Haberler

Apple ve Meta, Avrupa Birliği’nden Rekor Cezalar Aldı

Avrupa Birliği, Dijital Pazarlar Yasası kapsamında teknoloji devlerine karşı ilk büyük adımını attı. Apple, 500 milyon avro (yaklaşık 570 milyon dolar), Meta ise 200 milyon avro (yaklaşık 228 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı. Bu karar, büyük teknoloji şirketlerinin pazardaki hâkimiyetine karşı getirilen düzenlemelerin bir sonucu olarak kayda geçti.

Apple’ın App Store Politikaları Ceza Gerekçesi Oldu

Avrupa Komisyonu, Apple’ın geliştiricilere getirdiği teknik ve ticari kısıtlamaların, kullanıcıların App Store dışındaki daha uygun fiyatlı seçeneklere yönlendirilmesini engellediğini belirtti. Bu durumun Dijital Pazarlar Yasası’nı ihlal ettiğini vurgulayan Komisyon, Apple’ın bu sınırlamaları kaldırması gerektiğini bildirdi.

Ayrıca iPhone kullanıcılarının alternatif uygulama mağazalarından veya doğrudan web üzerinden uygulama indirmesini kısıtlayan uygulamalar da eleştirildi. Komisyon, Apple’ın bu dağıtım kanallarına yönelik getirdiği yeni ücret politikası olan “Core Technology Fee” uygulamasının da geliştiricileri caydırdığını söyledi.

Meta’nın Kasım 2023’te yürürlüğe koyduğu “ya izin ver ya da ödeme yap” modeli de Komisyon’un radarına girdi. Facebook ve Instagram kullanıcılarına, reklam izlemeye izin vererek ücretsiz kullanım veya reklamsız hizmet için ödeme seçeneği sunan bu sistem, yasayla çeliştiği gerekçesiyle para cezasına neden oldu.

Meta, Avrupa Komisyonu’nun kararına sert tepki gösterdi. Şirket, AB’nin bu uygulamasını “başarılı Amerikan şirketlerini engellemeye çalışmak” olarak değerlendirdi. Komisyon ise Meta’nın yeni önerdiği alternatif modeli hâlen değerlendirme sürecinde olduğunu açıkladı.

Apple, iPhone kullanıcılarının tarayıcı ve arama motorlarını kolayca değiştirmesine izin veren yeni seçeneklerle ilgili soruşturmada ceza almadı. Komisyon, bu değişikliklerin yasaya uygun olduğunu belirterek soruşturmayı kapattı. Meta’nın çevrim içi alışveriş hizmeti Marketplace, artık Dijital Pazarlar Yasası kapsamında bir kontrolör olarak görülmüyor. Kullanıcı sayısındaki düşüş nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi.

Komisyon, uygulanan yaptırımların açık ve öngörülebilir kurallar çerçevesinde hayata geçirildiğini vurguladı. Apple ve Meta’ya verilen süre içinde kurallara uymamaları hâlinde daha ağır yaptırımların gündeme gelebileceği belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu