri en aza indirmek için işletim sisteminizi, web tarayıcınızı ve diğer uygulamalarınızı en son güvenlik yamaları ve güncellemeleriyle güncel tutun.
  • İnternet Servis Sağlayıcınıza (İSS) ulaşın: İSS’nizle iletişime geçin ve sorunu onlarla görüşün. Sorunu çözmek için yardım sağlayabilir ve gerekirse yeni bir IP adresi atarlar.

4. IP engelleme listesi kaldırma talebi

Güvenlik sorunu çözüldüğüne göre, IP engelleme listesinin kaldırılması için bir talepte bulunmanız gerekir:

  • Güvenlik Duvarı sağlayıcısıyla iletişime geçin: IP adresinizi engellemekten sorumlu güvenlik duvarı veya engelleme listesi yetkilisine ulaşın. Onlara altta yatan güvenlik sorununu çözmek için attığınız adımlarla ilgili bilgi verin. 
  • Doğrulama için bilgi sağlayın: Kimliğinizi doğrulamak ve talebinizin meşruiyetini onaylamak için sizden ayrıntılar istenebilir. İlgili günlükleri, uygulanan güvenlik önlemlerini ve IP’nizin artık bir tehdit olmadığını göstermek için gereken her türlü ek bilgiyi paylaşmaya hazır olun.
  • Engellemeyi kaldırma süreci boyunca WAF sağlayıcısı ile işbirliği yapın: Engel kaldırma prosedürü boyunca WAF sağlayıcısı ile açık iletişimi koruyun. Bu sadece süreci hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte benzer bir sorunla karşılaşmanız durumunda çok değerli olabilecek sağlayıcı ile güven oluşturmaya da yardımcı olacaktır.

5. IP adresini beyaz listeye alın

Sorunu iyice araştırdıktan ve engellemenin nedenini belirledikten sonra, söz konusu IP adresini beyaz listeye ekleyin. Bu adım yalnızca IP’nin kötü niyetli olmadığını doğruladıysanız veya sorunu giderdiyseniz dikkate alınmalıdır.

Sonuç olarak, IP engelleme listesi rahatsız edici ve sinir bozucudur, fakat internetin genel güvenliğini korumak için çok önemli bir amaca hizmet eder. Sorunun temel nedenini anlamak ve uygun önlemleri almak, sorunu çözmek ve gelecekte meydana gelebilecek olayları önlemek için hayati önem taşır.

Bu nedenle, yazılımınızı güncel tutun, düzenli olarak kötü amaçlı yazılım ve virüs taraması yapın, her hesabınız için güçlü parolalar kullanın ve IP’nizin bir engelleme listesine girme olasılığını en aza indirmek için çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın.

En Çok Sorulan Sorular

1. IP adresleri neden engellenir?

IP adresleri öncelikle güvenlik nedenleriyle, siber saldırıları önlemek veya durdurmak için engellenir. Bu, aşırı oturum açma girişimleri, spam gönderme veya DDoS saldırıları gibi şüpheli faaliyetler tespit edildiğinde gerçekleşebilir. Bir başka neden de konuma bağlı olarak belirli içeriklere erişimi kısıtlayan coğrafi engellemedir. Ağ sorunları veya bir İSS’nin hizmet şartlarının ihlal edilmesi de IP adreslerinin engellenmesine yol açabilir.

2. Bir IP adresi engellendiğinde ne olur?

Bir IP adresi engellendiğinde, cihazınız bu IP ile ilişkili sunucu veya web sitesi ile iletişim kuramaz. Bu, belirli bir web sitesine veya çevrimiçi hizmete erişemeyebileceğiniz veya e-postalarınızın bir e-posta sunucusu tarafından reddedilebileceği anlamına gelir. Temel olarak, engellenmiş bir IP adresi, o IP ile ilişkili çevrimiçi görevleri başarıyla yürütmenizi engeller.

3. IP adresim ne kadar süreyle engellenir?

Bir IP engelleme süresi, engellemenin nedenine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Ağ sorunları veya şüpheli faaliyetlerden kaynaklanan engellemeler genellikle geçicidir ve sorun çözüldüğünde veya şüpheli faaliyet sona erdiğinde ortadan kalkar. Ancak, kara listeye alınma veya coğrafi olarak engellenme nedeniyle yapılan engellemeler daha katıdır ve çözülmesi için daha karmaşık eylemler gerektirir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu