Donanım

Zyxel Nas Cihazı Üzerinden Esxi 6.5 Üzerindeki Hostlara ISCSI ile LUN Atama İşlemleri

 

Küçük ve Orta ölçekli firmalarda hem maliyet hem alan işgal etmeden compact bir çözüm olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta olan Nas cihazından gerekli altyapının oluşturulup lun oluşturma ve iscsi protokolü ile Vmware Esxi hostlarımıza lun atama işlemlerinin adımlarını olabildiğince anlaşılır bir şekilde size anlatmak istedim.

Ben bu makalemde Zyxel Nas326 modelinden gerekli adımları uygulayarak aynı anda size her adımı anlaşılır bir şekilde sunmaya çalışacağım. Zaten temel olarak tüm nas cihazlarında mantık aynıdır.

Öncelikle Zyxel Nas modellerinde, cihazınızı data kablosu ile networke bağlayıp cihazı çalıştırdığınızda cihaz otomatik olarak ortamınızdaki dhcp serverden ip alır.

Almış olduğu ip bilgisini öğrenip web arayüzünden cihaza giriş yaparak tüm confiği kolay bir şekilde yapacağız ancak öncelikle Zyxel nas cihazımızın şu anda almış olduğu ip adresini öğrenelim.

Bunun için zyxel nas starter utility yazılımını google den aratarak bulup herhangi bir bilgisayara kurup çalıştırıyoruz. Yazılımda bulunan Nas seeker simgesine tıklıyoruz ve refresh diyoruz.

clip_image001[1]

Gördüğünüz gibi bu yazılım ağdaki zyxel nas cihazımı bulup ip bilgisini bana verdi. Web browsere bu ipiyi yazıp enter e basıyoruz. Default giriş bilgileri kullanıcı adı : admin ve şifre : 1234 şeklindedir.

clip_image003[1]

Şifre kısmını geçtikten sonra aşağıdaki gibi Nas cihazımızın arayüzü bizi karşılıyor.

clip_image005[1]

Nas cihazımıza ilk girdiğimizde cihaz bize otomatik olarak hemen Volume oluşturuyor. Ve benim 2 adet diskim olduğundan raid 1 i seçip volumeyi oluşturuyorum.

clip_image007[1]

Gördüğünüz gibi 2 adet diskim olduğu ve volumenin raid 1 olarak oluşmuş olduğu gösteriliyor.

clip_image009[1]

Yeni bir lun oluşturmak için iscsi luns kısmına giriyorum. Burada daha önce oluşturduğum lun varsa görüyorum.

clip_image011[1]

Biz yeni bir lun oluşturacağız. Bu yüzden Oluştur sekmesine tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki lun oluşturma ekranı geliyor. Bu ekranda lun’a bir isim veriyoruz. Bu lun’un hangi volume üzerinde oluşacağını belirtiyoruz bizim zaten tek volumemiz olduğundan onu seçtik. Kapasite kısmına lun’umuzun kaç gb olacağını belirtiyoruz ben 10 gb yaptım.

Thin provisioning i seçmemizdeki amaç diskimiz hostumuzda doldukça artsın ve maksimum 10 gb ye gelince dursun anlamındadır. Sonraki diyerek diğer adıma geçiyoruz.

clip_image013[1]

Lun’umuz oluştu ve bize özet bilgi veriyor. Uygula deyip bitiriyoruz.

clip_image015[1]

Gördüğünüz gibi Lun’umuz oluşmuş.

clip_image017[1]

Şimdi sıra geldi iscsi target ile lunumuzu bağlamaya ve esxi iletişimi için gerekli adımları yapmaya;

İscsi target sekmesine tıklıyoruz ve Oluştur’a tıklıyoruz

clip_image019[1]

Gelen ekrana iscsi target ismi veriyoruz. Iqn kısmına ise esxi hostumuzun iqn numarasını yazacağız.

clip_image021[1]

Esxi’den iqn numarasını öğrenmek için esxi hostumuzu açıp, storage adaptor – configure ve + işaretine basıp software iscsi adaptor’e tıklıyoruz.

clip_image022[1]

Böylece iscsi adaptörünü esxi sistemine ekleyip aşağıda bulunan iscsi name kısmında yazan iqn numarasını komple seçip kopyala diyoruz.

clip_image023[1]

Kopyaladığımız bu exi’deki iqn numarasını Zyxel nas cihazımızda bir önceki sayfada kaldığımız iscsi target ekranındaki iqn alanına yapıştırıyoruz ve ardından CHAP kısmına 12 haneli bir şifre oluşturuyoruz. Kısa şifrelerde hata verdiğinden uzun şifre kullanmanız gerekir.

clip_image024

Sonraki diyerek daha önce oluşturmuş olduğumuz lun’u seçip iscsi ye bağlamış oluyoruz. Sonraki diyerek diğer adıma geçiyoruz.

clip_image026

Uygula diyerek iscsi target oluşturma işlemimizi tamamlıyoruz.

clip_image027

Gördüğünüz gibi iscsi hedefimiz oluşu ve oluşturduğumuz lun’a bağlandı.

clip_image029[1]

Nas tarafındaki işlemler tamamen bitti. Şimdi sıra geldi Esxi tarafında yapacaklarımıza;

Storage adaptör kısmından oluşturduğumuz iscsi adaptöre tıklayıp – proparties kısmından edit authentication’ a tıklıyoruz. Authentication method kısmından use undirectional CHAP if required by target seçeneğini seçiyoruz. Use initiator name kısmını işaretleyip alttaki secret kısmına nas cihazında oluşturduğumuz iscsi target alanına verdiğimiz 12 haneli CHAP şifresini yazıyoruz. Ok diyoruz.

clip_image030

Bir kere rescan yapıyoruz.

clip_image031

Sonrasında Target kısmından, Dynamic Discovery dioruz ve ardından add diyerek açılan pencerede iscsi server kısmına Zyxel nas cihazımızın ip numarasını giriyoruz. Port kısmı aynen 3260 şeklinde kalıyor. Ok diyoruz.

clip_image032[1]

Gördüğünüz gibi esxi nas cihazımızı gördü.

clip_image034

Aynı menüden, path sekmesine baktığımızda aşağıdaki gibi nas cihazındaki lun’u ve iscsi targetimizi görmüş.

clip_image036[1]

İscsi target olarak lun’u esxi sistemimize tanıtma işlemi tamamlanmış oldu. Şimdide Bu lun’u hosta kullanılacak hale getiricek şekilde atama ksımına geldik. Esxi sistemimizde hostumuzu seçerek configure kısmından datastore sekmesine geliyoruz. Yeni datastore ekle diyoruz. Wmfs yi seçiyoruz.

clip_image037

Datastoremize bir siim veriyoruz ve iscsi target ismimizi seçerek iler diyoruz.

clip_image039

Daha yeni versiyon olan Wmfs 6 yı seçiyoruz.

clip_image041[1]

Ve işlem tamamlandı. Finish diyerek esxi hostumuza lun atama işlemini tamamlıyoruz.

clip_image043[1]

Gördüğünüz gibi oluşturduğumuz lun artık kullanıma hazır halde.

clip_image044

Son olarak Zyxel nas sistemine dair bir iki bilgi vererek makalemi sonlandırıyorum. Gerektiği durumlarda Zyxel nas cihazını resetlemek için;

Cihaz açıkken arkadaki reset tuşuna 3 saniye ufak bir tel parçası yada kalem ucu ile bastığımızda 1 bip sesini duyduktan sonra basmayı bırakırsak nas cihazının sadece giriş kullanıcı adı ve şifresi sıfırlanıp defaulta döner yani admin1234 Şifre unutma gibi durumlarda bu işlem yapılabilir. Bu işlem verilere herhangi bir zarara vermez sadece giriş şifresini defaulta çeker ancak 3 saniyeden fazla sürede basılmaya devam edilir ve 2. Bip sesini duyana kadar basmayı sürdürürseniz nas cihazındaki tüm veriler silinir!

Bu önemli bilgiyi de verdikten sonra makalemi bitiriyorum

 

Faydalı olması dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu