DevOps

Azure DevOps Server İçin Karmaşık Topoloji Örnekleri

Azure DevOps Server 2022 | Azure DevOps Server 2020 | Azure DevOps Server 2019

Azure DevOps Server çeşitli topoloji yapılandırmalarından birinde yapılandırabilirsiniz. Genel olarak, topoloji ne kadar basit olursa, Azure DevOps Server dağıtımı o kadar kolay bir şekilde sürdürebilirsiniz. İş gereksinimlerinizi karşılayan en basit topolojiyi dağıtmanız gerekir.

Bu makalede iki karmaşık Azure DevOps Server topolojisi açıklanmaktadır. Karmaşık bir topolojinin birçok sunucuya dağıtılmış Azure DevOps Server bileşenleri vardır. Coğrafi olarak uzak fiziksel konumlardaki birden çok etki alanında bulunan istemciler tarafından erişilir. Azure DevOps Proxy Server, SharePoint Ürünleri ve SQL Server Reporting Services gibi isteğe bağlı bileşenlere ek olarak yüklenir. Birkaç farklı kod tabanı vardır ve bu kod temellerinin her birinin bunları kullanan projeler için kendi proje koleksiyonu vardır. Takım projesi koleksiyonları için veritabanları, SQL Server çalıştıran birkaç farklı sunucuda depolanır.

Karmaşık tek etki alanı topolojisi

Karmaşık bir sunucu topolojisi, mantıksal Azure DevOps veri ve uygulama katmanı bileşenlerini barındırmak için kümelerde veya diğer yük devretme yapılandırmalarında birden çok sunucu kullanır. Aşağıdaki diyagramda karmaşık bir tek etki alanı topolojisi gösterilmektedir:

Bu örnek topoloji, orta düzeydeki topolojiye benzer. Azure DevOps Server hizmetleri tek bir sunucuya dağıtılır ve Azure DevOps Server veritabanları team Foundation Build ve ekibin test aracıları ve test aracısı denetleyicileri ek sunuculara dağıtılarak ayrı bir sunucuya yüklenir. Ayrıca yük devretme bileşenleri de eklenmiştir. Azure DevOps veritabanları bir SQL Server kümesine yüklenmiştir.

Örnek diyagramda Seattle ve Cleveland’daki her biri üst etki alanına iki yönlü geçişli güvene sahip alt etki alanları gösterilmektedir. Azure DevOps Server için hizmet hesabına her iki etki alanı da güvenmektedir. Coğrafi olarak uzak olan her alt etki alanı sınırlı bant genişliğine sahip bir bağlantı kullanır. Azure DevOps Server sürüm kodu denetim bileşeninden bir liste almak bu kadar sınırlı bant genişliği koşullarında çok uzun sürebileceğinden, her alt etki alanına sürüm denetimi dosyası ara sunucusu önbelleği görevi görmesi için bir Azure DevOps Proxy Sunucusu yüklenir. Sürüm denetim kodu alma istekleri dışında tüm istemci istekleri doğrudan uygulama katmanına gider. Bu istekler Azure DevOps Proxy Sunucusu üzerinden yönlendirilir ve ardından ara sunucuya indirdiği tüm kaynak dosyaları önbelleğe alır.

Bu örnekteki topoloji, hataya dayanıklılık ve yüksek performansla da ilgilidir. Veri katmanı hataya dayanıklılık, SQL Server kümeleme teknolojilerinden yararlanılarak sağlanır. SharePoint Web grubundaki koleksiyonlardaki projeler tarafından kullanılmak üzere birden çok SharePoint Web uygulaması yapılandırılır. Proje koleksiyonu veritabanları, iyileştirilmiş performans ve bireysel yönetim kolaylığı için SQL Server örnekler arasında dağıtılır. SQL Server Reporting Services ve SQL Server Analysis Servers, iyileştirilmiş performans için ayrı sunucularda çalışır.

Bu örnek, 2.000’e kadar kullanıcısı olan büyük bir ürün geliştirme ekibi için tasarlanmıştır.

Karmaşık çok etki alanı topolojisi

Karmaşık bir çok etki alanı sunucu topolojisi, iki veya daha fazla etki alanında birden çok sunucu kullanır. Karmaşık tek etki alanı topolojisinde olduğu gibi dağıtım, Azure DevOps için veri katmanının bileşenlerini barındırmak için kümeleri veya diğer yük devretme yapılandırmalarını kullanır. Bu dağıtımın yöneticileri ağ yükü dengelemeyi yapılandırdı ve işlem yükünü dağıtmak için birden çok uygulama katmanı sunucusu ekledi. Aşağıdaki çizimde karmaşık bir çok etki alanı topolojisi gösterilmektedir:

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, bu topoloji hataya dayanıklılık ve yüksek performans için yapılandırılmıştır. Buna ek olarak, bu topoloji birden çok etki alanına dağıtılır ve bunlardan bazıları üst etki alanlarının tam olarak güvenilen alt etki alanlarıdır, ancak bunlardan biri (IsolatedLab.com) tamamen ayrı bir etki alanıdır. Azure DevOps Server tarafından kullanılan hizmet hesapları tüm etki alanlarının tam olarak güvenilen üyeleridir ve kullanıcı hesapları her iki etki alanında çalışması gereken kullanıcılar için hem üst etki alanında hem de ayrı etki alanında yapılandırılmıştır. Güvenlik duvarları, Azure DevOps Server için gereken bağlantı noktalarında trafiğe izin verecek şekilde yapılandırılmıştır.

Kaynak learn.microsoft.com

Ercan KURT

Uzun yılların birikimiyle sistem, network ve DevOps alanlarında derinlemesine uzmanlaştım. Aynı zamanda MCT olarak eğitmenlik yaparak, bilgi ve deneyimimi bir araya getirerek yeni nesil profesyonellerin yetişmesine katkı sağlıyorum.Yetkinliklerim :Microsoft Certified: Azure Administrator AssociateMicrosoft Certified: DevOps Engineer ExpertMicrosoft Certified: Azure Solutions Architect ExpertMicrosoft Certified: Trainer 2022-2024Cisco Certified: Network Associate (CCNA) 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu