Hewlett Packard Enterprise HPE

HP StorageWorks All – in- One Storage

Daha önceki makalelerimde NAS (network attached storage) mimarisinin genel hatlarından bahsetmiştim. Bu makalemde ise HP’nin All in one storage ürün ailesini tanıtmak isterim.

 

HP StorageWorks  NAS depolama portföyünü 3 ana gruba ayırabiliriz.

 

1)      Proliant Storage Servers

2)      All-in-one Storage Systems

3)      Enterprise File Services

 

All in one Storage (AIO) ürün ailesinin en büyük özelliği; içinde iSCSI SAN özelliği ile Data Protector Express yazılımının gelmesidir.

 

Gün geçtikçe büyüyen depolama alanı ihtiyaçları nedeniyle Direct Attached Storage (DAS) diye adlandırdığımız server’ların dâhili diskleri yetersiz kalmaya başladı ve de bunlardaki boş alanları esnek olarak kullanamamamız nedeniyle SAN (Storage Area Network) ‘ler gittikçe önem kazanmaya başladı. Öyle ki; SQL server’ınızda DAS’larla sağladığınız örneğin 1 TB’lık alanın kullanmadığınız 250 GB’lık boş alanını Exchange Server’ınızın kullanımına açmak aslında pek de mümkün değil. Hâlbuki SAN yapısında Exchange, SQL vb yazılımlarınızın database’leri ortak depolama alanında tutulacağı için SAN üzerinde yer alan boş alanı isteğimiz oranda programların hizmetine sunabiliriz.

 

AIO Storage’ı anlatmadan önce SAN ve NAS kavramlarını birbirinden iyice ayıralım. Bir Data’ya erişim 2 yolla mümkün olabilmektedir.

 

1)      Block seviyesinde erişim

2)      Dosya seviyesinde erişim

 

Block seviyesinde erişimin 3 yöntemi vardır.

 

a)      SAS – Serial Attached SCSI: 3 Gbps hızındadır ve şimdilik sadece DAS olarak kullanılabilmektedir. (6 Gbps hızının da geleceği söylentiler arasında)

b)      iSCSI : 1 Gbps hızındadır . (10 Gbps hızınında yolda olduğu belirtiliyor)

c)       FC – Fibre Channel:  8 Gbps hızında (eskiden max 4Gbps ‘ti, 8Gbps yeni çıktı)

 

Dosya Seviyesinde erişimin ise 2 yöntemi vardır. (Bu konudan önceki makalemde ayrıntıları ile bahsetmiştim.)

 

a)      CIFS: Windows ailesi için

b)      NFS: Linux / Unix ailesi için

 

SQL, Exchange vb yazılımlar database’lerine block seviyesinde ulaşırlar dolayısıyla ortak bir alanda database’lerini paylaşıyorlarsa SAN gereklidir. Klasik bir File Server görevi için ise NAS gereklidir.

 

image001

 

İşte HP’nin kısaca All-in-One Storage ismi ile çıkardığı ürün iSCSI ile SAN ve NAS özelliklerini üzerinde barındırıyor. Ürünün içinde Windows Storage Server 2003 R2 gelmekte ve bununla birlikte tüm yönetim işlerini ise yine Windows Storage Server’a yüklü olarak gelen ve pek de yabancısı olmadığımız mmc 3.0 üzerinde çalışan HP Storage Server Management ile yürütmekteyiz. Windows Storage Server 2003 R2 ürünü Windows Server 2003’ün storage’lar için özelleştirilmiş versiyonu olup pek çok özelliği kısıtlanmıştır. Örneğin Windows Storage Server 2003 üzerine Active Directory kuramazsınız.

 

image002

 

 

Öncelikle Ürün ailesine bir göz atalım. Ürünlerin İsimlendirme mantığı şu şekilde;

 

AIO1200r – 12 ibaresi; 12 adet disk alabileceğini belirtir. “r” ibaresi ise rack tipi olduğunu “t” ise tower olduğunu belirtir.

 

image003

 

Yukarıdaki ürün tablosunda her ne kadar yazmasa da AIO400 ‘lerde 2GB; geri kalanların üzerinde ise 1 GB Ram vardır. Bununla birlikte AIO400 ‘ler 1 yıllık support paketi ile gelirken, diğerleri 3 yıllık support ile gelmektedir.  İhtiyaca göre başlangıçta gelen default config’i değiştirmeniz gerekebilir.

 

Bununla birlikte SAS diskler SATA disklere göre her zaman daha hızlıdır ve mümkünse çoğunlukla SAS diskleri kullanmanız performansı arttırıcı etmendir. Ürünün üzerindeki disk alanı yetmediğinde isterseniz MSA ya da EVA ürünlerinizi bile SCSI arabiriminden ürüne bağlayıp, bu ürünlerin disk çekmecelerini AIO’nın hizmetine verebilirsiniz.

 

Ürünle birlikte alacağınız backup ünitesi ile cihaz üzerindeki verilerin yedeğini alabilirsiniz. Bunun için piyasada pek çok yazılım olmakla birlikte HP’nin Data Protector Express’i client agent’ları da dahil olmak üzere ürünle birlikte gelmektedir. Yine ürünle birlikte 512 adet snapshot alabilmektesiniz. Bunu da yine ek bir ücret ödemeden kullanabilmektesiniz.

 

İki tane AIO’nı asenkron olarak replike edebilmektesiniz. Yalnızca bu özellik ürünün içinde 30 günlük demo olarak gelmekte, eğer kullanmak isterseniz ekstra lisans ücreti ödemektesiniz.

 

Ürünün en beğendiğim özelliklerinden biri, ilk kurulumunu tamamladıktan sonra Exchange ya da SQL server’ınıza kuracağınız agentlarla, birkaç sihirbaz adımıyla bu database’leri kendi üzerine alabilmesidir.

 

Ürünü ilk açıp Storage Server Management konsolunu açtığınızda ilk ayarları yapmanız için sizi Rapid Startup Wizard karşılayacaktır.

 

image004

 

Karşılama ekranı sonrasında aşağıdaki gibi tarih ve saati değiştirebilir;

 

image005

 

Administrator password’ünü değiştirebilir; (Default olarak gelen admin hesabı password’ü hpinvent olarak verilmiştir.)

 

image006

 

Bir hata anında uyarı gönderebilmek için mail adresi ve smtp ayarlarını yapabilir;

 

image007

 

SNMP ayarlarını değiştirebilir;

 

image008

 

Network kartlarınızın isimlerini ve/veya ayarlarını değiştirebilir;

 

image009

 

Ve elbette Server’ınızın ismini değiştirebilirsiniz.

 

image010

 

Örnek olarak Exchange Database’ini AIO Storage üzerine taşıyalım. Hp Storage Server Management ‘ta sağ kısımdaki action pane ‘den Host an Exchange Storage Group ‘a tıklıyoruz.

 

image011

 

Bizi klasik wizard’ın hoşgeldin ekranı karşılıyor.

 

image012

 

 

Next’e tıkladıktan sonra Exchange Server’ın ismini yazıyoruz.

 

image013

 

Sonraki ekranda Storage üzerine eklemek istediğimiz exchange storage group ve mailbox store’lar ile Public Store’ları seçiyoruz.

 

image014

 

Storage Allocation kısmında kullanmak istediğimiz RAID koruması tipini seçip değiştirebiliyoruz.

 

image015

 

Sağ alttan Advanced’e tıkladığımızda aşağıda da görebileceğiniz gibi daha ayrıntılı ayarlar yapabiliyoruz.

 

image016

 

 

Data Protection kısmında; kullanacağımız yedekleme ünitesini; yedekleme programımızı oluşturabilir, snapshot’ları schedule edebiliyoruz.

 

image017

 

En son özet kısmında yaptıklarımızın özetini görüp değişikliklerin hemen ya da daha ileriki bir zamanda uygulanmasını sağlayabiliyoruz. Elbetteki bu database taşıma işlemini mesai saatleri dışında yapmak yerinde olur.

 

image018

 

SQL database’ini taşımak da yine benzeri bir şekilde yapılabilmektedir.

 

 

Katkılarından dolayı HP Türkiye’den “Enterprise Technology Consultant  | HP StorageWorks” Cenk Kulaçoğlu’na teşekkür ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu