Dijital Dönüşüm Rehberi

Dijital Dönüşüm Rehberi adlı bu kılavuzda, en temel kavramlardan gelişmiş stratejilere ve taktiklere kadar yukarıdan aşağıya dijital dönüşümü keşfedeceğiz.

Okuyucular, dijital dönüşüm hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğrenecekler, örneğin:

ve diğer birçok konu daha..Dijital dönüşümün ne olduğunu ve neden önemli olduğunu açıklayan temel kavramlarla başlayacağız.

Dijital Dönüşüm Tanımı: Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşümün minimalist bir tanımı kısaca şöyle olabilir:

“İş süreçlerini iyileştirmek, müşterilere daha iyi değer sunmak, yenilik yapmak ve kurumsal sonuçları iyileştirmek için dijital teknolojilerin uygulanması ve benimsenmesi.”

Bunun gibi kısa bir tanımın anlaşılması kolaydır, ancak bu birçok tanımdan sadece biridir. Dilerseniz genel kanıya da bir göz atalım.

“Dijital dönüşüm (Digital transformation), bir kuruluşu, iş modelini, stratejisini, müşteri deneyimini ve işin diğer alanlarını dönüştürmek için dijital teknolojinin kullanılmasını ifade eder. Teknolojiyi başarılı bir şekilde benimseyemeyenler mevcut ekonomiye ayak uyduramadığından, birçok şirket dijital dönüşümün modern çağda bir zorunluluk olduğunun farkına varmıştır.”

Cenker Çetin 🔗


“Dijital dönüşüm, dijital teknolojilerin stratejik olarak benimsenmesidir. Süreçleri ve üretkenliği iyileştirmek, daha iyi müşteri ve çalışan deneyimleri sunmak, iş riskini yönetmek ve maliyetleri kontrol etmek için kullanılır. Dijital dönüşüm, sayısız aracı, çözümü ve süreci temsil eder. Etkili bir strateji, her bir benzersiz kuruluş için özelleştirilmiş bir stratejidir. “

Citrix 🔗


“Dijital dönüşüm, dijital teknolojiyi işin tüm yönlerine entegre etme sürecidir ve teknoloji, kültür, operasyonlar ve değer sağlamada temel değişiklikler gerektirir.”

Hewlett Packard 🔗


“Dijital dönüşüm, değişen iş ve pazar gereksinimlerini karşılamak için yeni iş süreçleri, kültür ve müşteri deneyimlerini oluşturmak veya değiştirmek için dijital teknolojileri kullanma sürecidir. Dijital çağdaki bu yeniden tasavvur, dijital dönüşümdür. “

SalesForce 🔗


“Dijital iş dönüşümü, dijital teknolojileri kullanma ve sağlam bir yeni dijital iş modeli oluşturmak için yetenekleri destekleme sürecidir.”

Gartner 🔗

Sözcükler farklı olabilir, ancak dijital dönüşümün çoğu tanımı aynı temalar etrafında dönme eğilimindedir.

Yani dijital dönüşüm, bir işi (dahili süreç verimliliğinden son kullanıcı deneyimine kadar) uçtan uca geliştirmek için dijital teknolojiden yararlanmayı içerir.

Dijital Dönüşüm Sık Sorulan Sorular

Dijital dönüşüm için yapılmış iyi bir tanım, insanların dijital dönüşümü tartışırken ne demek istediğini anlamamıza yardımcı olur.

Ancak iyi bir tanım bile, hala birçok soruyu cevapsız bırakabilir.

Örneğin:

DİJİTAL DÖNÜŞÜM NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Dijital dönüşüm, günümüzün dijital devrimini yönlendiren ve bazılarının Endüstri 4.0 ile sonuçlanacağını söyleyen süreçtir.

Sanayi devrimi gibi, dijital devrim de ekonomimizin her yönünü temelden değiştiriyor:

Böylesine köklü, devrim niteliğindeki değişikliklere ayak uydurmak için, kuruluşlar gelişmek ve dönüştürmek için dijital teknolojiyi kullanmalıdır.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM, SAYISALLAŞTIRMA (DIGITIZATION) VE DİJİTALLEŞME (DIGITALIZATION) İLE AYNI ŞEYLER Mİ?

Dijital dönüşüm, günümüzün dünyasında gördüğümüz gibi, bir işletmenin birçok boyutunda köklü değişiklikler içerir.

Sayısallaştırma, teknik olarak, analogdan dijitale geçişi ifade eder. Çoğu işletme bu adımı çoktan attı (daktiloları bilgisayarlarla, kağıt kayıtları dijital kayıtlarla vb.)

Bu, bir sonraki adım olan dijitalleşme için gerekli bir ilk adımdır.

Dijitalleşme ise, iş süreçlerinin teknoloji aracılığıyla otomasyonunu ifade eder. Örneğin, günümüzün modern ofis yazılımı, defter tutma ve envanter yönetimi gibi süreçleri otomatikleştirir.

Bununla birlikte, dijital dönüşüm, işletmelerin faaliyet gösterme ve değer sunmak için teknolojiden yararlanma biçiminde temel bir değişikliği ifade eder.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM (TRANSFORMATION) VS. DİJİTAL BENİMSEME (ADOPTION) – FARK NEDİR?

Dijital benimseme, herhangi bir dijital dönüşüm sürecindeki en önemli adımlardan biridir.

Gerçekten etkili dijital benimseme şunlara odaklanır:

Kısacası, sadece yeni teknolojiyi “kurmak” yeterli değildir.

Yazılımların değerini en üst düzeye çıkarmak için kuruluşlar, çalışanlarının bağlı, yetkin ve üretken olmasını sağlamalıdır.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI NELERDİR?

Dijital dönüşüm, aşağıdakiler gibi birçok avantaj sunar:

Dijital dönüşüm yaklaşımının faydaları, dönüşümün doğasına, işletmeye, paydaş bağlılığına ve diğer birçok faktöre bağlı olarak doğal olarak değişecektir.

Bununla birlikte, sonuç şudur: Dijital olarak dönüşen bir iş ekosisteminde rekabet etmek için işletmelerin kendilerinin de gelişmesi gerekir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ZORLUKLAR NELERDİR?

Diğer organizasyon değişiklikleri gibi dijital dönüşüm de hiç kolay değildir.

Altimeter tarafından hazırlanan bir rapora göre, başlıca zorluklar şunları içerir:

Yukarıda bahsettiğimiz gibi değişime karşı direnç, dijital dönüşümler de dahil olmak üzere herhangi bir kurumsal değişim girişiminin önünde büyük bir engeldir.

Bu nedenle, bu tür engelleri etkili bir şekilde yönetmek (değişim yönetimi yoluyla), değişim girişimlerinin başarısı ve başarısızlığı arasında büyük bir fark yaratabilir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN SON (NİHAİ) HEDEFİ NEDİR?

CIO.com‘daki bir makaleye göre, “dönüşüm hedef, dijital araçtır”.

Yazının sonucuna göre yazarın işaret ettiği nokta, “dijitalleşme sadece bir yol olacak. Dönüşüm ise asıl hedeftir ve asla ortadan kalkmayacaktır. “

Bu bakış açısı, günümüzün sürekli değişen pazarında kesinlikle mantıklı. Sonuçta, ekonomi sürekli olarak dönüşüyorsa, işletmeler de dönüşmeye devam etmelidir.

ABeam Consulting’den Masato Miyamaru‘ya göre, “zorunlu olarak daha kısa yaşam döngüleriyle yeni rekabet avantajlarının üretilmesini gerektiren o zaman artık geldi.”

Bu kavram, önümüzdeki dijital çağın belirleyici bir özelliği haline gelebilir. Dijital dönüşüm, sürekli adaptasyon, gereklilik gereği inovasyon ve hızlı teslimat gerektiren bir ekonomi ile sonuçlanabilir.

Daha basit bir ifadeyle, dijital dönüşüm şunlara odaklanmalıdır:

Dijital devrim, sanayi devriminden çok farklı görünecek. Dijital dönüşüm, bu sektörde başarıya giden yoldur ve nihai hedef de olabilir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM’DEN GELECEK NEYİ BEKLİYOR?

Dijital dönüşüm önemli bir ivme kazanıyor ve yatırımlar önümüzdeki yıllarda daha da artacak.

Bunun için aslında birçok neden vardır:

Sektör veya işletme ne olursa olsun, dijital teknoloji önümüzdeki birkaç on yıl boyunca etkili olmaya devam edecek.

Başarılı Dijital Dönüşümün Temel Nitelikleri

Profesyonellerin dijital dönüşüme bakış açılarındaki küçük farklılıklara rağmen, önemli oranda birbiri ile örtüşmektedir.

Çoğu, başarılı dijital dönüşüm çabalarını karakterize eden birkaç önemli unsur olduğu konusunda hemfikir.

Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Nihayetinde, başarılı dijital dönüşümü yönlendiren şey, iş ortamını değerlendirmek ve daha sonra bu ortamda başarıyı artırmak için özellikleri benimsemektir.

Etkili Dönüşüm için Adım Adım Yol Haritaları

Başarılı bir şekilde değişmek için kuruluşların sistematik, adım adım bir yaklaşım izlemesi gerekir.

Dönüşüm çabalarının en iyi şekilde nasıl yürütüleceği konusunda aslında farklı görüşler bulunmaktadır.

İşte bunlardan birkaç örnek:

DELOITTE’İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM BAKIŞ AÇISI

Deloitte’in dijital dönüşüm çerçevesi(framework) şunları tavsiye eder:

Bu sürecin her aşamasının kendi gündemi, hedefleri ve stratejik zorunlulukları vardır. Data detaylı bilgileri web sitelerinde bulabilirsiniz.

MCKINSEY’İN DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN YOL HARİTASI

McKinsey, üç ana aşamaya ve on alt hedefe ayrılmış bir yol haritası önerir:

Son olarak McKinsey, “dijital dönüşüm” teriminin teknolojik değişimi vurguladığını belirtiyor.

Bununla birlikte, dijital dönüşüm teknolojinin benimsenmesinden çok, “kurumsal modelin temelde yeniden düşünülmesi” ile ilgilidir.

SALESFORCES’IN DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN ADIMLARI

Salesforce, beş önemli adım etrafında oluşturulmuş bir dönüşüm çerçevesi önerir:

Salesforce, bugünün dünyasının bir geçiş durumunda olduğunu söylüyor.

Müşterilerin değişen beklentilerine ve yeni teknolojilere ayak uydurmak için işletmeler bu değişiklikleri benimsemelidir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN DEĞİŞİKLİK YÖNETİMİ PLANI

Teknoloji, dijital dönüşüm için katalizör olabilir, ancak insanlar değişimi yönlendirir.

Bu nedenle değişim yönetimi, dijital dönüşüm çalışmalarını yürütmek, yönetmek ve yönlendirmek için ideal bir yaklaşım sunar. Değişim yönetimi, bireysel seviyeden örgütsel değişimi yönlendirmeye adanmış bir iş disiplinidir. Sonuçta, çalışanlar organizasyonları yönetir ve destekleri olmadan organizasyonel değişiklikler kolayca başarısız olabilir.

Bir değişiklik yönetimi çerçevesi aşağıdaki gibi adımları izleyecektir:

Tüm süreç boyunca, değişim ekipleri ilerlemeyi izler, verileri gerçek zamanlı olarak takip eder ve gerektiğinde yanıt verir.

Örneğin çevik değişim yönetimi, değişim yönetimine çevik düşünceyi uygular.

Yöneticiler, katı planlara ve programlara odaklanmak yerine sık sık işbirliği yapar, hızlı yanıt verir ve gerektiğinde yönetim yaklaşımlarını değiştirir.

Başarılı Dijital Dönüşüm için En İyi Uygulamalar

Dijital dönüşüm – diğer organizasyonel dönüşümler gibi – zor, maliyetli ve zaman alıcıdır. Gerçek dijital dönüşüm programlarının tamamlanması genellikle yıllar alır ve başarı garanti edilmez. Sonuçları en üst düzeye çıkarmak ve başarı şansını artırmak için işletmelerin birkaç en iyi uygulama ve stratejiye odaklanmaları gerekir.

İşte her dijital dönüşüm projesinin başarılı olması için gereken bazı bileşenler:

DİJİTAL DÖNÜŞÜM STRATEJİSİ

Deloitte’in de belirttiği gibi, başarılı bir dönüşüm için dijital dönüşüm stratejisi çok önemlidir.

Başarılı bir dönüşüm için işletmelerin tünelin sonunda bir ışığa ihtiyacı var. Veya Deloitte’in dediği gibi, dönüşüm çabalarına rehberlik edecek bir “kuzey yıldızı”. Bu vizyonu ve stratejiyi geliştirmek zaman ve çaba gerektirecektir. Genellikle iş liderleri, departman başkanları, dış satıcılar, çalışanlar ve hatta müşteriler arasındaki işbirliğini içerir.

Ancak doğru stratejiyle, bir şirket, herhangi bir organizasyonel değişiklikle birlikte gelen kaçınılmaz zorluklarda kendilerine yol gösteren bir yolculuk haritası geliştirebilir.

BUGÜNE DEĞİL GELECEĞE HAZIRLIK

Günümüze uyum sağlayan bir işletme, şimdiki zamana iyi hazırlanmış olabilir. Ancak dijital devrim henüz sona ermedi.

Dijital dönüşümler, uzun vadeli organizasyonel dönüşümlerdir. Ve bu nedenle, ileriye bakmalı ve ileriye dönük plan yapmalıdır.

Bir dijital dönüşümün vizyonu ve stratejisi, diğer bir deyişle, rekabetçi pazara hazırlanmalıdır, yani:

Etkili hazırlık, bugünün iş ortamını değil, yarının dijital ekonomisini temel alan dönüşümleri içerecektir.

SÜREKLİ DEĞİŞİM

Dijital ekonominin bir özelliği sürekli değişimdir.

Sürekli değişim, aşağıdakiler dahil olmak üzere ekonominin hemen hemen her alanını etkiler:

Bugün, dijital devrimin bir sonunu görmek zordur, tabi eğer bir son varsa. Daha önce de belirtildiği gibi, belki de sürekli değişim Endüstri 4.0’ın kalıcı bir özelliği olacaktır. Bu, işletmelerin iş yapma ve dijital ekosistem içinde etkileşim kurma biçimlerini temelde yeniden keşfetmelerini gerektirecek.

SORUNSUZ, DAYANIKLI BİR DİJİTAL İŞ YERİ

Dijital dönüşüm çabalarını engelleyebilecek birçok faktör var.

Örnek olarak hatalar:

Modernize edilmiş bir dijital çalışma yeri daha verimli, üretken ve karlı olacaktir. Açıkçası, dijital dönüşüm çabalarının temel amaçlarından biri, verimli ve modern bir çalışma ortamı geliştirmek olmalıdır.

Bunları yaparak düzelebilir:

Başka bir deyişle, çalışanlar, araçları ve iş akışları arasındaki uyum, başarılı dijital şirketler için çok önemlidir.

İŞ BİRİMLERİ ARASINDA DAHA SIKI ENTEGRASYON

Bir diğer önemli husus, işletme fonksiyonlarının ve iş birimlerinin hizalanması ve entegrasyonudur.

Bir kuruluş genelinde çevikliği ve uyarlanabilirliği sağlamak için, başka bir deyişle:

Bunların haricinde büyük işletmelerin inovasyon yapması ve çevik kalması için, organizasyonel işlevlerin sıkı bir şekilde uyumlu olması gerekir.

Ne kadar entegre olurlarsa, gerektiğinde o kadar hızlı hareket edebilir ve dönüşebilirler.

MÜŞTERİ DENEYİMİNE (CUSTOMER SUCCESS) ODAKLANMA

Belirtildiği gibi müşteri deneyimi, iş başarısının temel belirleyicisidir.

Müşteri başarısını sağlamak için kuruluşlar şunları yapmalıdır:

Müşteri başarısı, daha iyi kar marjları, daha fazla gelir ve işletmenin kendisi için daha iyi beklentiler anlamına gelir.

Doğru müşteri deneyimi yaklaşımı, nihai karlarda gerçek bir fark yaratabilecek birkaç faktörden biridir. Ve bunun sonucunda bir kuruluşun genel başarısı veya başarısızlığı ortaya çıkacaktır.

ÇALIŞAN DENEYİMİ

Başarılı dijital kuruluşları yönlendiren bir başka unsur da iyi çalışan deneyimleridir.

Müşteri deneyimi gibi, çalışan deneyimi de iş gücünde büyük bir rol oynar:

Günümüzde işgücü verimliliği, dijital organizasyonun başarısında çok önemli bir rol oynamaktadır. Çalışan deneyimini iyileştirmek kesinlikle çaba gerektirir, ancak iyi deneyimler uzun vadede kendini amorti eder.

Çalışanları modern dijital kuruluşta çalışmaya hazırlamaya yardımcı olmanın birkaç yolu vardır:

Tüm bunlara ek olarak yukarıda da belirtildiği gibi, doğru kültür ve doğru iş yeri iklimi, çalışanların dijital dönüşüm çabalarına katkısında büyük bir fark yaratabilir.

DİJİTAL BENİMSEME ÇÖZÜMÜ

Dijital bir benimseme çözümü – yani bir Dijital Benimseme Platformu (DAP) – dijital dönüşüm çabalarını üstlenen herhangi bir kuruluş için kritik bir araçtır.

Dijital benimseme çözümleri, işletmelerin benimseme sürecini çeşitli şekillerde kolaylaştırmasına yardımcı olur:

Nihayetinde, doğru dijital benimseme çözümü, kullanıcı deneyimini kolaylaştırmaya, kullanıcı yeterliliğini artırmaya ve herhangi bir yazılım yatırımından daha yüksek getiri elde etmeye yardımcı olabilir.

Başarılı dijital dönüşüm, etkili yazılım kullanımına bağlı olduğu için aynı zamanda başarılı, gerçek dijital benimsemeye de bağlıdır.

Sonraki Durak: Dijital Dönüşüme Başlarken

Bu kılavuzda, dijital dönüşümle ilgili pek çok konuyu ele aldık.

Şimdiye kadar bunları gözden geçirdik:

Ancak size katılıyorum bu kesinlikle çok fazla bilgi. Peki dijital dönüşüme yeni başlayanlar nereden başlamalıdır?

Kuruluşunuz dijital dönüşümün sularına yeni adım atıyorsa, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç ilk adım aşağıda verilmiştir:

Dijital dönüşüm, açıklandığı gibi, çok çeşitli teknoloji tabanlı değişiklikleri kapsayabilir. Birçok profesyonel ve kuruluş için moda bir sözcük haline gelmesine rağmen – aynı zamanda çok gerçek bir fenomendir. Hızlı, devrimci değişim gerektiren bir örgütsel dönüşüm türüdür. Bu değişiklikler, kültürden araçlara ve müşterilerin kendilerine kadar bir organizasyonun her alanını etkileyebilir.

Küresel dijital değişimin tanımladığı bir çağda, dijital dönüşüm bir moda sözcük olarak görülmemeli. Başarılı büyüme, evrim ve başarı için bir katalizör haline gelmelidir.

Exit mobile version