Haberler

OpenAI, Abu Dabi’de Monaco’dan Daha Büyük Veri Merkezi Kurmayı Planlıyor

OpenAI, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de 5 gigawatt gücünde devasa bir veri merkezi kampüsü kurmak için hazırlık yapıyor. Bloomberg tarafından paylaşılan bilgilere göre, bu merkez tamamlandığında yapay zekâ altyapısı alanında dünyadaki en büyük projelerden biri olacak. Planlanan tesisin büyüklüğü 10 mil kareyi geçiyor. Bu alan, bağımsız bir ülke olan Monaco’nun yüzölçümünden daha geniş.

Stargate Projesi, Yapay Zekâ Altyapısına Bakışı Tamamen Değiştirebilir

OpenAI’ın bu dev projesi, 2024’ün başlarında duyurulan Stargate girişiminin bir parçası olarak inşa edilecek. Stargate kapsamında OpenAI, SoftBank ve Oracle iş birliğiyle küresel çapta yüksek donanımlı veri merkezleri kurulması hedefleniyor. Abu Dabi’deki kampüs, bu vizyonun ikinci ayağını oluşturuyor. İlk kampüs hâlihazırda Teksas’ın Abilene kentinde inşa ediliyor ve 1.2 gigawatt kapasiteye ulaşması bekleniyor. Abu Dabi’deki yeni merkez ise bu kapasitenin dört katından fazla olacak.

Projenin yerel ortağı ise Birleşik Arap Emirlikleri merkezli teknoloji şirketi G42. 2018 yılında kurulan G42, ülkenin ulusal güvenlik danışmanı olan Şeyh Tahnun bin Zayed Al Nahyan tarafından yönetiliyor. OpenAI ile G42 arasındaki iş birliği, 2023 yılında yapay zekâ kullanımını Orta Doğu’da yaygınlaştırma hedefiyle başlamıştı. OpenAI CEO’su Sam Altman, aynı yıl Abu Dabi’de yaptığı konuşmada, BAE’nin yapay zekâ alanındaki vizyonunu övgüyle dile getirmişti.

G42’nin Çin’le olan geçmiş ilişkileri, ABD tarafında güvenlik endişelerine yol açtı. Şirketin Huawei ve Beijing Genomics Institute gibi ABD tarafından kara listeye alınmış kurumlarla bağları, bazı yetkililer tarafından riskli bulundu. Bu tepkilerin ardından G42, 2024 yılında Çin’deki tüm yatırımlarını sonlandırdığını ve bu ülkeyle fiziksel bağlarını kestiğini açıkladı.

Microsoft da bölgedeki gelişmelere kayıtsız kalmadı. OpenAI’ın en büyük yatırımcılarından biri olan Microsoft, 2024’te G42’ye 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptığını duyurdu. Aynı zamanda şirketin başkanı Brad Smith, G42’nin yönetim kuruluna katıldı.

Yapay zekâ modellerinin eğitilmesi ve çalıştırılması için devasa veri işleme gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle OpenAI gibi şirketler, bu alandaki yatırımlarını hızlandırıyor. Abu Dabi’deki veri merkezi tamamlandığında, 5 nükleer reaktöre eş değer enerji kullanacak. Şirket, gelecekte bu tür altyapıların küresel ölçekte daha da yaygınlaşmasını hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu