Haberler

Microsoft Destekli Anlık Çevirmen: CheetahTalk Plus

Bütün Star Trek hayranlarının hayallerini süsleyen, gücünü yapay zekadan alan ve anlık çift yönlü çeviri yapabilen CheetahTALK ,Microsoft’un da desteğiyle kullanıma geçmeye hazırlanıyor.

Bilim kurgu fantezisi gibi duran bir cihaz piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Farklı dillerin konuşmacıları arasında anında iletişime izin veren evrensel bir çevirmen. Doctor Who’da bu işlemi TARDIS yapıyor, Otostopçunun Galaksi Rehberi’nde ise bu işlevi babble balığı görüyor ve tabii Star Trek dilbilimcisi Hoshi Sato, Atılgan’da aynen bu işleve sahip bir cihaz kullanıyor.

ABD pazarında bazı darboğazlar yaşayan Çinli bir mobil teknoloji şirketi olan Cheetah Mobile, mevcut bir çeviri cihazının yeni bir versiyonuyla sahneye çıkıyor. Bir akıllı telefondan daha küçük ve bağımsız olan bu cihaz, aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 73 dilde anlık iki yönlü iletişim vaat ediyor. Microsoft’un otomatik konuşma tanıma yazılımı ve OrionStar AI Teknolojisi tarafından desteklenen cihaz, çeviri metnini 1.54 “IPS-LCD dokunmatik ekranda görüntülerken, aynı zamanda metinden sese işlevi de sunarak kullanıcılara 73 dilde anında iki yönlü çeviri sağlıyor.

Sadece teknik değil, estetik olarak da kullanıcıları etkilemesi için tasarıma önem verilmiş. Görüşmeler HD ses olarak iki saate kadar kaydedilebiliyor ve gürültü önleyici mikrofonlar sayesinde gürültülü ortamlarda bile doğru çeviri sağlanabiliyor. Bunun gibi bir cihaz muhtemelen çokça kalabalık şehir ortamlarında kullanıcağından, gürültü önleyici işleve sahip mikrofonlar hayati önem taşıyor.

Uzun pil ömrü de yine cihazın vaat ettiklerinden biri. Cheetah, aktif pil ömrünün 12 saate kadar olduğunu iddia ediyor, bunun yanında cihaz 50 güne kadar bekleme moduna alınabiliyor.

Bu, Cheetah’ın anlık çeviriciler alanındaki ilk denemesi değil. CheetahTALK Plus, aslında 2018 yılında piyasaya sürülen cihazının geliştirilmiş bir versiyonu. Piyasaya sürüldükten sonra genel olarak olumlu eleştiriler toplasa da, bazı geri bildirimler ile de cihazın bozulmamış ses koşulları dışında her duruma uygun olmadığını bildirildi. Örnek olarak, hasta ya da yaşlı kişiler ile yapılan konuşmalarda, CheetahTalk tutarlı bir çeviri sağlayamıyordu. Gelecek Plus modelinde vurgulanan özellikler göz önüne alındığında, şirketin bu hataları gidermeye çalıştığı söylenebilir.

Şirket, cihazı Indiegogo’da görücüye çıkardı ve bu yaz itibariyle fonlama hedefinin % 300’ünden fazlasını gerçekleştirdi. Ön sipariş fiyatı 99 dolar, normal perakende fiyatı ise 199 dolar olarak açıklandı. Cihaz, müşterilere Ekim 2020’de gönderilmeye başlanacak.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu