Haberler

LibreOffice 25.8 Beta 1 Daha Gelişmiş Özelliklerle Kullanıma Sunuldu

LibreOffice’in 25.8 sürümünün ilk beta versiyonu, The Document Foundation tarafından Linux, macOS ve Windows kullanıcılarına test amacıyla yayımlandı. Bu sürüm, Microsoft Office’e alternatif olmak isteyen LibreOffice için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Kararlı sürümün ağustos ayı sonunda yayımlanması planlanıyor.

LibreOffice Writer, Kullanıcı Taleplerine Doğrudan Yanıt Veriyor

LibreOffice Writer, uzun süredir beklenen bazı düzenlemelerle kullanıcı deneyimini iyileştiriyor. Yeni eklenen komutla artık tabloların öncesine kolayca paragraf sonu eklenebiliyor. Otomatik Sansür (Auto-Redact) aracı da geliştirildi. Bu araç, tek bir seçenekle belgelerdeki tüm görselleri kaldırabiliyor.

Yazım dili karışıklıklarını önlemek için çok dilli belgelerdeki noktalama işaretlerinin kullanımı daha doğru hâle getirildi. Yeni tireleme kuralı sayesinde, sayfa sonunda bölünen kelimeler artık otomatik olarak bir sonraki sayfaya taşınabiliyor. Microsoft Word’de uzun süredir bulunan bu özellik, artık LibreOffice kullanıcılarının da hizmetinde.

Hesap tabloları için geliştirilen Calc uygulaması, TEXTSPLIT, VSTACK ve WRAPROWS gibi yeni işlevlerle daha güçlü hâle getirildi. Sunum hazırlama uygulaması Impress ise artık PowerPoint ile daha uyumlu. Özellikle gömülü yazı tipi desteği, sunumların farklı sistemlerde bozulmadan görüntülenmesini sağlıyor.

Kullanıcı arayüzünde yapılan küçük ama etkili dokunuşlar da dikkat çekiyor. Writer ve Calc üzerinde döndürme moduna geçmek artık tek tıklamayla mümkün. macOS kullanıcıları ise tam ekran desteği ve yeni pencere yönetim özelliklerinden faydalanabiliyor.

Yeni sürümde performans tarafında da önemli ilerlemeler kaydedildi. Özellikle büyük .doc ve .xlsx belgelerin açılma süresi azaltıldı. Calc içinde sayfalar arasında geçiş yaparken yaşanan gecikmelerin de önüne geçildi. Sürümle birlikte kullanıma sunulan yeni “Görüntüleme Modu” sayesinde belgeler salt okunur biçimde açılabiliyor. Bu özellik, özellikle hızlı belge incelemelerinde güvenli bir ortam sunuyor.

LibreOffice 25.8 ile birlikte Windows 7, 8 ve 8.1 sürümleri için destek tamamen kaldırıldı. Yazılım artık yalnızca daha güncel işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Bu karar, performans ve güvenlik açısından daha ileri seviye geliştirmelere odaklanmayı hedefliyor.

The Document Foundation, Windows 10 kullanıcılarına Linux’a geçiş çağrısı yapan açık kaynak yazılım kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışıyor. Ayrıca Danimarka, Microsoft Office’ten vazgeçerek bazı bakanlıklarda LibreOffice kullanımına geçmeye hazırlanıyor. Bu geçişin temmuz ayında başlaması planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu