SQL Server

Windows Server 2016 Üzerinde SQL Server 2017 Cluster Kurulumu Bölüm 2

Makalemizin ilk bölümünün Windows Server Cluster yapılandırmamızı tamamladık. Bu aşamada ise SQL Server 2017 Cluster kurulumunu yapıyor olacağız. Adımlarımıza başlayalım. Host1 isimli node üzerinde Sql medyasından Setup dosyamızı çalıştıralım.

clip_image002

Klasik SQL kurma, kaldırma, cluster kurulumu, node ekleme, yardım ve yapılandırma kısa yollarının olduğu ekranda Installation linkine tıklayalım.

clip_image004

Biz Sql cluster kurulumu yapacağımız için New SQL Server Failover cluster installation linkine tıklayalım.

clip_image006

Kurulum seçeneğimizi buradan seçebiliriz. Biz test ortamı evaluation versiyon kuracağımız için Evaluation seçimini yapıp Next ile ilerliyoruz.

clip_image008

Gerekli sözleşmeyi kabul edip Next ile ilerleyelim.

clip_image010

Kurulum öncesi gerekli updatelerin otomatik olarak alınmasını sağlamak için Use Microsoft Update to check for updates seçeneğini seçebiliriz. Ben test ortamında olduğum için bu adımı atlayarak Next ile ilerliyorum.

clip_image012

Bu adımda kurulum için sistem gereksinimleri denetlenmekte. Kuruluma engel bir durum söz konusu olmadığından Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

clip_image014

Bu ekranımızda SQL server kurulumunda kurulacak olan rol ve özellikleri seçmemiz gerekmekte. Ben temel bir kurulum yapacağımız için Database engine Services seçimini yapıyorum. Kurulum işlemlerinde SQL dosyalarının temel kurulum yollarını varsayılan path olarak bırakıp Next ile ilerliyorum.

clip_image016

Bu ekranımızda SQL Cluster olarak çalışacağı için bir network ismi belirtmemiz gerekiyor. Ben SQLcluster olarak bu tanımlamayı yapıyorum. Instance ID olarak ise varsayılan MSSQLSERVER tanımlamasını olduğu gibi bırakıyorum ve Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image018

SQL Server cluster resource group name alanında SQL server group name bilgisini görebilmekteyiz. Bu ekranda ek bir ayar yapmadan Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image020

Bu ekranımızda ise cluster ortamında kullanılabilen diskler listelenmekte. Ben yapılandırmamda üç disk kullanacağım ve dördüncü diskim qourum diski olduğu için bunları seçiyorum ve Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

clip_image022

Bu ekranımızda ise SQL cluster mimarisi için bir ip adresi belirlememiz gerekmekte. Mevcut networkümüzden 10.81.5.X bloğundan bir ip adresi belirleyip Next ile ilerliyorum.

clip_image024

Bu ekranımızda SQL server üzerinde kullanılacak olan servis hesaplarını belirlememiz gerekmekte. En ideal yöntem AD üzerinde bu işlem için bir hesap açmak ancak biz labaratuvar ortamında olduğumuz için ben Domain Admin kullanıcı hesap bilgilerimi girerek Next ile ilerliyorum.

clip_image026

Server Configuration tabımızda authentication seçimini belirlememiz gerekmekte. Burada Windows ve SQL authentication yöntemini veya ikisini bir arada seçmemiz mümkün. Ben mevcut seçimi kullanmak istediğim için Add Current User butonuna tıklıyorum.

clip_image028

Data Directories tabında ise SQL Cluster ortamı kurduğumuz için ortak alan üzerindeki yolları belirlememiz gerekiyor. Cluster Disklerimiz üzerinde Database, Log, tempdb ve backup yollarını tanımlıyorum.

clip_image030

Yine TempDb tabında temp database alanı için yol belirlemesi yapıp Next ile ilerliyoruz.

clip_image032

Bu ekranımızda yapılacak olan kuruluma ait bir özet geldi. Install ile kurulumu başlatalım.

clip_image034

Kurulum işlemleri başarı ile tamamlandı. Close ile ekrandan çıkabiliriz.

clip_image036

Cluster Role ekranımızda SQL Server rolümüzün eklendiği görülmekte.

clip_image038

Şimdi SQL Cluster yapımıza SQL Node ekleme adımını yapalım. Bu işlem için Host2 isimli node üzerinde SQL kurulumu için Setup dosyamızı çalıştıralım.

clip_image040

Mevcut SQL cluster kurulumuna node ekleyeceğimiz için Add Node To A Sql Server Failover Cluster linkine tıklayalım.

clip_image042

Biz yine lab ortamı olduğundan Evaluation seçimini olduğu gibi bırakarakNext ile ilerliyoruz.

clip_image044

Mevcut sözleşmeyi kabul ederek Next ile ilerleyelim.

clip_image046

Kurulum öncesi gerekli güncellemeleri yapabiliriz. Ben test ortamında olduğumuz için bu adımı atlayarak Next ile ilerliyorum.

clip_image048

Kurulum için gerekli bileşen taramasında kuruluma engel bir durum yok. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

clip_image050

HOST2 isimli node’umuz için eklenebilecek SQL Server Instance Name bilgisi karşımıza geldi. Biz mevcut Clustere node ekleyeceğimiz için Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

clip_image052

Bu ekranımızda ise yapılandırılması yapılmış olan Cluster Network bilgisi karşımıza geldi. Mevcut network tanımlamasını işaretleyip Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

clip_image054

Bu ekranımızda yine node’umuz için SQL server üzerinde kullanılacak hesaplar istenmektedir. Birinci Node üzerindeki yapılandırmada kullanılan hesap bilgilerimizi bu ekrana girerek Next ile ilerliyoruz.

clip_image056

Bu ekranımızda yine yapılacak olan kurulum işlemlerinin özeti bize sunulmakta. Install ile kurulumu başlatalım.

clip_image058

Host2 isimli ikinci node’umuza üzerinde kurulum adımlarımızda başarı ile tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatabiliriz.

clip_image060

Şimdi birkaç test yapalım. Host1 isimli Node üzerinden Cluster rolümüzü Host2 isimli diğer Node üzerine taşıyalım. Rol üzerinde sağ tıklayarak Move-Select Node… açılır menüsüne tıklayalım.

clip_image062

Rolümüzü taşıyacak olduğumuz Host2 isimli diğer Node seçimini yapalım ve OK ile taşıma işlemini başlatalım.

clip_image063

Rolümüz başarılı şekilde Node2 makinamız olan Host2 isimli sunucumuza taşındı.

clip_image065

Şu an iki Node up durumda.

clip_image067

Host2 üzerinde olan rolümüzün otomatik olarak Host1 isimli diğer Node üzerine geçiyor mu kontrol edelim. Bu işlem içim Host1 isimli Node’u kapatalım.

clip_image068

Node ekranından baktığımızda Host2 isimli Node’un kapalı duruma geldiğini görebiliyoruz.

clip_image069

Cluster Rolünün otomatik olarak Host1 isimli diğer Node’un üzerine geçtiğini görebiliyoruz.

clip_image071

AD Computers kabında Windows Cluster kurulumunda ve Sql Cluster kurulumu sırasında belirlediğimiz isimlere göre computer öğelerinin oluştuğu görünmekte.

clip_image072

Biz SQL sunucumuza ayrı ayrı Node makinaları üzerinden erişebiliriz. Ancak Cluster ortamında amaç yedeklilik olduğundan diğer yazılımlarımızı Cluster Name bilgisine göre çalıştırmamızda yarar var. Biz Clustername ile SQL sunucumuza login olalım.

clip_image073

Bir adet COZUMPARK isimli database oluşturdum.

clip_image074

İlk makalemizde Storage alanları için Windows Server ISCSI rolünü yapılandırmış ve sanal lun tanımlamalarımızı yapmış ve SQL cluster kurulumunu tanımlamıştık. Oluşturduğumuz veritabanının SQL Cluster ortak alanı üzerinde oluştuğunu görebilmekteyiz.

clip_image076

Database Logları için durum yine aşağıdaki gibi.

clip_image078

Alınan yedeklerde de durum aşağıdaki gibi.

clip_image080

Son olarak temp veritabanı dosyaları için durum aşağıdaki gibi.

clip_image082

Birkaç test daha yapıp makalemizi sonlandıralım. Şu anda iki Node up durumda.

clip_image084

Host1 isimli Node’u down hale getiriyorum.

clip_image086

Şu an otomatik olarak Rolümüz diğer Node olan Host2 üzerine geçti.

clip_image088

Bu durumda bir sorgu çalıştırıyoruz ve yanıt dönüyor yani sistemi diğer Node üzerinden sorunsuz olarak çalışmakta.

clip_image090

SQL server oturumumuzu kapatıyoruz. Bir Node down olmasına rağmen diğer Node üzerinden sistem hizmet vermeye devam etmekte.

clip_image092

Şimdi ise sistemi Host2 isimli node üzerine taşıyıp diğer nodu down duruma geçiriyorum ve sorgum hala yanıt veriyor ve sistem çalışmakta.

clip_image094

Tam tersi durumda yine olumlu durum söz konusu.

clip_image096

Umarım yararlı olur. Bu makale serimizin sonuna geldik. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu