Hosting Seçiminde Linux mu Windows mu Seçmeliyim?

Hosting hizmeti aldığımız sunucular (server), evimizde ya da işyerimizde kullandığımız bilgisayarlar gibi işletim sistemine sahiptir. Bu işletim sisteminin çeşidi sunucuyu kullanacak web sitesinin kod sistemi açısından önemlidir. 

Hosting işletim sistemleri için Windows ve Linux seçenekleri karşımıza çıkıyor. Peki hosting seçerken Windows mu yoksa Linux mu seçmeliyiz? Öncelikle neden iki ayrı işletim sistemi var onun üzerinde duralım.

Linux Hosting

Linux işletim sistemi, Linux Vakfı tarafından geliştirilen ve GNU Genel Kamu Lisansı ile ücretsiz olarak sunulan açık kaynak koduna sahip bir işletim sistemidir. Şu anda bir çok elektronik sistemde bu işletim sisteminin türevleri kullanılmaktadır. 

Akıllı telefon ve cihazlarda kullanılan “Android”, akıllı televizyonlarda bulunan “Tizen” (Samsung) ve “WebOS” (LG) gibi işletim sistemleri Linux tabanlıdır. 

Lisans ücreti olmadan sunulması, açık kaynak kodu sayesinde geliştirilebilen bir işletim sistemi olduğu için günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. 

Hosting açısından düşünürsek PHP (Hypertext Preprocessor), Python, Perl, Ruby gibi kodlama sistemleri ile oluşturulan web siteleri GNU Linux işletim sisteminde sorunsuzca çalışmaktadır. cPanel, Plesk Panel, DirectAdmin gibi arayüzlerle hosting yönetimi sağlanabilir. Veri tabanında ise MySQL, MariaDb kullanmaktadır.

Günümüzde açık kaynak kodlu sistemler birçok yazılımcı tarafından geliştirilmekte ve  sorunsuzca kullanılabilmektedir. Giderek yaygınlaşan bu uygulama birçok alanda göze çarpmaktadır. Örneğin Wordpress, Joomla, Drupal, Magenta gibi CMS (Content Management System) içerik yönetim sistemleri de açık kaynak kodludur.

Linux Hosting Avantajları

Linux Hosting Hizmeti Dezavantajları

Windows Hosting

Microsoft Windows, eline bilgisayar almış herkesin mutlaka duyduğu bir versiyonunu mutlaka kullandığı en yaygın bilinen işletim sistemidir. Windows işletim sistemi, Linux’tan farklı olarak ücretli bir yazılım olmasının yanında kaynak kodları kullanıcılara kapalıdır ve sistemin yapısına müdahale etmenize izin vermez. 

Geliştirmeler ve güncellemeler tamamen Microsoft’un mühendisleri tarafından organize edilerek gerçekleştirilir. Kod sistemine müdahale ettirmeden arayüz üzerinden işlem yapmanıza izin verir. 

Windows Hosting de bu şekilde çeşitli Windows Server lisanslı versiyonları ile Microsoft ekosisteminde geliştirilmiş ek yazılım ve kodlama sistemleriyle uyumlu çalışır.

Tamamen Microsoft tarafından geliştirilen ASP(Active Server Pages) .NET, VBScript gibi kodlama dilleri sadece Windows hostingte uyumlu çalışır. Bunun yanında hosting alanı sadece Plesk Panel üzerinden yönetilir. Veri tabanı MSSQL ile çalışır.

Windows Hosting Avantajları

Windows Hosting Dezavantajları

Özet

Binlerce mail kullanıcısı olan, büyük kurumsal bir şirkete ait, sirket içi işlemlerin de yapıldığı web siteleri için ASP kullanmak gerekecektir. Bu sebeple de Windows hosting kullanımı zorunlu hale gelmektedir. Yine devlet kurumları genelde Windows hosting tercih etmektedirler.

Açık kaynak kodlu yazılımlara sahip CMS sistemleri olan Wordpress, Joomla, Magenta veya Drupal kullanacaksanız PHP kodlu altyapı nedeniyle Linux hosting tercih etmelisiniz.

Genelde One Page denilen tek sayfalık kişisel tanıtım siteleri, blog, vlog siteleri ve hatta e-ticaret siteleri bahsedilen CMS sistemleri ile kolayca oluşturulur.

Tercihinizi buna göre yapmanız ve hosting hizmetini buna göre yapmanız gerekir. Son olarak hosting seçerken bu iki işletim sistemini de yöneten tecrübeli hosting şirketlerinden yararlanın. 

20 yıllık tecrübesiyle Niobe Hosting bu açıdan iyi bir seçenek olacaktır. Saygılarımla.

Exit mobile version