Haberler

Windows’tan Hatalı Dosya Silinmesine Karşı İnce Ayar


Windows 10 diskte yer kaplayan gereksiz ve geçici dosyaların temizlenmesi için iki farklı özelliği bünyesinde barındırıyor. Microsoft bu özelliklerde bazı küçük değişiklikler yaparak özellikle “Downloads” klasöründeki dosyaların yanlışlıkla silinmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Windows 98’in piyasaya çıkışından beri Microsoft “Disk Cleanup” isimli aracını kullanıma sundu. Bu araç gereksiz sistem dosyaları, eski Windows kurulum dosyaları, eski güncelleme dosyaları ve geçici dosyaları temizleyerek kullanıcıların disklerinin dolmasını engelliyor.

Windows 10 Ekim 2018 güncellemesi yayına alındığı zaman “Downloads” klasörü de sessiz sedasız “Disk Cleanup” aracının silinecekler listesine bir opsiyon olarak eklenmişti. Bu değişiklik kullanıcılarda bu klasör içeriğinin yanlışlıkla silinebileceği endişesini yaratmaya başladı ve firma bununla ilgili birçok geri bildirim aldı.

Geçen ay yayımlanan Windows 10 2004 güncellemesi ile birlikte Microsoft tekrar “Disk Cleanup” aracında ince bir ayar yaparak “Downloads” klasörünü bir seçenek olmaktan çıkardı.

Storage Sense Ürünü ile İlgili Değişiklikler

Windows 10 Ekim 2018 güncellemesinden itibaren Microsoft, “Disk Cleanup” aracının modern bir versiyonu olan “Storage Sense” ürünün geliştirilmesi üzerine çalışmaya devam etti.

“Disk Cleanup” ürününden farklı olarak “Storage Sense”, düzenli olarak disk üzerindeki doluluk oranını izleyerek disk üzerindeki boş alan azaldığı zaman geçici dosyaların silinmesini sağlıyor.

“Storage Sense” uygulaması, “Downloads” klasörünü geçici klasör gibi sınıflandırıp klasör içerisinde uzun süredir kullanılmayan içerikleri otomatik olarak silecek şekilde ayarlanabiliyor.

Windows 10 Insider Build 19640’ın yayına alınmasından sonra Microsoft Storage Sense uygulamasında da küçük bir değişikliğe gidiyor. Bu değişikliğe göre eğer “Downloads” klasörü herhangi bir bulut sağlayıcı ile senkronize olacak yapıdaysa “Downloads” klasörünün içeriği silinmeyecek.

Bu değişiklikle senkronize çalışan klasör içeriğinin “Storage Sense” tarafından lokalde silinip aynı içeriğin bulut sağlayıcı üzerinde de silinmesinin önüne geçmesi hedefleniyor.

Kaynak    

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu