n11 ve Trendyol Go Satıldı: Türkiye’deki Büyük E-Ticaret Markalarının Tamamı Yabancı Sermayeye Geçti
Türkiye’nin önde gelen dijital alışveriş platformlarından n11.com ve Trendyol Go, yabancı yatırımcıların eline geçti. Rekabet Kurumu, n11’in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’e satışına onay verdi. Aynı dönemde Uber de Trendyol Go’nun yüzde 85 hissesini 700 milyon dolar karşılığında satın aldı. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye’deki büyük çaplı tüm yerli e-ticaret platformları yabancı sermayeye geçmiş oldu.
n11 Resmen DMSF Holding’e Devredildi
2013 yılında Doğuş Grubu ve Güney Koreli SK Group ortaklığıyla kurulan n11, son üç yılda üç kez el değiştirdi. 2023’te Getir tarafından satın alınan n11, daha sonra Getir’in kurucularından Serkan Borançılı’ya ait Borancılı Teknoloji’ye devredilmişti. Son olarak n11’in tamamı, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding Limited’e satıldı. Rekabet Kurumu satış işlemini resmen onayladı.
Bu satışla birlikte Türkiye’nin önde gelen yerli alışveriş platformlarından biri daha yabancı sermayenin kontrolüne geçmiş oldu. Daha önce Trendyol, Çin merkezli Alibaba’ya, Hepsiburada ise Kazakistan merkezli Kask.kz şirketine büyük oranda satılmıştı.
Trendyol Go, Uber’in Teslimat Ağına Dahil Edildi
Bir diğer önemli gelişme ise çevrim içi teslimat platformu Trendyol Go’nun Uber tarafından satın alınması oldu. ABD merkezli teknoloji şirketi Uber, Trendyol Go’nun yüzde 85’lik hissesini 700 milyon dolar nakit karşılığında devralmak için Trendyol Grubu ile anlaşma sağladı. Satın alma işlemi, ilgili düzenleyici kurumlardan onay alındıktan sonra tamamlanacak.
Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada “Uber ve Trendyol Go’nun birleşmesi, özellikle küçük işletmeler için Türkiye’deki teslimat sektörünü daha güçlü hâle getirecek” dedi. Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin ise “Yeni yapısıyla Trendyol Go’nun büyümeye devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Trendyol Go, hâlen Türkiye genelinde 19.000 kurye aracılığıyla 90.000’den fazla restoran ve marketten teslimat hizmeti sunuyor. Satın alma sonrasında Uber, Uber Eats platformunun temel özelliklerini Trendyol Go uygulamasına entegre etmeyi planlıyor.
Türkiye’de Yerli E-Ticaret Markaları Yabancı Yatırımcıların Elinde
Son satışlarla birlikte Türkiye’nin büyük e-ticaret ve teslimat pazarındaki tüm önemli oyuncular artık yabancı sermaye tarafından kontrol ediliyor. Alibaba’nın Trendyol’u 1 milyar 78 milyon dolara satın alması ve Hepsiburada’nın kontrol hisselerinin Kask.kz’ye geçmesi bu dönüşümün kilometre taşlarını oluşturmuştu. n11’in DMSF Holding’e ve Trendyol Go’nun Uber’e devriyle bu süreç tamamlanmış oldu.
Bu gelişmeler, Türkiye’de dijital ekonomi alanında yerli oyuncuların giderek azaldığını ve küresel markaların sektörde belirleyici hâle geldiğini gösteriyor. Girişimcilik ekosisteminde yerli sermayenin desteklenmesi gerektiğine yönelik çağrılar artarken, uzun vadede kullanıcı tercihlerini etkileyebilecek bu dönüşümün sonuçları yakından izleniyor.