Forum

Linux sürü...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Linux sürümler Fedora, Ubuntu

10 Yazılar
7 Üyeler
0 Likes
1,373 Görüntüleme
(@aylinyildiz)
Gönderiler: 43
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar,


ben Linuxa ilgi duyan biriyim fakat hiçbir bilgim yok, fakat Fedora ve Ubuntu ismini çok duyuyorum.Biraz internetten okudum ama kafam karıştı . Bu yüzden beni aydınlatacak sorularıma cevap verebilrseniz çok sevinirim.


1.Fedora 9, Fedore 10 , Fedora Core gibi sürümler okudum.  Fedoranın ayrı ayrı server ve client sürümlerimi  var? Fedora Core server sürümümü oluyor, yoksa GUI siz sürümmü demek?


2.Ubuntu ya bakınca client versiyonunun var olduğunu okuyorum. Ubuntu da dahil olmak üzere herhangi bir Linux client sürümüne Samba server, mail server vb yazılımlar kurunca server gibi davranabiliyor mu?


3 .Samba, Qmail vb yazılımlar her Linux sürümü için farklı farklı paketler mi? Mesela Fedora için kullanılan bir Samba, Qmail vb yazılım paketi aynen Ubuntu için de kullanılabiliyor mu?


4.Fedora yı şirketimde de kullanmak istiyorum, bana hangi Fedora server yazılımını öneririsiniz? Fedora server indirmek için bir link önerir misiniz?


Saygılarımla

 
Gönderildi : 24/02/2009 00:21

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar


1) Fedora önceki adı ile RedHat Linux, dünyada belki en çok kullanılan ve en çok kaynağa sahip linux türevidir. değişik sürümleri piyasaya çıktı. RedHat linuxtu sonra adı değişti Fedora oldu Core1,2,3,4,5,6 gibi çıktı...


2)Samba : Microsofttaki karşılığı ile Domain Controller gibi çalışma özelliğidir. Hemen hemen her linux sürümünde vardır. eskiden samba.conf diye bir dosya vardı onun üzerinde konfigüre edilirdi. GUI arayüzüne geldi mi bilmiyorum uzun zaman oldu... Qmail, Sendmail gibi mail sunucu yazılımları var bunları da linux işletim sistemleri üzerinde yapılandırabilirsiniz. Ancak bir Exchange kadar verimli değildir.


3)Her sürümde frklı konfigürasyonlar olabilir ancak ana isim Samba,Qmail vb isimle geçer... yani her sunucuda yapılandırılabilir (hemen hemen)


4)En günce Fedora sürümünü edinin ve şirketinizde kullanın. en güncel sürümünü http://fedoraproject.org/  linkinden elde edebilirsiniz.


5) Bizim milli yazılımımız olan PARDUS'u unutmayın. onu da inceleyin. kayda değerdir...


ama en güzeli Microsoft yine... Meyva veren ağaç taşlanır derler :)))


yanlış bilgi varsa arkadaşlarımız düzeltsinler lütfen...


kolay gelsin

 
Gönderildi : 24/02/2009 00:46

(@esersolmaz)
Gönderiler: 3204
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba;


1- Fedora Redhat firmasının çıkardıgı bir linux türevidir şahsen ben kullanmayı sevmiyorum daha stabil daha bir rehdat clone olan centos u kullanamnızı tavsiye ederim. 


2- ubuntu linux türevlerinde masaüstü kullanıma en müsait olan işletim sistemidir ve eglencelidir onun için masaüstünde kullanılabilir ama biraz redhat gibi değil debian gibidir. Yani paket yönetim sistemi rpm değil dep dir (ki bu bir avantajdır.)


3-Samba değilde qmail için farklı paketler vardır mesela qmailtoaster yada qmailrocks gibi bunlardan qmailtoaster olanı redhat üzerinde çok güzel kullanılabilir. Ama bir goupware değildir tabiki.


Biraz daha exchange gibi özellikler isteniyor ise zimbra yada scalix kullanılabilir ki opensource ürünlerdi comminty versiyonları bedava kullanılabilir.


4-Server olarak kullanacaksanız kesinlikle centos öneririm bunun sebebide redhat ın bire bir kopyası oldugu içindir.


İyi günler...

 
Gönderildi : 24/02/2009 14:11

(@aylinyildiz)
Gönderiler: 43
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

cevaplar için tesekkur ederim


2 .soruma istinaden mesela şimdi ubuntu desktop ile başlasam, sonra server yapmak için serversal paketleri yuklemem yeterli olur mu? Yoksa ubuntu serverı indidirp sıfırdanmı kurmam lazım?


Diğer Linux sistemlerinde durum nasıl acaba, tecrübeli arkadaslardan oneri bekliyorum

 
Gönderildi : 25/02/2009 01:47

(@aylinyildiz)
Gönderiler: 43
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Mümin hocam teşekkürler link için, bu linkde Fedora 10 cıkıyor, Core gibi bişey yok. Yani Fedora 10 u indirince server gibi kurabilir miyim? Yani server paketlerini barındıran versiyon bu mudur?

 
Gönderildi : 25/02/2009 02:04

(@alikemalturker)
Gönderiler: 1016
Noble Member
 

Merhabalar,

Fedora Core adı 6.cı sürümden sonra değişti . Yani artık core kullanılmıyor. Onun yerine direkt versiyon adı kullanıyor. Fedora 10 biraz sorunlu geldi. Bu Fedora dan değil donanım üreticilerinden kaynaklanıyor. Yani anlayacağız sürücülerii hala yeni kernel a update edemeler. Mesela ATI..

Şimdi sorunuza gelecek olursak. Eğer öğrenme amaçlı kurulum yapacaksanız Fedora 8-9-10, CentOS, Ubuntu hangisi olursa olsun, sorunsuz çalışır. Fedora, CentOS ve RedHat aynı paket sistemini kullanılır. Ubuntu nun ise kendi pajet sistemi vardır. Yani CentOS kurarsanız RedHat, Fedora öğrenmiş olursunuz.

Ama sunucu kuracaksanız ve ücretsiz bir sürüm arıyorsanız o zaman CentOS. CentOS ve RedHat de bulunan her sunucu aracı Fedora bulunur yada yükleyebilirsiniz. Ancak Fedora kararlı bir sürüm değildir. Önce Fedora çıkar, açık kaynak kod ailesine test ettirilir daha sonra da Red Hat sürümlerine uygulanır. 

Kolay gelsin

 
Gönderildi : 26/02/2009 10:34

(@aylinyildiz)
Gönderiler: 43
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar, açıklamalrınız için tesekkur ederim


Öncelikle fedoradan baslamayı uygun gordum


Yalnız, Mümin hocamın verdiği fedora linkine bakınca Fedora10 u görüyorum. GUI arabirimi var resimde, GET Fedora 10 Desktop diyor. Ben bunu mu indirip server uygulamaları ogrenecegim yoksa Fedora10 server diye birşey mi bulmalıyım.


Bir de Erdal hocama imrendim aslında, cevaplarına bakıyorum şıkır şıkır yazmış komutları. Fedora yı yukleyince ben de atıyorum ethernet kartına IP veririken komutla mı yazmak zorunda kalıcam, yani simsiyah bir ekrandamı calıscam, yoksa GUI si olcak mı, ilk etapta GUI si olsa fena olmaz bence. Zaten windowsdaki gibi command prompt gibi bisey vardır heralde istersek ordanda yazabilir miyiz?

 
Gönderildi : 04/03/2009 15:46

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Merhaba,
yeni bir konu açmak istemedim. Sorum şu:
Ubuntu Server kurup bazı uygulamaların çalışmasını denemek istedim şirkette. Fakat görsel bir arayüz çıkmadı, Ubuntu serverda görsel bir arayüz yokmu, yada varsa ne yapmam gerekiyor, tüm yapılacak işler kod yazarakmı yapılıyor Ubuntu Serverda. Teşekkürler.

 
Gönderildi : 29/06/2010 16:39

(@OnurVARGUN)
Gönderiler: 157
Estimable Member
 

Genel anlamda siz kde yada gnome arayüzlerini kurmazsanız server sürümünde komut satırında çalışmanız gerekmektedir. Ya da webmin kurarak web arayüzünden bir çok kontrolü yapabilirsiniz.

Benim size tavsiyem yol yakın ken ubuntu değil de daha kararlı bir yapıya sahip olan Debian kurun.

 
Gönderildi : 30/06/2010 01:12

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Ana konu geçeli çok olsada daha sonradan konuya bakacak arkadaşlar için yazak istedim;


 



Merhabalar,
ben Linuxa ilgi duyan biriyim fakat hiçbir bilgim yok, fakat Fedora ve Ubuntu ismini çok duyuyorum.Biraz internetten okudum ama kafam karıştı . Bu yüzden beni aydınlatacak sorularıma cevap verebilrseniz çok sevinirim.
1.Fedora 9, Fedore 10 , Fedora Core gibi sürümler okudum.  Fedoranın ayrı ayrı server ve client sürümlerimi  var? Fedora Core server sürümümü oluyor, yoksa GUI siz sürümmü demek?
2.Ubuntu ya bakınca client versiyonunun var olduğunu okuyorum. Ubuntu da dahil olmak üzere herhangi bir Linux client sürümüne Samba server, mail server vb yazılımlar kurunca server gibi davranabiliyor mu?
3 .Samba, Qmail vb yazılımlar her Linux sürümü için farklı farklı paketler mi? Mesela Fedora için kullanılan bir Samba, Qmail vb yazılım paketi aynen Ubuntu için de kullanılabiliyor mu?
4.Fedora yı şirketimde de kullanmak istiyorum, bana hangi Fedora server yazılımını öneririsiniz? Fedora server indirmek için bir link önerir misiniz?
Saygılarımla

 
Aslında arkadaşlar cevaplamışlar fakat ben tekrardan bazı düzeltmeler il cevaplayayım.



 1.Fedora 9, Fedore 10 , Fedora Core gibi sürümler okudum.  Fedoranın ayrı ayrı server ve client sürümlerimi  var? Fedora Core server sürümümü oluyor, yoksa GUI siz sürümmü demek?



Aslında Linux sistemlerinde server ve desktop sürümleri bulunmamaktadır. Server sistemleri için özelleştirilmiş versiyonlarda olsa da bunlar aslında aynı sistemin bir kaç kısmı ile oynanmış halidir. Yükleme sırasında sunucu ve desktop olarak ayrım yapıp yükleme yapan sistemler genelde amatör kullanıcılar için paket seçimlerini kendileri yaparlar. Profesyonel bir kullanıcı paketleri kendisi seçmeyi ve düzenlemeyi ister. GUI Grafiksel Ara yüz demektir, Windows XP için LUNA Windows Vista ve 7 için Aero gibi sistemler ve bu sistemlerin çalışması için gerekli alt sürücü ve sunuculardır. Windows Core sistemi her ne kadar konsoldan çalıştığını iddia etse de aslında grafiksel ara yüz kullanmaktadır, linux sistemlerinden grafiksel ara yüz X11 sunucu sistemine bağlı çalışırlar ve sunucularda istenmeyen bir özelliktir.



2.Ubuntu ya bakınca client versiyonunun var olduğunu okuyorum. Ubuntu da dahil olmak üzere herhangi bir Linux client sürümüne Samba server, mail server vb yazılımlar kurunca server gibi davranabiliyor mu?



Aslında bu sorunun cevabı ilk soru için olan cevapta var, fakat bu soruya istinaden bir kaç açıklama gerek sanırım. Samba, Courier, Postfix, ProFtp vs vs vs... gibi sistemler GNU GPL ile lisanlıdır bu sistemleri isterseniz Windows üzerine de kurabilirsiniz. Daha önce belirttiğim gibi sunucu ve desktop olarak yapılan ayrımlar sadece yüklenen paketler ve bazı durumlarda sunucu sistemlerine özel yapılan bir kaç iyileştirmeden ibarettir, tüm linux sistemleri sunucu gibi davranabilirler.



3 .Samba, Qmail vb yazılımlar her Linux sürümü için farklı farklı paketler mi? Mesela Fedora için kullanılan bir Samba, Qmail vb yazılım paketi aynen Ubuntu için de kullanılabiliyor mu?



Samba ve Qmail, Courier, Exim hepsi aynı sistemdir. Fakat dağıtımları birbirinden ayıran bazı temel sistemler vardır. Mesela bazı dağıtımlar configirasyon dosyalarını /var/cache/ altında tutarken bazıları /etc dizini altında tutar. Bu durumda bir sistem için hazırlanmış paket gerekli dönüşüm işlemleri yapılmadan başka bir sisteme entegre edilemez. Tabi bur da paket sistemini bilmek lazım, Linux dağıtımları kendilerine özgü paket sistemlerine sahiptirler örnek olması açısında Debian ve devşirmeleri Ubuntu gibi sistemler *.deb kullanırken Fedora, Centos gibi Redhat devşirmeleri *.rpm ve *.yum paketleri kullanırlar fakat bu paketler windowsta bulunan *.exe paketleri gibi kendiliğinden çalışabilir sistemler değillerdir ve yüklenmek için extra programlara gerek duyarlar burada Debian için apt-get, aptitude Redhat için rpm örnek verilebilir ki bu konu oldukça uzun ve teferruatlı bir konu ve bir çok doküman okuma gerektirmektedir. Tabi illa paket sistemleri ile gelen kodları kullanmak zorunda değilsiniz masala yazılımın yeni sürümü çıkmıştır fakat depolara geç düşer özellikle Debian  Stabil versiyonun da bu durum böyledir ki isterseniz kaynak kodlarını indirip kendiniz derleyebilirisiniz diyeceğim ve bu olay zaten başlı başına ayrı bir konu.
4.Fedora yı şirketimde de kullanmak istiyorum, bana hangi Fedora server yazılımını öneririsiniz? Fedora server indirmek için bir link önerir misiniz?
Tüm linux dağıtımları ve en son güncel versiyonları için http://distrowatch.com/ adresine bakabilirsiniz.



Yukarda verilen bazı yanlış bilgilere istinaden.



Fedora, Centos, Debian gibi sistemler Linux türevi değildir, dağıtımdır. Altta ilgili yazıyı veriyorum

Linux çekirdeği , 'linuks' olarak söylenir, Ubuntu işletim sisteminin kalbidir. Çekirdek her işletim sisteminin önemli bir parçasıdır, yazılım ve donanım arasındaki iletişim köprüsüdür.


Linux, 1991'de Linus Torvalds adında bir Fin öğrenci tarafından hayata getirildi. Zamanında, sadece i386 sistemlerde çalışıyordu ve aslında, o zamanlar yeni olan i386 mimarisinin avantajlarından yararlanmak için tasarlanmış, UNIX çekirdeğinin bağımsız olarak yaratılan bir kopyasıydı.


Linux bugün, dünyanın dört bir yanındaki insanların önemli oranda geliştirme katkılarıyla, hemen her modern mimari üzerinde çalışmaktadır.


Linux çekirdeğinin teknik olduğu kadar ideolojik olarak da önemi vardır. Özgür yazılm felsefesi ülkülerine inanan ve zamanlarını açık kaynak kodlu teknolojilerin olabildiğince iyi olması için kullanan çok büyük bir topluluk oluşmuştur.


Bu topluluktaki kişiler Ubuntu gibi girişimlerin, İnternet'in gelişimini şekillendiren standart komitelerinin, Mozilla Firefox'u geliştiren Mozilla Vakfı gibi kurumların ve kuşkusuz sizin de geçmişte yararlandığınız diğer sayısız yazılım projelerinin doğmasına önayak olmuşlardır.


Genellikle Linux'la ilişkilendirilen açık kaynak ruhu, toplulukları ortak amaçlar doğrultusunda ilerletmek için hemen her yerdeki yazılımcıları ve kullanıcıları etkilemektedir.


Ubuntu 8.04'e - Hardy Heron yardım sayfasından alınmıştır.

Samba sistemi Domain sistemine denk gelmez. Windows sistemi dosya paylaşımında SMB/CIFS sistemini kullanmaktadır, her ne kadar yavaş bir sistemolsada oldukca yagındır ve Linux,Unix,BSD türevleri bu sisteme uygun çalışabilmek için dosya paylaşım kısmında Samba sunucu sistemini kullanırlar buda sambayı SMB/Cıfs uyumlu bir dosya palaım sunucusu yapar. Aynı zamanda görevleri içerisinde WINS sunuculuk yapmak, NETBIOS isim broadcasti yapmakta vardır, Windws dosya paylaşım sunucularının aksine kullanıcı limiti yoktur yüz binlerce kişiye aynı anda sorunsuz hizmet edebilecek kadar stabil ve süratlidir.
Linux Mail sistemleri Exhange sistemi kadar başarılıdır bugün dünyada kullanılan bir çok ana sunucu sistemi Exhange kullanmaz Unix sistemleri üzerinde çalışan mail sunucular kullanırlar. Bundan gerek Unix sistemlerinin stabil itesi gerekse mail sunucukların binlerce isteğe cevap verebilecek kadar gelişmiş olmasının büyük payı vardır. Her ne kadar Windwos 2008 ve Windows 7 serisi ile Microsoft büyük bir atılım yapmış olsa da sunucu pazarında özellik bakımından olmasa da stabil ite bakımından Unix sunucuların yanına dahi yanaşamaz. Tai bunda NTFS sisteminin sorunlarıda etkendir.
Linux sistemlerine ilk defa giriyor iseniz tavsiyem grafiksel ara yüz kullanmanızdan yandır, Fedora sistemi sunucu yönetim ara yüzleri nedeni ile Linux camiasında Linux un Windows versiyonu olarak bilinir. Sunucu sistemlerini öğrenmek oldukça zor olabilir, fakat zaman ayrılan hiçbir şey imkansız değildir. Bunun yanında destek bakımından Debian sistemlerini tercih edebilirsiniz.


 

 
Gönderildi : 04/07/2010 06:19

Paylaş: