Gemini Yıl Sonunda Daha Fazla Cihaza Ulaşmayı Hedefliyor
Google’ın üretken yapay zekâsı Gemini, yıl sonunda çok daha fazla akıllı cihaza entegre edilecek. Şu anda birçok Android telefonda ve web tarayıcısında aktif olarak kullanılan Gemini, yakın gelecekte saat, otomobil ve kulaklık gibi yeni cihazlarla buluşacak.
Gemini Desteği Android Ekosisteminde Yaygınlaşıyor
Google CEO’su Sundar Pichai, yaptığı açıklamada Gemini’ın mobil cihazlardaki Google Asistan’ın yerini alacağını duyurdu. Bu kapsamda yıl sonuna doğru Wear OS tabanlı saatlerde, Android Auto destekli otomobillerde, kulaklık ve tablet gibi bağlantılı cihazlarda da Gemini yer alacak. Geçiş işleminin tamamlanmasından sonra kullanıcılar, çok daha fazla platformda üretken yapay zekâ deneyimini yaşama imkânına sahip olabilecek.
Gemini, geçtiğimiz dönemde Samsung ile olan iş birliği sayesinde yeniden adından söz ettirmişti. Güncel Samsung telefonlarda varsayılan olarak bulunan yapay zekânın sahip olduğu konumunu koruyabilmesi için Google’ın şirkete yüksek miktarda ödeme yaptığı belirtildi. Her ne kadar kesin bir rakam paylaşılmasa da bu anlaşmanın Google’a ciddi bir maliyet oluşturduğu ifade edildi.
Yakın zamanda Google, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından açılan dijital reklam tekel davasını kaybetti. Aralarında New York ve California’nın da bulunduğu sekiz eyaletin desteklediği davada Google’ın dijital reklam alanında rekabeti engellediği kanıtlandı. Bu karar, şirketin reklamcılık faaliyetlerinde büyük değişiklikler yapmak zorunda kalabileceğini gösteriyor.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, mahkemede verdiği ifadede Google’ın pazardaki hâkimiyetinin arkasında Apple ile yapılan anlaşmaların bulunduğunu öne sürdü. Nadella’ya göre Google’ın Apple cihazlarındaki varsayılan arama motoru olma durumu, Bing gibi rakiplerin gelişimini büyük ölçüde engelledi. Google’ın bu konumunu koruyabilmek için Apple’a her yıl milyarlarca dolar ödediği biliniyor.