Blog

Parola Koruma vs Veri Şifreleme: Şifreleme Neden Daha Güvenlidir?

Gizli bilgilerin güvenliği söz konusu olduğunda, internet çok güvenli olmayan bir yer olabilir. Bununla birlikte, çevrimiçi belgelerin bütünlüğünü korumak için parola koruması ve şifreleme gibi çeşitli yöntemler vardır. 

Peki hangi koruma türü sizin için daha iyidir?

Parola Koruması Nedir?

Parola koruması, kimlik doğrulama ve doğrulama işlemleri yoluyla bilgisayarınızı yetkisiz erişime karşı koruyan bir güvenlik sürecidir. Basit bir ifadeyle, çevrimiçi bilgileriniz benzersiz bir parola kullanılarak korunur, yalnızca doğru parolaya sahip yetkili bir kullanıcı içeriği görüntüleyebilir.  Bazı şirketlerin çevrimiçi hassas bilgilerin güvenliğini sağlamak için bir parola koruma politikası vardır veya parola koruma yazılımı kullanırlar.

İlgili İçerik: Şifre Yönetimi: Güçlü ve Güvenli Şifreler Oluşturma ve Saklama İpuçları

Parola Koruma Neden Önemlidir?

Parola koruması, bilgisayar korsanlarına karşı ilk savunma hattı olarak işlev görür. Yetkisiz bir kullanıcı hesabınızı ele geçirmeye ve kişisel bilgilerinizi çalmaya çalışırsa, bunu yapmak için açık erişime sahip olmak yerine benzersiz şifrenizi bilmesi gerekir. Bu nedenle, güçlü bir parola oluşturmak veri sızıntısını önlemek için çok önemlidir.

Veri Şifreleme Nedir?

E-posta’larınızın ele geçirmesi veya kurumsal hesabınıza girmesi durumunda, verilerinizi şifrelediyseniz, bilgisayar korsanları hayal kırıklığına uğrar. Çünkü veri şifreleme temel olarak belgelerinizdeki bilgileri yetkili kullanıcıdan başkası için kullanılamaz hale getirir. Verileri düz metinden (okunabilir) şifreli metne (okunamaz) çevirerek çalışır.

Şifreli metin rastgele harfler, semboller ve sayılardan oluşur ve yalnızca bir şifreleme anahtarı ile deşifre edilebilir.

İlgili İçerik: Güçlü Şifre Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Veri Şifreleme Neden Önemlidir?

Hassas müşteri bilgileriyle ilgilenen şirketler için verilerin şifrelenmesi en önemli öncelik olmalıdır. Şifreleme, verileri aktarım sırasında ya da beklemedeyken uçtan uca korur. Böylece bilgiler ağlar ve sistemler arasında gidip gelirken güvenli kalır.

Parola Koruma ve Veri Şifreleme Arasındaki Fark

Veri şifreleme yalnızca bilgisayar korsanlarının gizli bilgilerinize erişmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda parola korumasından bir adım daha ileri gider. Parolalar dışarıdan gelen siber tehditlere karşı ilk savunma hattı olarak işlev görür. Ancak, zayıf bir parolanız varsa ve birisi bunu doğru tahmin ederse veya kırarsa, artık tüm hesap bilgilerinize ve verilerinize erişebilir. Veri şifrelemenin yaptığı şey, verilerinizi okunamaz hale getirmektir, böylece şifrenizin ele geçirilmesi durumunda hassas bilgilerinize kimse ulaşamaz.

Parola KorumaVeri Şifreleme
Parola, harf, rakam, özel karakter veya her üçünün birleşimini içeren bir karakter dizisidir.

Parola koruma, bilgisayarlarda depolanan kişisel ve hassas bilgilere istenmeyen erişimi engelleyen bir güvenlik özelliğidir.

Parola koruma ile istenen bilgilere yalnızca yetkili kullanıcılar veya parolayı bilenler erişebilir.
Veri şifreleme, parola korumasının bir üst seviyesidir ve yalnızca yetkili çalışanların verilere erişebilmesi için iletişimleri gizleme eylemini ifade eder.
Parola, kasadaki şifreli bir kilide benzerdir, yalnızca parolayı bilen kişiler koruması gereken hesaba erişebilir.

Parolalar e-posta, sosyal ağ uygulamaları, ağ bağlantıları ve muhasebe yazılımları dahil olmak üzere birçok programda yerel olarak saklanır ve bu da onları parola kırmaya açık hale getirir.

Zayıf şifreler birkaç saniye veya dakika içinde kırılabilir.
Veri şifreleme, bilgi veya verileri alan ve amaçlanan alıcı dışında herkes için anlaşılmaz hale getiren ekstra bir koruma katmanıdır.
Parolalar yalnızca harf, rakam, özel karakter veya bu üçünün karışımını içerebilen bir karakter dizisidir.

Parolalar belirli bir dereceye kadar güvenlidir, ancak tuş kaydedici bileşenlere sahip kötü amaçlı yazılımlar bunları hızla kırabilir.

Sonuç olarak, tüm çevrimiçi hesaplarınız için güçlü bir parola oluşturmak güvenliğiniz için kritik öneme sahiptir.
Hassas bilgiler veya veriler bir algoritma ve bir anahtar kullanılarak şifrelendiğinden veya maskelendiğinden, şifreleme parolalardan daha güvenlidir.

Mesajı yalnızca doğru anahtar çözebilir ve şifre, kodun anahtarıdır.
Güvenli bir parola harfler, rakamlar ve semboller içeren en az altı karakterden oluşur.

Parolalar büyük/küçük harfe duyarlı olduğundan, iyi bir parola hem küçük hem de büyük harfli karakterler içerebilir.
Simetrik ve asimetrik şifreleme günümüzde kullanılan en yaygın iki şifreleme türüdür (veya açık anahtarlı şifreleme).

Açık anahtarlı şifrelemede her iki tarafın da iki anahtarı vardır: iletişimi şifrelemek için kullanılan bir açık anahtar ve yalnızca gönderici ve alıcı tarafından bilinen ve mesajı çözmek için kullanılan bir özel anahtar.

Simetrik şifreleme, verileri şifrelemek ve çözmek için aynı anahtarı kullanır.

Veri Şifreleme vs Parola Koruma: En Güvenli Yöntem Hangisi?

Veri şifreleme, iki güvenlik seviyesine sahip olduğu için parola korumadan daha güvenlidir, parola korumanın ise yalnızca bir güvenlik seviyesi vardır. Bununla birlikte, hangi yöntemin kullanılması gerektiği genellikle kişinin güvenliğini sağlamak istediği verilere ve bu verileri saklamak istediği kişilere bağlıdır.

Örneğin, çocuklarınızın kritik olan belgelere erişememesini istiyorsanız, asla tahmin edemeyecekleri rastgele karakterlerden oluşan güçlü bir parola ile koruma sağlayabilirsiniz. Fakat durum sanal güvenliğinizi tehlikeye atabilecek kritik bilgilerse, veri şifreleme kullanmanız gerekir.

Dosyaları Şifreleme ve Parola ile Koruma

Her Windows 10 cihazı, kurulumu ve kullanımı basit olan yerleşik bir parola ve şifreleme özelliği ile birlikte gelir. 

Siz de Windows 10 kullanıcısıysanız, cihazınızdaki herhangi bir önemli belge için parola oluşturmak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir:

  • ”Dosya Gezgini”ni açın ve güvenliğini sağlamak istediğiniz dosyayı arayarak başlayın.
  • Dosyayı bulduğunuzda sağ tıklayın ve ”Özellikler”i seçin.
  • Ardından, pencerenin ”Öznitelikler” alanına gidin ve ”Gelişmiş”i seçin.
  • En altta, ”Verileri korumak için içeriği şifrele” yazan seçeneği seçin, ardından ”Tamam” ve ”Uygula”ya tıklayın.

Bu adımları uyguladıktan sonra şifreleme prosedürü başlayacaktır, bu işlem birkaç saniye sürebilir. Bu prosedürü zaten kullandıysanız, Windows sizden şifreleme anahtarınızı kaydetmenizi isteyecektir. Fakat parola korumalı dosyalara erişiminizi kaybetmeniz durumunda parolayı kaydetmeniz çok önemlidir. 

İşlem tamamlandıktan sonra dosyalar Windows kullanıcı hesabınızla ilişkili bir parola ile korunacaktır. Kağıtlara sabit disk çıkarılarak erişilirse, veriler karmakarışık ve anlamsız görünecektir.

Bu işlemi tersine çevirmek isterseniz, ”Özellikler” penceresinin “Öznitelikler” bölümüne gidebilirsiniz. ”Verileri korumak için içeriği şifrele” seçeneğinin işaretini kaldırabilir ve ardından ”Tamam”a tıklayabilirsiniz.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu