Tesla Rakiplerine Gönderme Yaparak Tam Otonom Vurgusu Yaptı
Tesla, sürücüsüz araç teknolojisinde iddiasını güçlendiren bir hamle yaptı. Şirketin resmi sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşım, otonom sürüş özelliği bulunmayan araçları hedef aldı. Tesla, 1980’lerden kalma eski bir cep telefonu görseli kullanarak bu araçları antika teknoloji olarak nitelendirdi. Paylaşıma eklenen “Kendi kendini süremeyen arabalar” ifadesi, mesajın netliğini ortaya koydu.
Austin’deki Sürücüsüz Testler Teknolojinin Geldiği Noktayı Sergiliyor
Bu gönderi, Tesla’nın Tam Kendi Kendine Sürüş (Full Self-Driving – FSD) teknolojisine olan güvenini yansıtıyor. Elon Musk ve şirketin yapay zekâ ekibi, Austin’de gerçekleştirdikleri test sürüşleriyle sistemin yeteneklerini kamuoyuna gösterdi. Musk, ön koltukta hiçbir sürücü veya güvenlik görevlisi olmadan şehir içinde yapılan bir yolculuğun kusursuz geçtiğini açıkladı.
Tesla’nın Austin’de yürüttüğü test programı, tam otonom FSD sisteminin pratikteki performansını değerlendirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen denemelerde, ön koltukta insan bulunmayan Robotaksi araçları şehir trafiğine çıktı. Araçların karmaşık kavşaklardan geçtiği ve yoğun trafik akışını yönettiği görüldü.
Şirketin yapay zekâ lideri Ashok Elluswamy, arka koltukta oturduğu ve aracın tamamen otonom bir şekilde ilerlediği iki dakikalık bir video paylaştı. Bu görüntüler, sistemin güvenilirliğine dair somut bir kanıt olarak değerlendiriliyor. Testler, FSD teknolojisinin sadece otoyollarda değil, kentsel ortamlardaki zorlu senaryolarda da işlevsel olduğunu gösteriyor.
Tesla’nın FSD yazılımı şu anda yedi farklı ülkede aktif olarak kullanılıyor. Şirket, Birleşik Arap Emirlikleri ve Danimarka gibi yeni pazarlarda düzenleyici onaylar almak için çaba gösteriyor. Avrupa’da ise teknolojiye yönelik farkındalığı artırmak amacıyla deneyim sürüşleri düzenleniyor.
Mevcut halka açık FSD sürümü olan v14.2.1, kullanıcılara belirli koşullar altında araç kullanırken mesaj yazma imkânı tanıyor. Elon Musk, önümüzdeki haftalarda geleceğini duyurduğu v14.3 güncellemesinin sistemin “son büyük eksik parçasını” tamamlayacağını ifade etti. Bu açıklama, Tesla’nın tam otonom sürüş hedefine ne kadar yaklaştığının bir göstergesi.
Ancak Tesla bu alanda yalnız değil. Alphabet’in otonom sürüş birimi Waymo, birçok Amerikan şehrinde milyonlarca sürücüsüz yolculuk gerçekleştirdi. Waymo’nun deneyim ve veri avantajı, rekabetin boyutlarını ortaya koyuyor. Tesla’nın tüketicilere sunduğu FSD sürümleri halen insan denetimi gerektirdiği için tam otonom kategoride değerlendirilmiyor.
Tesla’nın bu agresif pazarlama ve test stratejisi, otonom araç pazarında liderlik mücadelesini hızlandırabilir. Şirketin teknolojiyi hızla geliştirmesi ve test etmesi, sektör standartlarını da yükseltiyor. Önümüzdeki dönemde, hem düzenleyici onay süreçleri hem de rakip firmaların atacağı adımlar, tam otonom sürüşün geleceğini şekillendirecek.









